Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Experti o vyloučení a návratu kandidátů na Hrad: Jak změny zamíchají s volbami?

Autor: Rostislav Fridrich - 
14. prosince 2022
05:00

Pořádná škatulata včera svým verdiktem způsobil Nejvyšší správní soud (NSS). Ten totiž vyřadil Denisu Rohanovou (47) z prezidentské volby a naopak do ní pustil Karla Diviše (46). Ostrouhal také podnikatel Karel Janeček (49), a tak má Česko stále devět uchazečů o Hrad.

Šťastnějším byl po včerejšku Diviš, jemuž chybělo ke kandidatuře 116 podpisů od občanů. Ten se ale po zásahu soudu, který ony potřebné hlasy v arších našel, vrací zpět do klání, jak včera uvedl soudce NSS Tomáš Langášek. „Veškeré úsilí se vyplatilo, velké díky všem za vytrvalou podporu, jsem zpátky ve hře!“ radoval se na twitteru Diviš. To Janeček, kterému rovněž ministerstvo neuznalo část odevzdaných hlasů, ostrouhal. Resort mu dokonce neuznal ani jeho vlastní podpis. Podle soudu bylo navíc v jeho arších mnoho smyšlených údajů.

Jen současní

Soudci se také zabývali kandidaturou Denisy Rohanové. Tu napadla skupina senátorů, jež vyslala do klání svými autogramy Marka Hilšera (46, MHS). Kandidátka se totiž opírala o podpisy poslanců, kteří ale v současné Sněmovně už nezasedají. NSS dal nakonec za pravdu členům horní komory a Rohanovou z klání vyřadil. „Nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je konkrétní volba prezidenta republiky řádně vyhlášena předsedou Senátu,“ vysvětloval rozhodnutí soudu Langášek.

Rohanová i Janeček ale už včera uvedli, že se hodlají obrátit na Ústavní soud. Otázkou je, co by se stalo, kdyby nejvyšší instance rozhodla až po volbách. „Nestalo by se nic jiného, než

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa