Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Prymula v Blesku poradil, na co si dát pozor u třetí dávky. Doporučuje křížit vakcíny?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. prosince 2021
15:48
Autor: Pavlína Horáková - 
7. prosince 2021
14:45

Jak naplánovat třetí dávku vakcíny? Které vakcíny kombinovat a mohou se očkovat i těhotné ženy? Nejen o tom bylo dnešní Epicentrum s epidemiologem a bývalým ministrem zdravotnictví, Romanem Prymulou. Tentokrát jste se ptali i vy!

Čtenáře Blesku nejvíce zajímala témata spojená s očkováním a aplikací třetí dávky vakcíny. V tuto chvíli se v Česku přeočkovává jen mRNA vakcínami, tedy vakcínami od firmy Moderna a Pfizer. Roman Prymula v této souvislosti upozornil na zkrácení doby u jednorázové vakcíny Johnson & Johnson, kde imunita klesá rychleji a lidé mají nárok na posilující dávku už po dvou měsících.

Naše diváky také zajímalo, jakým způsobem nejlépe kombinovat vakcíny při třetí dávce. Pokud jste byli očkováni v prvních dvou dávkách mRNA vakcínou, můžete, ale nemusíte pokračovat ve stejné vakcíně. Podle slov Romana Prymuly se ukazuje, že zkřížení při třetí dávce vede k trochu lepším výsledkům: „Ten rozdíl je však nepatrný a ne všechny studie to potvrzují, takže pro mne je to skutečně padesát na padesát.“

„Která vakcína nelépe chrání proti nejnovějším mutacím koronaviru?“ to zajímalo například divačku Julii. „Ty vakcíny jsou různě silné. Rozdíly mezi Modernou a Pfizerem nejsou velké, ale opakovaně se v řadě studií potvrzuje trend, že moderna navozuje lehce vyšší obranyschopnost organismu a to platí i pro mutace, které tady už jsou,“ odpovídal v Epicentru jeden z našich předních epidemiologů, který je rovněž poradcem prezidenta Miloše Zemana.

Očkování těhotných

Velmi časté byly i dotazy na vhodnost očkování během těhotenství. Některé čtenářky nám psaly, že jim třetí dávku gynekolog nedoporučoval. „Tady je vcelku jednoznačné celosvětové doporučení. Ženy ve třetím trimestru mohou být při nákaze covidem-19 v nebezpečí ohrožení života. Hrozí tam celá řada komplikací,“ popsal Roman Prymula, proč má očkování těhotných zásadní význam.

„Obecně se snažíme v prvním trimestru neočkovat, ale nejsou tady žádné signály, že by tu měl být jakýkoliv problém, to doporučení je přes celé těhotenství, ale pokud ty ženy nějakým způsobem váhají, tak se klidně mohou očkovat v druhém a třetím trimestru,“ reagoval epidemiolog a také dodal: „Doporučuji i tu třetí dávku, protože my tady vidíme, že pokud je žena očkovaná ještě před těhotenstvím a je šest měsíců od té druhé dávky tak příliš chráněná už nebude.“

Uživatel_1255797 ( 8. prosince 2021 10:48 )

Za prvé si myslím,že odpírači a všichni co umíte jen nadávat a pořád se vám něco nelíbí,jste zažili málo nebo nic,jste sobci a když jste zdraví, neznamená,že další lidé nejsou nemocní a neumírají, očkování je důležité a je užitečné,jako i v historii vymitili nemoci,..za komunismu všechny naočkovali a nikdo neví čím a neřekl ani slovo,dnes o vakcině víte ***, píšete že je to svinstvo a přitom kouříte svinstvo denně,to vám nevadí,tak co to jste prostě za blbci, chlast a kouření je zdravé?co už vám to očkování udělá,to bych chtěl vědět..jo vlastně, miliarda lidí naočkovaných se změní v mutanty,pomřeme a jen vy,blbci.ci jste neočkovani přežijete..no to je rozum.uz se vzpamatujte všichni..

Uživatel_1255797 ( 8. prosince 2021 10:42 )

Kde to všichni berete, vakcína je jediná zatím věc, která může pomoci v této době,jako i v historii, Bože

aclim ( 8. prosince 2021 10:27 )

Chtělo by to psát slušně!!!

obrobr ( 7. prosince 2021 22:56 )

ten by měl chodit kanálem , zmetek

janek490 ( 7. prosince 2021 22:31 )

Az uvidime bocni efekty na deckach , tak ten mutant , co tu radi uz bude v hrobe,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa