Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zákulisí superdebaty Blesku: Naštvaný lidovec, Babiš v úkrytu, našeptávač Kalousek

Autor: David Vaníček - 
20. října 2017
05:00

Jdou si po krku v zákulisí stejně jako před kamerami? Kdo se s kým baví a kdo sedí osaměle v koutě? Lídři největších politických stan se ve středu potkali společně v debatě Blesk Volební souboj. Živé vysílání bylo dostupné všem, co se ale dělo v zákulisí, to odhaluje ve svém komentáři moderátor debaty David Vaníček.

Noční můžou všech producentů živého vysílání je to, že vám nepřijdou hosté. Od politiků už jako novináři, zvlášť v době kampaně, čekáme opravdu leccos. Že by ale přijali pozvání a nepřišli, toho se moc nebojíme, protože je pro ně mediální pozornost teď nejdůležitější. To zase až po volbách na naše žádosti o rozhovory začnou reagovat, jako kdybychom žadonili o zlaté cihly.

Babiš sám v koutě

Premiantem, co se docházky týče, byl Jan Farský ze STAN, přišel s dobrou náladou, ale bez kravaty. A hledal místo, kde by si ji mohl uvázat. Hned po něm se do studia potichu vplížil Andrej Babiš (ANO) doprovázen svou mluvčí Lucií Kubovičovou a štábem Seznam Zpráv, který ho kontinuálně natáčel celou dobu.

Babiš ale nevyužil ani křesla a společný stolek pro občerstvení v zákulisí, objednal si kafe a s ním se potom schoval na druhý konec studia, za dekorace, kam se posadil na bedny od světel a vydržel tam až do samotného začátku pořadu. „Je tady na mě moc lidí,“ řekl mi v čase, kdy ve studiu byla sotva polovina hostů.

Kdo nesplnil domácí úkol?

Krátce po něm si Vojtěch Filip (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP 09) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vytvořili v zákulisí debatní kroužek, Kalousek si vychutnal elektronické cigáro a Vojtěch Filip až na místě zjistil, že podcenil přípravu a narychlo vymýšlel, jak bude hodnotit soupeře ve 140 znacích.

Podobně na tom byl i Bělobrádek, kterému stejné podklady vezli jeho PR pracovníci do studia na poslední chvíli taxíkem. Babiš měl hodnocení soupeřů připravené a velmi ostré. Třeba na Zaorálka mu jeho mediální tým vymyslel útočný slogan „Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat.“

Nejlépe připravený byl Petr Fiala z ODS, kolegy hodnotil názvy filmů. Třeba pro komunisty použil „Psycho“ a pro hnutí ANO „Pulp Fiction: Historky z podsvětí“. Jeho PR manažerka Jana Havelková z toho také měla náležitou radost a svého předsedu povzbuzovala nadšenými pohledy.

Kalouskova „šeptavá“ porada

Zákulisí superdebaty Blesku s podtitulem Bitva o premiéra Zákulisí superdebaty Blesku s podtitulem Bitva o premiéra | Jakub Poláček / Paparazzi

Největším zákulisním spojovatelem byl Miroslav Kalousek. Štábu neuniklo, jak postupně obešel několik kolegů z opozice a přidal ještě lidoveckého lídra, zkušeně si při tom rukou zakryl mikrofon a šeptem si s nimi něco domlouval… Možná taktiku do debaty?

Do začátku debaty zbývalo jen pět minut a jediný, kdo chyběl, byl lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. A nikdo, na koho novináři v zákulisí měli číslo, z „jeho lidí“ neměl informaci o jeho poloze ani času příjezdu. Úvodní znělka se tak rozjela bez něj, při představování jsme ukázali prázdný stolek s jeho jmenovkou, ale absence netrvala dlouho, přijel asi čtyři minuty po začátku.

Lubomír Zaorálek přijel pozdě do volební debaty Blesku s ostatními lídry. Lubomír Zaorálek přijel pozdě do volební debaty Blesku s ostatními lídry. | Jakub Veinlich

Proč není Bělobrádek na společné fotce

Na úplném záběru debaty jsme chtěli všechny lídry vyfotit společně. Do lídra KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ale vjel vztek a „sjel“ nás, moderátory, za to, že jsme debatu „přetáhli o 20 minut. „To se nedělá! To je neseriózní,“ zlobil se. Měl už další program a nemohl si prý dovolit zpoždění. Naštvaně si tak sundal mikrofon a odešel vteřinu před pořízením společné fotky.

Je mezi nimi premiér? Politici a moderátoři (uprostřed) po skončení debaty, chybí Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Je mezi nimi premiér? Politici a moderátoři (uprostřed) po skončení debaty, chybí Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. | Jakub Poláček / Paparazzi

Nedivím se, každý z nich má před volbami nervy na pochodu, Bělobrádek už působil otráveně, Babiš útočně a nastartovaně, Kalousek byl nad věcí, Vojtěch Filip nečitelný, Lubomír Zaorálek nadšený i útočný, když potřeboval odrazit útok jiných, Fiala se rozhodit nenechal ničím a Farský se snad vyjma komunistů držel v optimistické komunikaci.

Jděte k volbám a rozhodněte odpovědně.

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
11karel11 ( 20. října 2017 13:41 )

Jen aby ty volby někdo nezmalipuloval. Nenávistní psi budou se rvát za každou cenu.

11karel11 ( 20. října 2017 13:37 )

Nemusíte prosit, já moje velká rodina budeme vás volit - SPD.

11karel11 ( 20. října 2017 13:35 )

To je politická žumpa. Zaorálek se chová jako vzteklý pes, Kalousek má chladnou hlavu i když se málem nedostane do sněmovny, Fiala je zoufalec, Stropnický starší je IN , Okamura je věcný a štve ostatní, Bartoš je zajímavý. Co by neudělali pro získání zlatého koryta . Pomlouvání plivání jeden na druhého, vyházet je všechny z okna a mladí emigrovat pryč z této korumpované nenávistné země .

krdassaneda ( 20. října 2017 13:14 )

Já to vím naprosto přesně, ale tobě je po tom naprostý prd, bukanýre!

byvalyvoIiccssd4 ( 20. října 2017 13:13 )

Neagituj, ať si každý zvolí koho chce! V tom je princip demokratických voleb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa