Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby s voličským průkazem: Jak najít volební místnost a jak hlasovat?

Voličský průkaz
Voličský průkaz  (Autor: Hradeckralove.org)
Autor: mah - 
8. října 2021
10:00

Pokud si člověk vyřídil voličský průkaz, stojí před ním dva problémy. Tím prvním jsou voličské lístky. Pokud totiž volič volí v jiném kraji, než má trvalé bydliště, nemůže použít ty, které mu přišly domů. Není ovšem důvod ke stresu. Správnou sadu dostane ve volební místnosti. Druhou výzvou pak je hledání volební místnosti. Ani to ovšem nepředstavuje větší komplikaci.

Voličský průkaz je v současnosti jedinou možností, jak v České republice volit mimo místo svého trvalého bydliště. Použít jej jde i ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Array

Jak volit s voličským průkazem

Volba s voličským průkazem probíhá podobně, jako když volič volí v místě svého trvalého bydliště. Zároveň voličský průkaz neznamená, že by mohl doma nechat průkaz totožnosti.

Po příchodu do volební místnosti je třeba voličský průkaz předat předsedovi volební komise, který voliče zapíše na zvláštní seznam voličů. Je zároveň nezbytné prokázat svoji totožnost platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Předseda komise zároveň ověří, že bydliště voliče je ve volebním okrsku kraje, kde chce volit.

Pokud volíte na voličský průkaz v jiném kraji, než máte trvalé bydliště, neberte si s sebou volební lístky, které vám přišly do schránky, od volební komise dostanete nové, s kandidáty v kraji, kde volíte.

Zbytek volebního procesu je stejný, jako při volbě v místě trvalého bydliště. Se sadou volebních lístků a hlasovací obálkou se odeberete za plentu, kde jeden lístek vyberete, případně kroužkováním vyberete své oblíbené kandidáty, a vložíte jej do obdržené obálky. Tu následně před komisí vhodíte do urny.

Kde najít volební místnosti

Na rozdíl od situace, kdy volič volí v místě trvalého bydliště a společně s volebními lístky obdrží i informační leták, kde najde i číslo svého volebního okrsku a název a adresu volební místnosti, si při volbě s voličským průkazem musí občan najít nejbližší volební místnost sám. Není to ovšem nic těžkého.

Ve městech to většinou bývají školy, kde je často i více volebních místností. V malých obcích to pak bývají obecní úřady či jiná známá a snadno dostupná místa.

Za zajištění informování o době a místě konání voleb v obcích jsou zodpovědní starostové. Adresy a popisy volebních místností je tak možné najít na úředních deskách a webových stránkách radnic.

Volební místnosti v zahraničí

V zahraničí jsou volební místnosti zřizované při zastupitelských a konzulárních úřadech České republiky s výjimkou konzulárních úřadů vedených honorárním konzulárním úředníkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa