Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidentští kandidáti už mají svá čísla! Kdo ho zdědil po Zemanovi a kdo má „jedničku“?

Aktualizováno -
14. prosince 2022
22:21
Autor: ČTK, swp - 
14. prosince 2022
14:22

Prezidentští kandidáti, kteří byli připuštěni k lednovým volbám hlavy státu, dnes dostali volební čísla. Vylosovala jim je Státní volební komise. Čísly budou označeny hlasovací lístky kandidátů, kteří je budou moci využít ve volební kampani. „Jedničku“ dostal senátor Pavel Fischer, šťastnou „sedmičku“, kterou měl současný prezident Miloš Zeman, zas dostal expremiér Andrej Babiš (ANO). A jak dopadli ostatní zájemci o Hrad?

Do voleb byli rozhodnutím ministerstva vnitra nebo Nejvyššího správního soudu připuštěni předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Výsledná čísla

Tomáš Zima – 5

Josef Středula – 3

Petr Pavel – 4

Karel Diviš – 8

Andrej Babiš – 7

Marek Hilšer – 9

Pavel Fischer – 1

Danuše Nerudová – 6

Jaroslav Bašta - 2

„Jsem čtyřhvězdičkový generál a kandiduji na čtvrtého prezidenta, tak mi volební číslo 4 přijde docela symbolické,“ reagoval na los na twitteru Petr Pavel.

„Mám sedmičku. Magické a šťastné číslo,“ zaradoval se na facebooku Andrej Babiš.

Jak to bylo v minulých letech

Devíti kandidátům komise vybírala volební čísla i při předchozích dvou přímých volbách hlavy státu, z nichž poslední se konala před pěti lety. Z tehdejších kandidátů se do volebního klání letos znovu úspěšně zapojili pouze Fischer a Hilšer. Diplomat Fischer pro prezidentské volby v roce 2018 obdržel trojku, která je považována za biblické i pohádkové číslo. Lékař Hilšer měl číslo osm.

S jedničkou v minulých prezidentských volbách kandidoval někdejší předseda vlády a ODS Mirek Topolánek, dvojku měl textař a podnikatel Michal Horáček. Čtyřku los určil prezidentovi Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřímu Hynkovi, pětku dostal hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, šestku bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek.

Miloš Zeman obhájil mandát s číslem sedm, které je označováno za šťastné. Jeho největší soupeř, bývalý předseda Akademie věd ČR a nynější senátor Jiří Drahoš se ucházel o hlasy voličů s devítkou.

Video  Babiš v Blesku o boji o Hrad: Nerudová a Pavel se připravují roky, strach nemám. Bojím se jen o rodinu!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

luxardo ( 16. prosince 2022 12:02 )

Divím se, že ještě k Babišově sedmičce nepřidali komentář, že ji získal nějakým podvodem.

Milan Vinický ( 16. prosince 2022 10:29 )

Tak doufejme že se Pavel požere s Nerudovou a aspoň na Hradě budou mít obyčejní lidé svého zastánce proti Fialově teroru.

UFO1 ( 15. prosince 2022 04:25 )

Pod jakým číslem se skrývá silná osobnost a bez vazeb na Východ?

borka30 ( 15. prosince 2022 00:30 )

Na Nerudovou jsem již alergická. Je samá přetvářka. Pro mě nevolitelná.

Uživatel_5541614 ( 14. prosince 2022 23:53 )

Všichni chodí kolem horké kaše, ale vždyť vítěz je jasný. Jen to nikdo neříká nahlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa