Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hlad a bída? Polní kuchyně ruských vojáků na Ukrajině odhalila neskutečné blafy

Autor: rix - 
16. března 2022
14:41

Ukrajinské jednotky se zmocnily ruské polní kuchyně. A nestačily zírat! Rusové mají podle všeho doslova hororovou dietu. Součástí jejich jídelníčku jsou pouze brambory, cibule a kyselé okurky. Rusové měli již dříve žádat o jídlo Čínu.

Video pořízené ukrajinskými jednotkami ukazuje obrovské obrněné vozidlo Ruska. V něm se skrývalo pořádné překvapení v podobě vojenské kuchyně. Ruské jednotky si na frontě moc nepochutnají. V útrobách obrněnce se nacházely pouze brambory, cibule nebo kyselé okurky. Jak uvedl deník Mirror, záběry byly pořízeny jen krátce poté, co na veřejnost prosákly informace, že Rusové měli na frontě k dispozici prošlé balíčky s jídlem.

Ukrajinský voják, který na záběrech prozkoumával útroby kuchyně, toho moc nenalezl. Mimo již zmíněných pochoutek našel jen několik pytlíčků s kořením. Množství jídla se válelo po zemi, ale to mají nejspíše na svědomí místní obyvatelé, kteří vůz údajně vyrabovali. Na sociálních sítích vyvolala ruská kuchyně vlnu posměšků. „Hm, tak podle těch rozházených brambor byly právě ony dnes asi k obědu,“ poznamenal jeden z komentujících.

Čínská pomoc?

Jak již dříve deník Blesk informoval, Vladimir Putin měl požádat o pomoc se zásobami Čínu. Mezi pomocí, kterou Rusko požadovalo, byly předem zabalené trvanlivé vojenské potravinové soupravy, v USA známé jako „ready to eat“ (připravené k jídlu - pozn. red.).

Taková žádost jen potvrzuje informace analytiků. Ti tvrdí, že Rusové mají na Ukrajině značné logistické problémy. Ty spolu s dalšími aspekty velmi brzdí ruskou invazi. Invazní vojska nemají dosud obsazenou jedinou větší strategickou pozici.

Okupantské jednotky se pak v ukrajinských městech uchylují k rabování. Vojáci vykrádají jeden obchod za druhým, aby měli co jíst. Neváhali vybrat ani ukrajinský bankomat.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video  Útok na paneláky v Kyjevě: Masivní výbuch a pak kouř  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa