Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Epicentrum: Válečná „hvězda“ sociálních sítí Poleščuk o ruských dezinformacích i dojetí z Čechů

Aktualizováno -
16. března 2022
16:37
Autor: Vera Renovica, vol, sova - 
16. března 2022
15:00

Na twitteru ho sleduje skoro 74 tisíc lidí a právě na téhle sociální síti každodenně informuje v krátké a výstižné formě o dění na Ukrajině. O tom, jak a proč tuhle práci dělá, ale i o zákoutích internetu v době válečné v Epicentru Blesku mluvil Bělorus Andrej Poleščuk. Zablokování Sputniku a dalších kanálů souvisejících s dezinformacemi kolem ruské invaze na ukrajinské území jsou podle Poleščuka krokem dobrým směrem.

„Tyto aktivity se snaží podrývat demokratickou společnost a stát, respektive soukromý sektor na to musí nějak reagovat,“ míní novinář. Rovnováhu v obsahu informací ruské a ukrajinské strany podle svých slov nehledá. „Jsem úplně na ukrajinské straně. Nedává mi smysl, že bych si řekl ‚A teď se podívám na ruské zdroje‘,“ přiznal a dodal, že ruská cenzura může za to, že se v zemi dá číst objektivních informací pomálu.

22:03
Dnes

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

22:03
Dnes

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

22:01
Dnes

Obrazem: Dělníci kopou nové zákopy, instalují dračí zuby při výstavbě nových obranných pozic ukrajinské armády v blízkosti ruských hranic v Charkovské oblasti.

Zobrazit celý online

„Jsou ještě nějaká ruská informační média, která informují, ale hledat rovnováhu mi vzhledem k tomu nastavení nedává smysl,“ řekl Poleščuk ve studiu Blesku. Sám se podle svých slov snaží čekat, až jeho informace budou potvrzené a plně relevantní. Největší nebezpečí vnímá v tom, že se Kreml snaží šířit lživá tvrzení o tom, že na Ukrajině jsou jaderné zbraně, nebo o tom, že probíhala genocida ruskojazyčných obyvatel na Donbase. „Je to samozřejmě nesmysl. Ruská strana se to snaží říkat roky a nikdy se to nepotvrdilo.“

Rusofobii v české společnosti novinář vnímá, ačkoli osobní zkušenost s ní nemá. „Lidé, kteří tu žijí dlouhé roky a nesnaží se ospravedlňovat zásah Ruska, tak nemohou za to, co se stalo. Spousta Rusů, kteří tu jsou, se snaží i pomáhat. Například v pražském Kongresovém centru je několik takových, kteří vyloženě pomáhali ukrajinským uprchlíkům,“ dodal.

Zároveň ocenil způsob, jakým Češi přistoupili k pomoci imigrantů z Ukrajiny. „Je to naprosto neuvěřitelné. Spousta z nich si vzala uprchlíky domů a ubytovala je, já mám ve zprávách desítky nabídek toho, že těm lidem mohou pomoct a ubytovat je,“ prohlásil Poleščuk. Zdůraznil zároveň, že by lidé měli pochopit, že do Česka nechodí jen uprchlíci z nejnižší vrstvy, ale spousta z nich žije stejným západním stylem života jako my. „Jsou zvyklí na určitý standard. Ale posuzovat člověka podle toho, jak je například oblečený, je mimo, protože neznáme to pozadí, se kterým sem člověk přichází.“

 

horaIysa ( 16. března 2022 20:31 )

Tvoje poslední věta je naprosto pravdivá především v kontextu s "prvdivými a objektivními" informacemi zbytku ruských médií. Až obyčejní Rusové procitnou, poženou Putina, Lavrova a Peskova z Kremlu vidlemi.

horaIysa ( 16. března 2022 20:27 )

Tady je zase nablito....

Uživatel_5347357 ( 16. března 2022 17:51 )

Nejvíce dezinformací o dění na Ukrajině, v Rusku, ale třeba i v Číně přinášejí všechna ta tzv. "demokratická média" a to ve stylu "Pokrytci celého světa - spojte se!!!". Z Ruska se udělal démon, protože západní svět démona potřebuje. Co by si bez něho počal, co by s těmi všemi zbraněmi dělal kdyb neměl opravdu velkého nepřítele, a hlavně, jak jinak by mohl ožebračit své obyvatele, k tomu se přeci energetická drahota a surovinová chudoba dobře hodí. Západ na tom pracoval dost dlouho a tak užiteční hlupáci na Ukrajině tajná přání západu splnili na 100%. Samozřejmě pro Rusko vzniklá situace má řadu negativ, ale to co se dnes hlavně cení, to je dostatek energetických zdrojů, různých pro moderní průmysl potřebných surovin a i produktů nutných pro potravinářský průmysl, toho má Rusko společně s Čínou popř. dalším spřátelenými státy habaděj. Takže takové hvězdy současné západní propagandy jako je "hvězda sociální sítí" pan Poleščuk nemají světu vůbec co říci, pouze se radují nad vypnutím pro ně řady "dezinformačních zdrojů". Ale tomu se lze jen zasmát, protože historie ukázala, že to co se zakazuje, to naopak získává na popularitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa