Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Belmondo“ Hamáček uráží naši inteligenci, udeřil exvelvyslanec v Moskvě. Zemana pochválil

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
20. dubna 2021
05:30

Češi vykázali 18 lidí z ruské ambasády v Praze, z Ruska přišla ještě silnější odpověď. České velvyslanectví v Moskvě musela opustit celá dvacítka zaměstnanců. Bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář ale hovoří o nahrávce na smeč a jedinečné příležitosti. V Epicentru Blesku promluvil také o mlčení Miloše Zemana a čím mu Jan Hamáček připomíná Belmonda.

„Doporučil bych našim občanům, kteří dnes pobývají v Ruské federaci, aby seriozně zvážili, jestli tam musí pobývat. To, co zažívá česká ambasáda v Rusku, je totiž paralýza po mozkové mrtvici,“ vysvětluje diplomat Petr Kolář s tím, že velvyslanectví už má tak pouze udržovací charakter.

V odpovědi, která ale z Ruska přišla, vidí jedinečnou šanci, jak srovnat dlouhodobou disproporci v počtu vzájemných diplomatů: „Je to dobrá nahrávka na smeč. Mít kompetence české vlády, nechal bych v Praze na ruské ambasádě přesně stejný počet lidí, jaký oni nechali v Moskvě nám.“

Na otázku, jaká reakce by mohla následně z Ruska přijít, odpovídá, že po teroristických útocích, novičoku a vyhazování muničních skladů do vzduchu zbývá byznys: „Nemáme sice mnoho možností, jak jim to oplácet, nicméně bych doporučil, aby se Česká republika chovala noblesně, ale tvrdě.“ Bývalý velvyslanec připomíná, jak zásadní je nyní koordinace postupu s našimi spojenci a Evropskou unií. Ta se ale zatím dočasnému ministrovi zahraničí a ministrovi vnitra v jedné osobě, Janu Hamáčkovi, zatím nepovedla. 

Podle Koláře by byly na místě ze strany Evropské unie konkrétní nové sankce zaměřené na konkrétní lidi, firmy a instituce v Rusku, které jsou nesporně spojené s tímto aktem státního terorismu. Neshoduje se tedy s premiérem Andrejem Babišem, který na včerejší tiskové konferenci slovní spojení státní terorismus odmítl a místo toho zvolil slova o zpackané operaci.

Každopádně ve spojitosti s postupem, který v sobotu zvolila česká vláda, hovoří diplomat o příjemném překvapení a paradoxně podobná slova volí i v případě dosavadního mlčení Miloše Zemana: „Hodně lidí kritizuje, že se náš prezident ještě nevyjádřil. Já ale to, že akceptoval důkazy a relativně tvrdý postup vlády, vnímám pozitivně. Čekal bych totiž, že to bude zlehčovat, hovořit o čučkařích a podobně. Evidentně jsou ty důkazy jednoznačně a jasné.“

Co už tak pozitivně nehodnotí, je způsob, jakým byla celé problematika veřejnosti předložená: „Je to fraška. Pan Hamáček uráží naši inteligenci, jestli si myslí, že mu tuhle kamufláž zbaštíme. Když se na to podíváme chronologicky, nesedí tam strašná spousta věcí. Pokud měl jet Hamáček do Moskvy fiktivně, tak koho to mělo zmást a proč? Připomíná mi to film Bezva finta, kde se Belmondo převlékal za klauna a šel vykrást banku,“ dodává s humorem bývalý velvyslanec.

Video  Velké letadlo a spousta kufrů: Takle se „pakovali“ ruští diplomaté z ČR  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 20. dubna 2021 15:31 )

Americký slouha a jeho blitky Koláře zajímá jen, kolik z toho kápne...pro něho, samozřejmě

badot ( 20. dubna 2021 15:02 )

A mrcha mlčí....

Andrejko Bures ( 20. dubna 2021 13:46 )

Ty jsi fakt debil. Mas dojem, ze lide se shodnym jmenem musi byt nutne pribuzni?
NAvic to byl Otto Kolar, ne Oto. A pochazel z jiznich cech. Predci Ondreje Kolare jsou z Moravy.
Jenze vylizanci jako ty, hodinky nebo holinky... Zadny rozdil.

wenzel trousil ( 20. dubna 2021 13:26 )

Co chcete od "Ceske diplomacie" kdyz ji v Rusku reprezentuji typci jako je Kolar a Votapka...V Praze byl za okupace spolupracovnikem Gestapa take jakysi Kolar. Oto, Podobnost ciste nahodna?.

lakiz ( 20. dubna 2021 09:57 )

Přesně Koláš a jeho spratek nejsou nic jiného než placení štváči a kolaboranti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa