Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útok na Babiše vejcem: Mohli mu předejít? Osobních strážců se zastalo prezidium

Autor: Jakub Veinlich - 
9. srpna 2021
12:51

Na premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše přilétlo v sobotu vajíčko. Ochranka incident nedokázala odhalit předem. Hned po té, co ale vejce dopadlo, odvedli bodyguardi šéfa vlády do bezpečí. Předvolební kampaň tak poznamenal první incident namířený přímo proti politikovi.

 „Byl tady Blok Volný a trefili mě vajíčkem do hlavy,“ řekl v sobotu těsně po útoku Blesk Zprávám předseda vlády Andrej Babiš.

Stalo se tak v Průhonicích, kde premiér bydlí a kde, podepisoval v sobotu svou knihu, kde shrnuje vše, co se mu podle jeho mínění v politice vše povedlo. Mělo to být poklidné odpoledne, kam pozval lidi na zmrzlinu, v narážce na to, že piráti chtějí rozdávat lidem sorbet, čemuž předcházela složitá diskuse, ve které hrála roli také uhlíková stopa při výrobě nanuku, nebo alergeny.

Do Průhonic ale dorazili také premiérovi odpůrci. Jeden z nich hodil směrem k Babišovi vajíčko. Premiér v tu chvíli podepisoval svou knihu. V jeho těsné blízkosti postávali členové ochranky. Celou dobu pozorovali přítomné.

Letícímu vejci ale předejít nedokázali. Při dopadu potřísnilo i jejich chráněnou osobu – tedy premiéra. V tu chvíli přikryli premiérovi obličej, přikryli svým tělem a odvedli do bezpečí.

„Jejich činnost na místě byla naprosto v pořádku a udělali vše, co měli, aby byla zajištěna bezpečnost chráněné osoby,“ reagovala pro Blesk Zprávy mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.  Odmítla zároveň, že by došlo k nějakému pochybení před tím, než ze skupinky lidí vejce směrem k premiérovi vylétlo.

„Při setkání s veřejností nelze takové situaci předcházet. Lze na ni jen správně zareagovat a to se stalo,“ doplnila Rendlová.

Zatímco bodyguardi odvedli premiéra schovat do jeho cukrárny v Průhonicích, policisté se rozeběhli náměstí zadržet muže, který vejce směrem k premiérovi hodil. Zklidnit situaci přijeli pomoct také těžkooděnci. Po incidentu a odporu několika málo lidí je jeden zraněný policista a dvě zadržené osoby.

„Jednání u zajištěných osob bylo právně kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku, který bude následně oznámen příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa. 

Kampaň, nebo soukromá akce?

Na Babišovu autogramiádu se přišla podívat s dcerou také bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. V Průhonicích se stavila dopoledne, kdy ještě nic nějakému útoku nenasvědčovalo. Atmosféra na náměstí podle ní byla velmi pozitivní. „Až překvapivě pozitivní, přestože je to Praha-západ, kde hnutí ANO zas až tolik příznivců nemá,“ zhodnotila akci Pokorná Jermanová pro Blesk Zprávy.

Sama kandiduje z třetího místa kandidátky hnutí ANO ve Středočeském kraji zpět do Poslanecké sněmovny. Místopředsedkyně hnutí ANO ale tvrdí, že v Průhonicích Babiš nepodepisoval knihu v rámci předvolební kampaně.  

„Nikde nebyly k vidění loga ANO, byla to pozvánka od pana premiéra pro děti, aby přišly na zmrzlinu, která byla vanilková samozřejmě, takže jsme vyrazili i s malou na zmrzlinu. Byla jeho autogramiáda. Kampaň jako taková to nebyla, protože kontaktní ještě neděláme,“ tvrdila bývalá hejtmanka.

V hnutí ANO ale tvrdí něco jiného. Babišovu akci vyúčtují jako součást volební kampaně. „Byla to akce Andreje Babiše k nové Sdílejte, než to zakážou,“ potvrdil mluvčí ANO Martin Vodička. Babiš podle něj během soboty rozdal a podepsal na 2300 výtisků knížky.

„Hnutí ANO ale akci zajišťovalo produkčně a proto budou i náklady s ní spojené a uvedeny na transparentním volebním účtu,“ dodal Vodička.

Žádnou částku, která by sobotní akci reflektovala, ale hnutí ANO na volebním účtu zatím nevykázalo.

luder ( 12. srpna 2021 12:49 )

Advokátka Čírtková uvádí, že veřejné fórum Pirátů sledovala již dříve. „Věděla jsem, že se veřejně hlásí k udávání českých politiků v Bruselu, že inklinují ke spolupráci se satanisty a že prosazují různé nesmyslné progresivní návrhy,“ říká, ale dodává, že to nebylo všechno, že na tomto fóru narazila také na svobodomyslné a laskavé lidi a že i když s Ivanem Bartošem nesouhlasila, odpor u ní nevzbuzoval. „Proto jsem se pořád utěšovala, že to nebude tak hrozné. Mýlila jsem se. Je to ještě horší,“ přiznává advokátka s ohledem na poslední informace o Pirátech.

luder ( 12. srpna 2021 12:48 )

Podle advokátky Moniky Čírtkové je situace přesně opačná, než jak ji Piráti popisují. Totiž že za propad jejich preferencí nemůže to, že se o Pirátech šíří lži, ale že se o nich šíří pravda. A to, co vychází najevo, je podle ní „horor“. „Jde o myšlenky vyslovené často jejich zvolenými zástupci, poslanci a europoslanci. Žádné okrajové tendence, ale pirátský program, autentické pirátské vidění světa,“ říká a dodává, že jedinou významnou protiváhou je hnutí ANO.

luder ( 12. srpna 2021 12:47 )

Jestli chcete místo auty jezdit na kolách či pěškobusy tak volte Piráty! Doslova příšerné zdražování městské dopravy a parkování i na okraji měst, o to se vám Piráti postarají a svůj Zelený program budou aplikovat postupně na celou ČR! Elektromobily?
Nařízení EU a Piráti tomu tleskají! Vždyť elektřina zdražuje a razantně bude zdražovat i nadále a to se sakra prohneme. Vše ke spokojenosti Pirátů směřuje k likvidaci aut, hrůza a děs!

denisz ( 10. srpna 2021 16:54 )

Opoziční strany už docela zblbli své příznivce a ti po nich opakují,
že za vše může vláda, potažmo Babiš. S podnícenou nenávisti, zlobou
se nedá nic dělat. Těžké i horší to bylo v celém světě, v Česku vinou
opozice, co neustále kritizovala vládu za opatření a lidi se uvolňovali.

sorgedoktor ( 10. srpna 2021 08:46 )

K Vam asi pasuje z Bible....Odpust, neb oni nevedi co cini...Mate pochybnosti o vzdelani.To vzdyn prizermni obcany poburovalo..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa