Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tomáš Březina: Podnikatel z boje o Hrad vypadl. Ministerstvo mu seškrtalo podpisy

Prezidentský kandidát Tomáš Březina
Prezidentský kandidát Tomáš Březina  (Autor: Reflex: Nguyen Phuong Thao)
Autor: mah, swp, ČTK, urw - 
25. listopadu 2022
15:25

Tomáš Březina se prezidentských voleb 2023 nezúčastní. Ačkoli avizoval, že získal dostatek podpisů, Ministerstvo vnitra ČR ovšem při jejich kontrole zjistili u vzorků chybovost pohybující se kolem 30 procent. Březinovi tak nakonec úředníci uznali méně, než potřebných 50 tisíc podpisů.

Tomáš Březina

Narozen: 21. února 1957 (Praha)
Manželka: Hana Březinová
Povolání: Podnikatel
Vzdělání: Fakulta stavební ČVUT (1981)

Tomáš Březina svůj záměr kandidovat na prezidenta oznámil v dubnu 2022. Pro svou kandidaturu podle šéfa své kampaně získal přes 80 tisíc podpisů, po kontrole jich na ministerstvu odevzdal 73 tisíc. Na stránkách své prezidentské kampaně se označil za reprezentanta tiché většiny. Ministerstvo vnitra ovšem 25. listopadu oznámilo, že odevzdal pouze 65 tisíc podpisů, které navíc měly velkou chybovost. Březinovi tak uznalo méně, než 50 tisíc podpisů a kandidaturu mu tak neumožnilo.

Ještě v lednu přitom v rozhovoru pro E15 tvrdil, že od politického projektu nakonec couvl.

V předvolební kampani objížděl pobočky své bývalé firmy Best a debatuje se zaměstnanci. Březina založil výrobce betonových stavebních prvků Best v roce 1990 a loni firmu za neupřesněnou částku prodal největšímu prodejci stavebnin v Česku, skupině Dek.

 

Životopis Tomáše Březiny

Tomáš Březina se narodil 21. února 1957 v Praze, kde vystudoval i matematické gymnázium a později stavební fakultu Českého vysokého učení technického, kde studium dokončil v roce 1981 a získal titul inženýr. 

Od 90. let budoval vlastní firmu

Od konce studia pracoval jako projektant, stavbyvedoucí a referent v různých pražských podnicích. Po revoluci v roce 1991 založil firmu Best, jejímž byl jediným vlastníkem a ředitelem, dokud ji na jaře 2021 neprodal.

S politikou má zkušenosti

V 90. letech kromě budování firmy zamířil i do politiky. Od 1. června 1996 do 12. února 1998 byl poslancem nejdříve za ODS a následně za Unii svobody.

Do politiky se málem vrátil už v roce 2013, když krátce figuroval jako lídr středočeské kandidátky vznikajícího hnutí ANO. „Nebyl jsem členem ANO, jen tři týdny lídrem v kraji. A z toho jsem dva týdny propřemýšlel, jak se z toho vyvléct,“ komentoval pro E15 svou zkušenost s hnutím Andreje Babiše. V roce 2017 uvedl, že jej od hnutí ANO odradilo především, „když na vlastní oči zjistil, že je to jen a pouze marketingový projekt“.

Tomáš Březina je ženatý. Podle svého životopisu svou ženu Hanu zná 45 let a už 40 let jsou manželé. Vychovali společně tři děti.

Video  Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa