Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Volební studio Blesku: Kalousek exkluzivně o Babišově prohře, analýzy a rozhovory

Aktualizováno -
9. října 2021
21:25
Autor: sova, Darina Jíchová, trm, Pavlína Horáková, Markéta Volfová - 
9. října 2021
05:00

Letošní sněmovní volby jsou u konce. Blesk.cz přinesl povolební vysílání plné analýz a rozhovorů. Porážku hnutí ANO premiéra Andreje Babiše exkluzivně zhodnotil jeho největší politický soupeř – někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Moderátorky Pavlína Horáková a Markéta Volfová si do studia pozvaly nespočet expertů od politologů přes ekonomy, až po sociologa. Svůj komentář nabídl také politický komentátor Petr Holec. Moderátor Mall TV si do studia přitval české umělce nebo řeporyjského starostu Pavla Novotného (za ODS). Politologové i ekonomové se shodli, že hlavním tématem byly kromě tažení proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) také pandemie, epidemiologickou situaci i úspěšnosti vlády boje s nákazou hodnotil epidemiolog Rastislav Maďar.

Ve volbách zvítězila koalice SPOLU a už na tiskové konference ve volebním štábu lídra ODS vítali skandováním: „Premiér! Premiér!“. Nicméně prognózy odborníků předpokládaly, že volby vyhraje hnutí ANO. To ve volebním studiu Blesku říkali i politologové Jan Kubáček či komentátor Petr Holec.

„Premiérem bych nechtěl být ani za zlatou krávu.“

„Premiérem bych nechtěl být ani za zlatou krávu,“ reagoval politolog Kubáček, který se původně domníval, že koalice SPOLU skončí druhá. Upozornil na to, že i kdyby ANO nevyhrálo, lidé by „neměli čekat ráj na zemi“. Komentátor Holec situaci přirovnal k dění na Slovensku, kde se v roce 2020 politické strany spojily, aby sesadily expremiéra Roberta Fica a jeho stranu Smer. Nicméně dnes je vláda slovenské bývalé opozice v troskách a Slováci již museli měnit premiéra.

Kubáček i Holec věřili, že skandály Čapí hnízdo či nejnovější kauza Pandora Papers nemají šanci ohrozit Babišovu pozici. Politolog Kubáček zhodnotil volební kampaně, věnoval se hlavně slovním přestřelkám mezi lídrem Pirátů Ivanem Bartošem a premiérem Babišem, politolog dodal, že premiér napadal a rozebíral program Pirátů. Z toho podle něj nejvíce vytěžil Petr Fiala (ODS) a Vít Rakušan (STAN).

Video  Jan Kubáček, politolog a Petr Holec, komentátor  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Mluvili také o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, politolog Kubáček se zmínil i způsob, jakým Zeman volil. Komise za prezidentem přijela do Lán. Podle něj z toho Kancelář prezidenta ČR „dělala větší Ameriku, než musela“. Stačilo by prý, kdyby od začátku připustili, že to může takto dopadnout. Holec se zaměřil na některé nenávistné reakce na zdravotní stav prezidenta Zemana, uvedl, že například senátoři Pavel Fišer a Václav Láska zavařili svým politickým hnutím. „Piráti teď mají vrásky z Lásky,“ doplnil.

Co na volby Zuzana Bubílková?

Ve studiu se následně ujal slova publicista a moderátor Mall TV Luděk Staněk, který si jako hosty pozval moderátorku a komičku Zuzanu Bubílkovou a starostu Řeporyjí Novotného. Staněk zmínil, že první výsledky přišly z Malajsie, kde vyhrála koalice SPOLU. Starosta Pavel Novotný (za ODS) uvedl, že to také viděl. „Jel jsem na kole a říkal jsem si: Dobře, pískej konec,“ reagoval Novotný. 

Video  Luděk Staněk  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Byl to záhul,“ řekla Bubílková o předvolebních debatách, přiznala, že sledovala všechny. Její volební strategie je už několik let stejná. Podle vlastních slov hledá „nejmenší zlo“. „Byla to show,“ komentoval kampaně starosta Novotný, který do našeho studia přišel se snímkem exprezidenta Václava Havla na tričku. Také oni se věnovali prezidentově zdraví. „Mentálně je na tom dobře, to musíme oddělovat. On podle mě ještě ožije, bude to rok zla,“ prohlásil starosta Novotný na dotaz na prezidenta Miloše Zemana a jeho zdravotní stav.

Volby a covid-19

K volbám se ve studiu vyjádřil také sociolog Jan Herzmann, věnoval se například vyšší účasti u voleb. „Ano, předpokládal jsem to, nepředpokládal jsem 64 procent, můj tip byl, že účast bude kolem 62 procent,“ podle něj je to v souladu s trendem z posledních let, kdy roste zájem o volby. Vysvětlil, že to souvisí s tím, že česká společnost čím dál více rozštěpená. „Jsou tu dva tábory, jeden reprezentují prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, ten druhý jejich odpůrci,“ řekl Herzmann.

Hlavním a profilovacím tématem byla pandemie covidu-19. Podle Herzmanna se stala nástrojem politického bojem, také covid-19 bylo něčím, co český národ dál rozdělila. Jedna skupina má pandemii za zvládnutou, druhá ne. „Ti lidé, co ji mají za zvládnutou, volí vládnoucí koalici,“ řekl Herzmann. Epidemiolog Rastislav Maďar dodal, že z jeho pohledu se to dalo zvládnout lépe. „Systém se musí změnit,“ podotkl.

Video  Jan Herzmann a Rastislav Maďar o dopadu covidu na volby  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Přijde po volbách zpřísnění opatření spojených s covidem-19? To je otázka, která zajímá všechny Čechy. „Já si myslím, že zatím ne a že nutnost lockdownu nebude,“ reagoval epidemiolog Maďar. Zmínil, že je v Česku vysoká populační imunita. Dodal, že i když jsou tu stále lidé, co odmítají nechat očkovat a případně ani nedodržují opatření a nenosí respirátory, neměla by se opakovat situace z loňského podzimu. „To je vlastně dobrovolné promořování,“ dodal.

Upozornil na dvě nejvíce ohrožené skupiny – nejstarší seniory, kteří byli očkovaní jako první a měli by se nechat přeočkovat, a následně jde o děti do 12 let. „I lehký covid se může změnit v long covid, který může snížit kvalitu života,“ vysvětlil Maďar. Přiznal, že postup vlády během pandemie byl motivátorem, koho volit, pro Maďara osobně nevolit. Oba experti se domnívají, že Česko potřebuje nevládní nestrannou instituci jako je americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí nebo německý Institut Roberta Kocha, která by měla hlavní slovo v situacích jako je pandemie. Covid-19 by pak podle nich nebyl toliko politizován.

Sociolog Herzmann mluvil o voličích, zpravidla největší část voličů tvoří senioři, s tím jak zájem o volby roste, aktivizuje se střední, mladá i nejmladší generace. „Proto je to tak vyrovnané,“ řekl expert. Herzmann dodal, že prvovoliči a mladí si vůbec neuvědomují, jak je zasáhne důchodová reforma. Podle něj je na vině i české školství, kde tomu není věnovaná dostatečná pozornost.

Také Herzmann věřil prognózám, které odhadovaly, že vyhraje hnutí ANO. „Otázkou je o kolik, pokud by byl rozdíl malý, mělo by to velké politické důsledky,“ dodal Herzmann.

Hejma věděl, že to špatně dopadne

Další blok volebního studia patřil opět Staňkovi, kterého tentokrát doprovodil muzikant Ondřej Hejma. „Volby jsem vždycky hrozně prožíval. Letos jsem šel k volbám uvolněný a s úsměvem, protože jsem věděl, že to dopadne špatně. Myslím, že není od věci, že se sněmovna pročistí. Myslím, že nikdo nelituje odchodu komunistů,“ zhodnotil Hejma. Piráti podle něj budou „otloukánci“, ale domnívá se, že koalice SPOLU a PirSTAN se budou snažit držet pospolu.

Hejma osobně podporoval uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci, prohlásil, že je s jejich výsledkem spokojen. „Bruselská pětka,“ jak koalicí SPOLU a PirSTAN přezdívá hudebník Ondřej Hejma, bude mít ve vládě výhodu.

Video  Ondřej Hejma o výsledcích voleb  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Ekonomové a jejich rady pro lidi

Ekonomika sice nebyla hlavním tématem voleb, pro čtenáře Blesku největší ekonomické problémy rozebrali odborníci: hlavní ekonomka Raiffeisen Bank Helena Horská, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer a ekonom Vladimír Pikora.

Debatu načali největšími ekonomickými problémy Česka, mezi které patří stav rozpočtu, inflace, ceny energií. Horská by mezi to dodala i cenu bydlení - s tím ale nesouhlasí Singer, podle kterého není problémem ani dluh, ale rozpočtový deficit. Podle něj Česku také přitěžuje neochota přijímat zahraniční pracovní sílu. Pikora s kolegy souhlasil, doplnil, že dalším problémem je důchodová reforma, která by se měla vyřešit, co nejrychleji.

Ekonomové ve studiu reagovali i na to, když se na první místo dostala koalice SPOLU. Horská se domnívá, že tato koalice se ve vládě domluví s další koalicí PirSTAN a vytvoří většinu. Pikora a Singer už hledí dál, vyhlížejí hlavně ministra financí. Pikora si na tomto místě umí představit poslance Jana Skopečka z ODS, Singer upozornil na to, že ODS bude logicky chtít místo premiéra, a je možné, že post ministra financí bude pravděpodobně „dát“ některé ze zbylých 4 stran. Každopádně první věcí, kterou bude nová vláda řešit je rozpočet.

Video  Ekonomové o vyhlídkách Česka i úkolech pro novou vládu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Tyhle volby nebyly o ekonomice,“ řekl ekonom Singer. „Byly v prvním řadě o Andrejovi Babišovi, ve druhé řadě o pandemii,“ prohlásil. Jeho kolegyně Horská dodala, že z hlediska ekonomiky se řešil dluh a v poslední době i inflace, případně ceny bydlení. „Všichni politici říkali: Nezvedneme daně, vyřešíme dluh,“ shrnul Pikora.

Ekonomové čtenářům Blesku nabídli sadu rad, jak se správně ekonomicky chovat. Singer zdůraznil, že to „základní“ mají Češi k dispozici, a to zaměstnanost. „Je třeba hlídat si pracovní místo, protože práce je základní zdroj příjmu. Další krok je investice za účel uspoření energií, ty určitě půjdou nahoru. A pokud bude mít člověk volné prostředky, chce to je investovat,“ prohlásil Singer. Horská s ním souhlasí. Podle ní je rovněž důležité, aby lidé byli připraveni na změny.

„Chce to i být odvážnější a v práci si zkusit vyjednat zvýšení platu,“ radí čtenářům Blesku. Zdůraznila, že s ohledem na to, že není vyřešená důchodová reforma, by lidé měli investovat do nemovitostí. Pikora kromě investic do bytů či domů, radí i investice do drahých kovů, podle něj je to jakási „záchrana proti vysoké inflaci“.

Kalouska výsledky nesmírně potěšily

Pozvání do volebního studia přijali také šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš a bývalý předseda TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek. „Takový výsledek, tak dobrý, nikdo z nás nečekal,“ prohlásil Stoniš. „Přiznávám se vám i posluchačům, že jsem šťastný. Šestkrát jsem kandidoval, dvakrát jako lídr a nikdy jsem nebyl tak napnutý, nikdy jsem neměl pocit, že jde o všechno. 107 mandátů je síla, která si postaví vládu. Dopadlo to tisíckrát lépe, než jsem doufal,“ komentoval exministr financí Kalousek. Zmínil i strach, že premiér Babiš neuzná porážku.

Jediným způsobem, jak porazit „babišismus“ bylo, aby opozice získala většinu, tedy nad 101 mandátů, to se podařilo. Kalousek se vyjádřil i k tomu, že premiér Babiš má velkou podporu prezidenta Zemana. „Většina je větší síla než zvůle jednoho pomstychtivého starce,“ řekl. Se Stonišem rozebírali, kdo bude sestavovat vládu. Prezident tvrdil, že dá možnost sestavit vládu lídrovi té strany, která vyhraje. Podle Kalouska a Stoniše by vládu měla sestavovat strana, která má největší šanci získat většinu. Ani v jednom případě to po dnešních volbách není premiérovo hnutí ANO.

Video  Miroslav Kalousek a Marek Stoniš o výsledcích voleb.  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„To, co se stalo Pirátům je velmi kruté,“ podotkl Kalousek. Mrzí ho, že budou mít ve sněmovně jen 4 křesla. „Kdybych byl ve vládě, trval bych na tom, aby předsedou politického klubu byl Pirát. Já se přiznám, že jsem rád, že tam nebudou mít takovou sílu na prosazování věcí, kterých si děsím. Ale zaslouží si, aby se s nimi jednalo slušně,“ řekl Kalousek.

Kalousek se Stonišem zmínili tzv. program antiBabiš. „Není to sprosté slovo,“ prohlásil Kalousek, je to podle něj neplivání na Evropskou unii, chování se tradičním demokratickým způsobem. „Je to dobrý program, co chce férové jednání,“ dodal exministr financí. Oba uznali, že mezi členy ANO jsou i dobří politici. „Je to specifický typ lidí, ale nejsou nepoužitelní,“ domnívá se Kalousek.

„Milošovi Zemanovi přeju, aby byl co nejdravější. Nechci mu odebírat důstojnosti, ale on si ji vlastně odebírá sám. Nemůžeme mít ohledy, není na to čas,“ Kalousek se vyjádřil ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana.

Vláda kulhá na levou nohu

Posledními hosty vysílání byli opět politologové, konkrétně Vladimíra Dvořáková a Lukáš Jelínek. „Slyšeli jsme nářky a stesky a hledání viníka. Vypadá to, že Andrej Babiš nebyl schopen si představit, že může volby prohrát,“ zhodnotil Jelínek. „ANO není strana do nepohody,“ Jelínek přiznal, že nepředpokládal, že ANO prohraje.

Piráti podle politoložky Dvořákové udělali chybu, že opustili svá témata. „Měli se držet svého jádra, tohle nezvládli.“ Oba experti se také věnovali tomu, koho prezident Zeman pověří jmenováním vlády, premiéra Babiše, jehož ANO má sice nejvíce mandátů – 72, ale nemá šanci získat většinu, nebo Petra Fialu (ODS) z vítězné koalice SPOLU.

Video  Politologové Vladimíra Dvořáková a Lukáš Jelínek o výsledcích voleb  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Prezident se může pokusit vyvolat ústavní krizi, která potrvá měsíce, když se Babišovi nepodaří sestavit vládu na poprvé a napodruhé. Je otázka, jestli to prezident udělá. Je možné, že Babiš nebudeme mít tak silnou oporu v Zemanovi,“ uvedli politologové. „Vláda se může tvořit měsíce,“ experti podotkli, že bude také zajímavé, zda pětičlenná koalice vydrží. Upozornili, že uvnitř ní mohou nastat spory.

Dvořáková i Jelínek jsou toho názoru, že příštím českým premiérem bude Fiala. Dvořáková dodala, že předvolební kampaň posílila i jeho pozici v rámci ODS. „Ano, myslím si, že se dočká Petr Fiala,“ přitakal Jelínek, který následně reagoval i na nezdar levice – KSČM a ČSSD skončily před branami a do poslanecké sněmovny se nedostaly.

„Parlamentní politika začíná kulhat na levou nohu,“ komentoval Jelínek, podle něj strany doplatily na spolupráci s premiérem Babišem. Doplnil, že bude sledovat, zda levicová témata nezačnou řešit politici jiných stran.

Video  Křik a hádky v superdebatě Blesku: Co se voliči dozvěděli od Babiše, Bartoše, Fialy a dalších lídrů - CELÝ ZÁZNAM  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Array

hejhej ( 10. října 2021 17:18 )

9,26% ODS to je ubohost a oni ubožáci se chovají, jako by měli alespoň 30%. Tento slepenec je k smíchu

hejhej ( 10. října 2021 16:59 )

avina: S 9,26% se Fiala chvástá - ubožák.

avina ( 10. října 2021 16:40 )

Vyhořelý politik Mirda. Čeká na důchod, ožrala.

avina ( 10. října 2021 16:39 )

Žvanil Fiala bude dobrým terčem pro sledování práce nul ze slepence,korytářů.

avina ( 10. října 2021 16:37 )

9,26 % ODs, 9,26 % TOP ka....nic moc. To SPD má více. Strany, které neuměly za sebe vstoupit do voleb, jen mít cíl antibabiš -***. Nevyhráli. Kalousek jako občan řeční , chystá se do důchodu.Vyhořelý politk.No a Novotný, s holou řití běhá dál. Novotný si připomenul, jak odváželi nemocného důchodce Havla.Promarodil většinu času ve funkci. Nedožil se věku Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa