Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paroubek udeřil na Sobotku a zmínil „kývaly“. Chválí Maláčovou, ČSSD dá hlas

Autor: Alice Mikulášová - 
17. srpna 2021
05:00

ČSSD bude v říjnových volbách bojovat o to, aby se vůbec dostala do Poslanecké sněmovny. Pro nejstarší českou politickou stranu je to v posledních dekádách nezvyklá situace. Bývalý předseda sociální demokracie a někdejší premiér Jiří Paroubek viní z propadu dalšího expředsedu Bohuslava Sobotku. V rozhovoru pro Blesk Zprávy „účtuje“ i s dalšími, podle něj neúspěšnými členy. A naopak chválí nově vzniklý tandem Jana Maláčová – Matěj Stropnický. 

Co říkáte na házení vajíček na premiéra Andreje Babiše (ANO) v rámci jeho předvolebního mítinku? Před 12 lety jste si jako lídr ČSSD prošel podobnou zkušeností. Jak by dnes měli reagovat ostatní politici a jak hodnotíte jejich dosavadní postoje?

Všichni politici bez rozdílu by měli odsoudit jakékoli fyzické útoky bez ohledu na to, zda se jedná o házení kameny, fackování, anebo házení vajíček. Zdá se, že u pravicových politiků převládla při hodnocení této akce zaměřené proti Andreji Babišovi škodolibost. Ostatně ti, kdo toto házení vajíček naordinovali, dobře vědí, že házení vajec je pro politika dehonestující a zesměšňující. Andrej Babiš by při opakování těchto útoků měl své předvolební akce stáhnout z volných prostranství do uzavřených místností, kde pořadatelská služba bude mít větší možnosti zabránit jakýmkoliv útokům.

V roce 2010 se ČSSD sice do Sněmovny dostala, ale výsledky neodpovídaly očekávání. Co bylo podle vás tehdy důvodem?

Když jsem v dubnu 2005 převzal ČSSD, byla na deseti procentech volebních preferencí. Všechny volební výsledky, kterých jsem s touto stranou dosáhl v letech 2006 až 2010, byly mimořádné a nadprůměrné. Výsledky sněmovních voleb v roce 2010 byly negativně ovlivněny řadou faktorů. Za prvé: Byla to až děsivá antikampaň vůči ČSSD a mé osobě. Za druhé: Došlo k protiústavnímu rozhodnutí Ústavního soudu, které de facto zrušilo pořádání předčasných sněmovních voleb v říjnu 2009, ve kterých by levice podle průzkumů jasně zvítězila.

Po zrušení termínu mimořádných voleb v září 2009 se ustavilo několik politických stran s podobným programovým zaměřením, jaké měla sociální demokracie: Věci veřejné, Zemanovci a strana Jany Bobošíkové. Ti všichni způsobili odliv voličů od ČSSD. A zejména Věci veřejné voliče záměrně oklamaly, neboť v pravicové vládě dělaly opak toho, co jim před volbami slibovaly. Jinak z dnešního hlediska to hodnotím tak, že výsledek ČSSD ve sněmovních volbách v roce 2010 (přes 22 procent) byl senzační.

Rokem 2010 v podstatě začalo období, kdy ČSSD postupně své hlasy ztrácela, až se dostala do dnešního stavu, kdy bojuje o své místo v Poslanecké sněmovně a aktuálně není vůbec jisté, že se tam dostane. V čem podle vašeho názoru tkví příčiny dlouhodobě slabých volebních výsledků?

Rok 2010 byl pro ČSSD volebně úspěšný. Zvítězila ve sněmovních volbách a následně ještě v komunálních a senátních volbách. Chlapci a děvčata z ČSSD žili tehdy z výsledků mé práce. V těch následujících letech, když měli sami ukázat, co v nich je, postupně ztráceli elán a nápady a strana se propadala ve svých volebních výsledcích. Prostě jim to nešlo a velká část lídrů ČSSD, včetně Sobotky, se na to nehodila.

Když už jste zmínil Bohuslava Sobotku - netajíte se s tím, že nejste jeho největším fanouškem. Co byla podle vás jeho největší chyba? A myslíte, že některý z jeho kroků či rozhodnutí přímo přispěli k aktuálnímu neutěšenému stavu ČSSD?

Bohuslav Sobotka je tím rozhodujícím faktorem, který způsobil ztrátu důvěryhodnosti sociální demokracie v širokých vrstvách obyvatel. A to ještě občané neviděli, jakým způsobem dělal Sobotka personální politiku uvnitř ČSSD. Jeho přístup v této oblasti bych nazval přímo genocidním.

Všichni ti, kdo by jej snad mohli převyšovat, mizeli z vedení ČSSD, až si postupně vytvořil zcela jednobarevné vedení ČSSD. Tedy vedení kývalů, které přivedlo ČSSD do naprosté volební katastrofy před čtyřmi lety ve volbách do Sněmovny. Sedm procent hlasů, to je výsledek, který jde plně za Sobotkou. Přispěli k tomu strategické a taktické chyby, ale i osobnost premiéra Sobotky coby introverta a člověka neschopného se úspěšně utkat v mediálním prostoru s Andrejem Babišem.

Z tohoto pohledu by asi svého času byl lepší volbou do čela strany Michal Hašek, který měl alespoň praktické zkušenosti z dlouhodobého vedení svého domovského Jihomoravského kraje.

Mimo Michala Haška často pozitivně hodnotíte Jana Hamáčka. Co na jeho přístupu i dosavadní práci oceňujete nejvíce?

Hamáček převzal snědený krám. Po tragickém volebním výsledku před čtyřmi lety byl nejlepší personální volbou. Když se podívám na další možnosti, včetně nedávno Sobotkovci vytaženým Petříčkem, je pořád tím nejlepším řešením. Tím, neříkám, že řešením skvělým, ale osvědčil se jako krizový manažer v době pandemie. Rozhodně tedy v té první vlně pandemie. Ale beru jej pozitivně zejména proto, že nikoho jiného na téhle úrovni v ČSSD prostě nevidím.

V roce 2006 jste vy osobně prosadil registrované partnerství homosexuálů. ČSSD toto téma, na rozdíl například od PirStanu, zrovna aktivně nekomentuje. Proč vám tehdy téma homosexuality přišlo tak důležité? A měla by se ČSSD tomuto tématu dále věnovat?

To téma mi přišlo důležité ze strategických i taktických důvodů. Strategicky proto, že je to téma správné, protože osvobozuje určitou část české společnosti z vězení předsudků. Je to zkrátka otázka lidských práv, která je pro socialisty vždy důležitá.

A takticky? Jde o to říci vlivné voličské skupině, která může představovat až 10 % české společnosti: Chápeme vaše práva a chceme pro vás něco udělat. Bohužel, Sobotka jako skrytý katolík nenáviděl homosexuály a za celou dobu svého předsednictví kontinuálně na mou politiku v této oblasti nenavázal, protože na ni navázat prostě nechtěl. 

Když už jsme u těch homosexuálů – padají i názory, že se Matěj Stropnický objevil na kandidátce do Poslanecké sněmovny kvůli tomu, že homosexuálové jsou, stejně jako ženy nebo menšiny v politice in. Přijde vám Stropnického angažmá logické? A jak může být ČSSD z Vašeho pohledu přínosem?

Myslím si, že toto angažmá je velmi logické. Stropnický je levicový politik moderního typu, na rozdíl od Petříčků a Pavlíků chápe, co je to moderní levice. Že má určitou sexuální orientaci, to je věc vedlejší, ale v pražském politickém prostředí to může pomoci, stejně tak jako to, že Jana Maláčová je žena. Žena-matka a žena-bojovnice za sociální práva lidí. Společně tito dva politici tak mohou galvanizovat levicový elektorát, který v Praze existuje, a který tvoří dobře čtvrtinu voličů. Jsou to lidé, jejichž důvěru „pocheovská“ ČSSD dávno ztratila.

Úspěchem pro začátek bude, když v Praze ČSSD získá poslanecký mandát, což s ohledem na to, že ještě před pár měsíci měla v průzkumech v Praze jen dvou procentech voličů, budu považovat za solidní výsledek.

Kvůli bývalé star ze zelených Stropnickému viděli mnozí v ČSSD rudě. Třeba vámi zmíněný odvolaný Petříček nebo bývalý šéf pražské ČSSD Pavlíček, který kritizuje, že Stropnický vůbec neprošel primárkami. Koncem července kandidátní listinu ČSSD pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny na jihu Moravy opustilo 14 kandidátů, na to konto skončil i volební manažer. Co na tyto dynamické rošády říkáte? A jaký dojem podle vás zanechají na voliče?

Nemyslím si, že za dva měsíce si bude někdo z voličů vzpomínat na to, že došlo k nějakým – jak vy to nazýváte – „rošádám“ na kandidátkám. 

Myslím ostatně, že tyto změny byly k lepšímu. Nechápu, proč například pan Štefan odstoupil z třetího místa jihomoravské kandidátky ČSSD. Mohl si to rozdat s Onderkou na férovku o to, kdo získá víc preferenčních hlasů. Ale upřímně, Onderka před čtyřmi lety ve sněmovních volbách přeskákal na preferenční hlasy i Sobotku. Myslím, že Onderka je správný lídr, a stejně tak je správným lídrem i Maláčová na pražské kandidátce. A stejně tak Stropnický za ní. Jak by pánové Pavlík s Petříčkem mohli docílit zázraku, aby se z dvou procent preferencí, které ČSSD v Praze před pár měsíci ještě měla, dostali k pěti procentům a k zisku poslaneckého mandátu? Maláčové se Stropnickým se to podařit může.

V roce 2010 jste opustil funkci předsedy strany, v roce 2013 pak i Poslaneckou sněmovnu. Čím se živíte od té doby?

Ekonomickým poradenstvím. Dělám věci, které mě baví. Vlastně dnes dělám jen věci, které mě baví. A k nim patří třeba i publicistická činnost na serveru VašeVěc.cz, případně na jiných serverech i jinde. Až se situace uklidní po pandemii, jistě se také vrátím k burzovním obchodům.

Předpokládám, že politické dění stále aktivně sledujete. Jak si myslíte, že bude naše země vypadat, pokud volby opět vyhraje Andrej Babiš?

Nic moc se nezmění. Andrej Babiš je určitě kontroverzní kandidát na předsedu vlády, ale na rozdíl od Bartoše nebo Fialy je za ním nějaký životní příběh. A také životní úspěchy. Je zvláštní, že pravice nedokázala vygenerovat opravdu kvalifikované kandidáty na premiéra, ministra financí a podobně.

A co by se v Česku změnilo, kdyby se stal příštím premiérem Ivan Bartoš?

Asi bychom všichni začali nosit dredy…

Co by mělo být prvním krokem premiéra v čele nové vlády (ať už jím bude kdokoliv)? Co by mělo být bezprostředně po volbách absolutní prioritou?

Zcela nepochybně jakýkoliv premiér, který vzejde z voleb bude muset věnovat stále pozornost doutnajícímu problému v podobě pandemie covidu-19. Zkusit ji udusit tak, aby už nenarušovala naše životy. A samozřejmě s tím jde ruku v ruce i stabilizace ekonomiky a financí státu.

Kdybyste byl teď ve vedení ČSSD, co byste podnikl za kroky směrem k tomu, abychom na ČSSD zůstala i nadále vládní stranou?

Myslím, že by bylo nevhodné, abych své rady sděloval prostřednictvím médií. Pokud bude zájem o mé rady, vědí, jaký mám telefon a mohou mi kdykoliv zavolat. Mám řadu nápadů, co by strana měla udělat v závěru volební kampaně, aby měla jistotu setrvání ve Sněmovně.

Když už jste zmínil volební kampaň, co říkáte na nedávno zveřejněné Desatero, které má odprezentovat největší úspěchy, za kterými ČSSD stojí? Nepřijde vám zarámování celého sdělení ve znění „Co všechno ČSSD způsobila“ trochu nešťastné?

Vyměnil bych marketingovou agenturu.

Napadá vás, jak před volbami zabránit Andreji Babišovi, aby si dál přivlastňoval úspěchy ČSSD a preferenčně z nich profitovalo ANO?

Tak to je otázka především marketingu. Ale o výsledek voleb se začíná bojovat ihned po skončení předchozích voleb. Takže pokud se něco nechává v této oblasti na poslední chvíli, je to pak složité. Na Sobotkovi jsme viděli světový unikát: Jeho vláda byla úspěšná, jak v rozhovoru pro Blesk sám tvrdí, což si myslím konec konců i já, a přesto dokázal ČSSD přivést ke katastrofální porážce se sedmi procenty hlasů.

Bohuslav Sobotka ve zmíněném rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že nikdo nečekal, že se Andrej Babiš ukáže jako politik s tak pružnými názory, že mu nebude dělat žádný problém vytvořit z původně liberálního a pravicově zaměřeného ANO levicovou konkurenci ČSSD a komunistů. Myslíte, že se to opravdu nedalo čekat? A proč s tím ČSSD nepočítala teď a nepřihlásila se ke svým úspěchům zřetelně dříve než těsně před volbami?

Faktem je, že ČSSD mohla každý rok, třeba na hodnotící konferenci ministrů, poslanců a členů předsednictva ČSSD, vykázat, co z cílů vládního prohlášení je již splněno. A co z cílů tohoto programu splnili právě sociální demokraté. Pokud jsem viděl volební program ČSSD, pak v úvodu ty hlavní pracovní a politické úspěchy ČSSD jsou uvedeny. Ale souhlasím, že běžný občan je nezná.

Asi by na to ČSSD měla zaměřit svou inzerci a informovat o tom občany. Má teď ještě jednu jedinečnou možnost zabodovat vynikajícím politickým činem na přelomu srpna a září. Ale opět bych nerad tyto věci sděloval přes média.

Co si myslíte, že jsou konkrétně ony nosné komunikační body, se kterými by měla ČSSD do voleb jít?

Myslím, že je to zdravotnictví, bydlení, stabilizace veřejných financí, ale také třeba životní prostředí, což znamená boj proti suchu a v širším pojetí i úsilí o zdravé potraviny z lokálních zdrojů. Ale to hlavní, co vidím, je potřeba dokončit boj proti pandemii a posílit zdravotní péči.

Podle posledních dostupných informací již nejste členem ČSSD, budete ji i přes to volit?

Uvažuji o tom se svou partnerkou velmi vážně. Prostě proto, že v Praze je na kandidátce ČSSD Maláčová se Stropnickým. Mají názory, které jsou mně blízké. Například v Ústeckém kraji bych se ale rozmýšlel, zda tuto kandidátku podpořit. A myslím, že stejně budou postupovat i voliči. Bydlím ale v Praze...

Video  Epicentrum - Jan Outlý  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zahradkarka ( 17. srpna 2021 13:28 )

Tento nadčlověk, česky tro-uba, na co sáhl, to zničil!Neměl byste Jiří Paroubku raději pěstovat králíky! Nejlépe ve Varech?

sorgedoktor ( 17. srpna 2021 11:16 )

No a na drhe strane mne poenkud zdivuje, ze do toho vidi ostatni duskutujici.

sorgedoktor ( 17. srpna 2021 11:14 )

Prispevky jsou velice zajimave.Cela politika soc. dem k dnesnimu dni mi pripada spis nepruhledna....

ceskarebelka ( 17. srpna 2021 10:35 )

tak to je hodně dobrý

hubaucpanakoblihou ( 17. srpna 2021 08:24 )

Estébácký udavač s krycím názvem Roko nás poučuje, co je správné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa