Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senát dal zelenou zrušení EET. Schválil i navýšení přídavků na děti o 200 korun

Aktualizováno -
14. prosince 2022
12:25
Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2022
12:00

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát dnes novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Schválil také novelu o státní podpoře, která počítá s navýšením přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně.

Zrušení EET navrhl kabinet Petra Fialy (ODS), neboť způsob evidence označil za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence, které ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyčíslil v řádu jednotek miliard korun. Odmítl zachování evidence jako dobrovolné. „Nemělo by to efekt ani pro stát, ani pro poplatníky,“ uvedl. Stát podle ministra nemá žádnou výhodu, kterou by za získaná data podnikatelům nabídl.

Proti zrušení EET byli zástupci opozičního hnutí ANO, za jehož vládního působení byla evidence zavedena, ale také senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle Ladislava Václavce (ANO) znamenala EET přínos pro stát minimálně 4,2 miliardy korun ročně a její zrušení je ideologické.

Co přináší novela o státní podpoře

U příspěvku na bydlení novela sjednocuje podmínky nároku mezi obyvateli Prahy a ostatních obcí. Příspěvek budou moci dostat také v hlavním městě lidé nebo rodiny, kterým na úhradu bydlení nestačí 30 procent příjmů.

Novela upravuje rovněž započitatelné příjmy pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi. Do těchto příjmů domácností se nově nemají zahrnovat příjmy za práci žáků a studentů z praktického vyučování a přípravy, příjmy ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti dětí během prázdnin, tedy brigád.

st.rec ( 15. prosince 2022 09:35 )

Takže všech 63 senilátorů co podporují krdeže a neplacení daní ihned přijde o platy i místo.(dobré bude když i svobodu). A hrr živit se rukama.

Jaryn19 ( 14. prosince 2022 13:16 )

v některých zemích se platí v restauracích daně podle počtu míst a umístění v regionu. Je to jasné pro provozovatele a je to i jasné financům, kolik se odvede na daních

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa