Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Epidemioložka promluvila o smrtícím viru z Číny. Mají si roušky začít kupovat i Češi?

Video se připravuje ...
Autor: blv, ula - 
24. ledna 2020
05:33

Vražedný koronavirus, který se objevil v Číně a doputoval už i do dalších zemí, má zatím spoustu tajemství. Přišel k nám ze zvířecí říše, ale nikdo zatím netuší, kdo je zdrojem nákazy. V pořadu Blesku Epicentrum to řekla hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. Podle ní stále netušíme ani to, jak lehce ho můžete „chytit“. Měli bychom si koupit roušky a budou na letištích kontroly?

Zákeřný virus zabil v Číně už 18 idí, nakažených je přes 600. Podezření na onemocnění se už objevila i v Evropě, konkrétně ve Velké Británii.

„Víme, že ten přenos byl identifikován pro velmi blízký vztah. Identifikuje se jako přenos v rodinách nebo mezi zdravotníkem a pacientem,“ uvedla Gottvaldová. Další předpoklad je, že se šíří kapénkovou infekcí - tedy podobně jako třeba rýma, chřipka nebo spalničky.

Jak se bránit? 

Právě šíření kapénkovou infekcí znamená, že platí stejná pravidla prevence jako například při rýmě:  Vyhýbat se velkým skupinám lidí, mýt si ruce, používat dezinfekční gely a jednorázové kapesníky. 

Video  Boj se smrtícím virem i uvěznění Češi: Hlavní hygienička přiblížila šíření nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mají Češi vzít útokem lékárny a vykoupit roušky na obličej? „Jenom za letošní chřipkovou sezónu, kdy jsme ještě nedosáhli prahu epidemie, máme osm mrtvých. Takže roušky z důvodu koronaviru pro Českou republiku, to je nadbytečné opatření,“ řekla Gottvaldová. Podle ní by se roušky mohly používat jako doplňkové opatření až v okamžiku, kdy by se koronaravirus u nás objevil. 

Na pořadu dne nejsou ani drastická plošná opatření, jakým je v Číně například uzavírání celých mnohamilionových měst. Zatím by ani neomezovala provoz na letištích a nezaváděla na nich zdravotní prohlídky. „Představte si, že letíte z Číny. Jednak by to mohla být nějaká běžná infekce. A jednak jste unavený a potom se lidem mění tělesná teplota,“ zpochybnila Gottvaldová výsledek takové akce.

„Spěcháme pomalu“

V této chvíli je podle Gottvaldové důležité monitorovat situaci a spolupracovat na mezinárodní úrovni. Ocenila přístup Číny, která je při poskytování informací otevřenější, než bývala v minulosti. 

„Platí tu: Spěchej pomalu. Je třeba se rozhodovat na základě informací, které jsou validní, a nečinit zbrklá opatření. Byl by tak zbytečně vyčerpán lidský potenciál,“ řekla hlavní hygienička. Upozornila, že stát má pro takové případy mechanismy, které jsou v pohotovosti, i když je veřejnost přímo nevidí.  

sixtin ( 25. ledna 2020 20:04 )

Panika není sice žádoucí, ale tahle paní žvaní úplné nesmysly.

karambol ( 24. ledna 2020 18:41 )

tomik a mi tebe jako obecnýho blba,jelito!

gejzovic ( 24. ledna 2020 14:30 )

U nas pro opozici njhorsi vir Babis z toho maji nejvetsi trauma

Skrhola ( 24. ledna 2020 14:12 )

Jedná se zde o roušku bederní nebo ústní ? Jinak, Číňani jedí všechno co se hejbá

hejpockej ( 24. ledna 2020 13:03 )

kdyby Cinane nezrali zbidacene, nemocne, neodcervene, neockovane zvirata jako psy, kocky, netopyry a opice, tak nebudou mit cinske, praseci, ptaci chripky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa