Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpismus bez Trumpa a ztrapněná Melania: Žantovský hodnotí odkaz exprezidenta

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
22. ledna 2021
05:30

Léčitel a sjednotitel. Tak nazvala americká viceprezidentka Kamala Harrisová čerstvého prezidenta Spojených států Joea Bidena. Podle někdejšího českého velvyslance Michaela Žantovského jsou tyto přívlastky v tuto chvíli předčasné. Trumpismus tady byl před Donaldem Trumpem a bude tady i po něm. Exhibicionista, jakým je on, se navíc brzy připomene.

„Trump není tvůrcem trumpismu, ale jeho dítětem. Ztělesňuje politické buzení, které existovalo už před ním a jistě bude existovat i po něm. Myslím si, že i vzhledem k rozvržení sil v Kongresu se s populistickou nacionalistickou podobou politiky budeme potýkat nadále,“ mírní Žantovský velká očekávání od nastupujícího demokrata Joea Bidena.

Skeptický zatím zůstává někdejší velvyslanec i vůči prohlášením o tom, že Biden vrátil do Bílého domu slušnost: „To všechno se teprve ukáže. Je to jako tehdy, když Barrack Obama dostal Nobelovu cenu míru po pár týdnech u moci,“ vysvětluje. Nepopírá přesto, že předpoklady pro, aby se stal sjednotitelem, Biden rozhodně má.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Inaugurace, jež byla poznamenána jak pandemií koronaviru, tak nedávným útokem Trumpových stoupenců na Kapitol, působila podle Žantovského velmi stísněně. Trumpovo rozhodnutí zmizet před celou ceremonií hodnotí jako gesto nehodné prezidenta. Exprezidenta tak alespoň šlechtí laskavý dopis, který podle tradicí nechal svému nástupci v Oválné pracovně Bílého domu: „Nakonec se v něčem přemohl a choval se tak, jak se od amerického prezidenta očekává.“

Trumpovo mnohdy nevybíravé chování se dočkalo nejedné kritiky z řad republikánů a bohužel často uvádělo do nepříjemných situací i jeho ženu: „Melania Trumpová byla ve velmi svízelné situaci a na jejím neverbálním chování během těch čtyř let to bylo často znát. Často jí bylo trapně,“ popisuje Žantovský, který je přesvědčený o tom, že tohle manžele Bidenovi nečeká.

yokky ( 22. ledna 2021 15:04 )

yokky ( 22. ledna 2021 15:03 )

Honza_Popelka ( 22. ledna 2021 11:45 )

Tara-Tara ( 22. ledna 2021 08:55 )

tento trapný šášula ať už do ničeho nekecá....na jeho hodnocení není nikdo vůbec zvědavý

blamal ( 22. ledna 2021 08:45 )

Pro autora- v zaveru clanku mate zas hrubku; “....manzele Bidenovy”, tvrde y na konci- jde o 4.pad, naucte se probuh cesky, jste ted jak ten estebak, pisete jak Massa Bob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa