Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zesnulého šéfa (†65) europarlamentu nahradila žena. Záda jí bude krýt blondýna od Babiše

Aktualizováno -
18. ledna 2022
20:22
Autor: ČTK, simao - 
18. ledna 2022
07:06

Evropský parlament donedávna vedl italský politik David Sassoli. Zemřel ve věku 65 let. Jeho nástupkyní byla dnes zvolena maltská lidovecká kandidátka Roberta Metsolaová. Ve svých projevech zmínila i českého exprezidenta Václava Havla či zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Důraz kladla na Green Deal, evropskou jednotu, ale i prasknutí bruselsko-štrasburské bubliny, aby tamní politici lépe zastupovali řadové Evropany. Post místopředsedkyně obhájila Dita Charanzová (ANO). Stala se tak první představitelkou Česka, která bude zastávat tuto pozici po dobu celých pěti let volebního mandátu.

Dosavadní první místopředsedkyně Roberta Metsolaová, o jejíž podpoře nejsilnější lidovecká frakce vyjednávala s dalšími hlavními skupinami, měla od začátku největší šance.

Metsolaová získala 458 hlasů z celkem 690 odevzdaných. Ve svém úvodním projevu připomněla odkaz Václava Havla. „Má generace nerozlišuje mezi starou a novou Evropou. Jsme první z generace Erasmus a poslední z generace (Lecha) Walesy a (Václava) Havla. (...) Oslavujeme rozdílnost v Evropě, protože víme, že právě to nás posiluje, to nás činí jedinečnými. To nás dělá Evropany,“ uvedla Metsolaová, která dnes slaví 43. narozeniny.

Volební období europoslanců je pětileté a vždy v jeho polovině se vybírá nové vedení. EP má aktuálně 705 poslanců a od července 2019 ho vedl nedávno zesnulý italský socialista David Sassoli. V předchozím parlamentu většina členů předsednictva v polovině mandátu své pozice obhájila, v několika dřívějších případech se ale měnila přibližně polovina místopředsedů.

Kvůli strmě rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirovou variantou omikron dosluhující vedení EP minulý týden rozhodlo, že volba se poprvé uskutečnila na dálku.

Metsolaová: Ztratili jsme velkého bojovníka za Evropu

„Před týdnem jsme ztratili velkého muže, velkého bojovníka za Evropu, člověka, který postavil lidskou důstojnost nade vše, člověka, který se snažil nemocnému světu ukázat cestu solidarity a služby,“ uvedla ve svém kandidátském projevu Metsolaová.

Vyzvala k toleranci a zahlazení příkopů mezi lidmi, ale také mezi občany a zákonodárci, politiky nelze rozdělovat na vítěze a poražené, podotkla. Europarlament označila za unikátní instituci ve světě, která se však nesmí bát reforem. „Náš parlament je nejlepším příkladem Evropy. Není to ale vždy lehké nalézt rovnováhu,“ poznamenala.

Metsolaová také vyzvala mj. k zesílení úsilí v řešení klimatických směn či energetických problémů. Zmínila práva žen, solidaritu a sociální spravedlnost, „boj za skutečnou rovnost“. Je třeba též reagovat na hrozby jako je ohrožení demokracie v Bělorusku, upozornila ještě coby kandidátka.

Charanzová obhájila, Kolaja v prvním kole neuspěl

Česká europoslankyně Dita Charanzová zvolená za ANO pak obhájila funkci místopředsedkyně Evropského parlamentu (EP). Získala 406 hlasů z celkem 680 platných.

Pirát Marcel Kolaja z frakce zelených v prvním kole volby neuspěl. Získal 247 hlasů, pro zvolení byla potřeba absolutní většina 341 hlasů. Kolaja se zúčastní druhého kola volby, kde má šanci svůj mandát obhájit. Nakonec ale boj vzdal.

„Být znovu zvolená na post místopředsedkyně je pro mě velká čest a velký závazek. Velmi si vážím podpory, kterou mi kolegové dnes vyslovili, a chtěla bych jim za to poděkovat,“ uvedla Charanzová po zvolení. Zmínila také předsevzetí více přiblížit europarlament lidem v členských zemích, což je i téma dnes zvolené předsedkyně Roberty Metsolaové.

O 14 postů místopředsedů se ucházelo celkem 18 kandidátů. Absolutní většinu získalo devět kandidátů, pět pozic zůstalo po prvním kole neobsazeno.

Pohřeb šéfa Evropského parlamentu Davida Sassoliho. Pohřeb šéfa Evropského parlamentu Davida Sassoliho. | ČTK / AP / Gregorio Borgia

Metsolaová předsedala již nynějšímu plenárnímu zasedání, neboť předsednické pravomoce dočasně převzala po Sassoliho úmrtí.

Jejími konkurenty byli švédská zelená poslankyně Alice Bahová Kuhnkeová, Polák Kosma Zlotowski a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová.

Kuhnkeová získala 101 hlasů a Sira Regová 57 hlasů. Celkem 74 odevzdaných hlasů bylo neplatných. Polský konzervativec svou kandidaturu na poslední chvíli stáhnul.

Během svého děkovného projevu Metsolaová uvedla, že chce pracovat v zájmu všech občanů EU. „První bych chtěl připomenout odkaz Davida Sassoliho. On byl bojovník, bojoval za nás, za tento parlament, věřil v moc Evropy a její schopnost jít svou vlastní cestou. Děkujeme, Davide,“ uvedla.

Vzpomínka na Kuciaka

Vyjádřila také soustrast rodinám zavražděných novinářů Jána Kuciaka a Daphné Caruanaové Galiziaové, kteří podle ní bojovali za pravdu. „Váš boj za pravdu a spravedlnsot je náš boj,“ uvedla.

Chtěla by, aby lidé znovu získali víru a nadšení pro „náš projekt“, aby byl sdílený prostor v EU bezpečnější, spravedlivější a rovnější. „Musíme bojovat proti protievropské rétorice, která se tak snadno vyslovuje. Dezinformace s levným cynismem, autoritářstvím, protekcionismem, izolacionismem, to jsou falešné iluze, které nevedou k žádnému řešení,“ podotkla s důrazem na to, že Evropa musí být silnější.

Méně byrokracie i důraz na Green Deal

Bruselsko-štrasbruská bublina však musí na druhou stranu prasknout, aby měli tamní politici blíže k lidem a dokázali je lépe zastupovat, apelovala. Je třeba také méně byrokracie, vyzvala.

Klimatické změny nejsou problémem příštích generací, ale problémem současným. Evropská Zelená dohoda je nutnost, ale i příležitost, vzkázala.

Útoky na jednotu Ukrajiny jsou nepřijatelné a kolektivní bezpečnost Evropy je velká výzva, pokračovala Metsolaová. „Pro autokraty a despoty je Evropa hrozbou svou samotnou existencí,“ míní. „Situace je velmi znepokojivá a použijeme nejsilnější politické nástroje, které máme k dispozici,“ uvedla odpoledne na tiskové konferenci Metsolaová.

Matka čtyř dětí zdrženlivá k potratům

Otázky novinářů směřovaly na postoj Metsolaové k potratům, k čemuž se politička a matka čtyř dětí vyjadřuje jen velmi zdrženlivě. Podle některých médií její odpor k umělému přerušení těhotenství mohl být klíčovým faktorem při rozhodování některých europoslanců, zda ji podpořit v dnešní volbě.

Metsolaová dnes stejně jako v minulosti uvedla, že se v této otázce bude řídit názorem většiny v parlamentu. Téma rezonovalo i během ranních projevů jejích protikandidátek. Bahová Kuhnkeová ve svém projevu obhajovala „reprodukční práva“ a možnost žen se rozhodnout, Regová zdůraznila „právo žen rozhodovat o vlastním těle“.

Kdo je Roberta Metsolaová

  • Právnička Metsolaová byla od listopadu 2020 první místopředsedkyní EP. Na starosti měla mimo jiné jednání s parlamenty členských zemí.
  • Za velké výzvy stojící před EP po svém zvolení označila hospodářské a zdravotní dopady covidové pandemie, teroristické hrozby, situaci v Bělorusku či budoucnost vztahů s USA. Po smrti předsedy europarlamentu Davida Sassoliho, který zemřel letos 11. ledna, byla úřadující předsedkyní tohoto orgánu EU. Členkou EP je Metsolaová od roku 2013.
  • Metsolaová je členkou maltské středopravicové Nacionalistické strany, která je součástí Evropské lidové strany (EPP), což je hlavní konzervativní uskupení v EP.
  • Specializuje se na evropské právo. V minulosti působila jako přidělenkyně pro právní a soudní spolupráci v rámci stálého zastoupení Malty při Evropské unii. V letech 2012 až 2013 byla právní poradkyní vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (tzv. ministryně zahraničí EU) Catherine Ashtonové. Do EP neúspěšně kandidovala již v letech 2004 a 2009.
  • Narodila se 18. ledna 1979 v maltském přístavním městě Saint Julian's. Vystudovala právo na Maltské univerzitě a poté absolvovala postgraduální studium na Evropském kolegiu v Belgii.
  • Na Maltě byla aktivní v několika studentských organizacích, poté působila jako generální tajemnice konzervativně a křesťansky zaměřené organizace Evropští demokratičtí studenti (EDS). Před referendem o začlenění Malty do EU v roce 2003 patřila k aktivním zastáncům vstupu země do unie. Malta rozšířila řady EU spolu s dalšími devíti státy včetně ČR v následujícím roce. Metsolaová zároveň patří k hlasitým odpůrcům potratů, za což si vysloužila kritiku z řad liberálních a socialistických europoslanců.
  • Je vdaná, jejím manželem je Fin Ukko Metsola, který je členem finské proevropské konzervativní Národní koaliční strany (KOK). V roce 2009 oba kandidovali ve volbách do EP a stali se tak prvním manželským párem, který kandidoval ve stejných volbách do EP ze dvou různých členských států. S manželem mají čtyři děti.
  • Nyní se stala po Francouzkách Simone Veilové a Nicole Fontaineové třetí ženou v čele EP v jeho historii.

Video  Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé si k nám v pandemii chodili často pro radu, říká šéf lékárníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

denisz ( 18. ledna 2022 15:58 )

Jistě si nová šéfka EP od Havla vzala jeho pokoru a neustále pochybování o sobě, že není ve všem tak skvělý.

Citronel ( 18. ledna 2022 12:39 )

To je neštěstí. Ženy by opravdu sami měly uznat, jestli to mají v hlavě srovnané, že by se do politiky cpát neměly. Jedinou výjimkou, která se asi bude opakovat za dalších 100 let byla madam Merkel.

pfoto1 ( 18. ledna 2022 07:48 )

Elektronické volby "na dálku" a CML (centrální mozek lidstva) nám vybere vítěze. Příště ani nemusíte volit, protože výsledek bude odhadnut a zveřejněn dle podřeby, či zadání! Ať žije demokracie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa