Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Boj o Hrad živě: Prezidentské kandidáty čeká test z ústavy i speciální slib

Autor: Blesk Zprávy - 
2. ledna 2018
10:00

První superdebata kandidátů na prezidenta republiky bude v roce 2018 v Blesku. Startuje v úterý od 14 hodin a do studia v mediálním domě CZECH NEWS CENTER přijde osm kandidátů, omluvil se jen Miloš Zeman. Na osmičku hradních adeptů čeká zkouška z etikety a ústavy, ale také 30 sekund na jejich novoroční slib voličům. Jeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš pak na poslední chvíli uhnul duelům s Michalem Horáčkem a Mirkem Topolánkem.

„Oslovili jsme experty na protokol, etiketu a taky ústavu, aby nám pomohli s přípravou otázek na kandidáty,“ prozradil producent přenosů David Vaníček, který bude společně s Klárou Brunclíkovou moderátorem debaty.

„Možná by někdo mohl namítnout, že není fér kandidáty takto zkoušet. Ale i se samotnými experty jsme se shodli na tom, že každý, kdo převezme roli hlavu státu, by alespoň ty základní věci vědět měl. I proto, že velmi často bude jednat se státníky o samotě nebo v omezené sestavě, kde mu nebude moct napodívat nikdo z jeho týmu. Prostě nás zajímá, jestli osm kandidátů ví, co český prezident reálně může a nemůže udělat,“ podtrhl Vaníček.

Video  Už ve 14 hodin: Osm kandidátů na prezidenta se utká ve studiu Blesku  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Nové a lepší studio

Největší fotka Pražského hradu, jakou můžete v současné době v Česku vidět. To je dominanta nového studia Blesku, které vzniklo pro sérii šesti živých přenosů k prezidentským volbám. Fotka měří 18 metrů na šířku a 4 metry na výšku. „S architektem Martinem Šimkem jsme přidali nové také pódium, kde se bude všech osm kandidátů dobře vyjímat, během duelů pak na pódium posadíme hosty, kteří se zapojí do debaty,“ uvedl producent přenosů David Vaníček.

Do superdebaty, kterou odvysílá Blesk už 2. ledna 2018 ve 14 hodin, dostali pozvání všichni. „Odmítl jen Miloš Zeman, ostatně už předem to avizoval, že nebude diskutovat s kandidáty v žádné debatě,“ upřesnila moderátorka superdebaty Boj o Hrad Klára Brunclíková. Diváci se mohou těšit na 90 minut prezidentského klání.

Superdebata Blesku s kandidáty na prezidenta už 2. ledna od 14:00 živě! Superdebata Blesku s kandidáty na prezidenta už 2. ledna od 14:00 živě! | Blesk

Drahoš se bojí duelů? „Jen nestíhá,“ tvrdí mluvčí

Kromě velké debaty Blesk připravil také duely tří horkých adeptů pro druhé kolo prezidentské volby. Redakce Blesk Zpráv do nich pozvala logicky také Jiřího Drahoše, jeho tým ale nechal producenty pořadu čekat déle než měsíc a až poté profesora do duelů s Mirkem Topolánkem a Michalem Horáčkem nevyslal.

Video  Duel Fischera a Horáčka v Blesku: Položte jim otázku i vy!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Navrhovaných diskusí s Michalem Horáčkem (4. 1.) a Mirkem Topolánkem (10. 1.) se Jiří Drahoš bohužel nemůže zúčastnit, protože v uvedených dnech má dlouhodobě naplánovány jiné aktivity,“ uvedla Kateřina Procházková z Drahošova týmu a odkázala se na účast kandidáta v konkurenčních debatách.

Nutno dodat, že pozvánka Blesku přišla mezi prvními a všichni ostatní nemají problém tento program zvládnout, Drahošův tým navíc měsíc nereagoval ani přes urgence a definitivní stanovisko přišlo až na poslední chvíli. „Omlouváme se, že vám nemůžeme dát příznivější odpověď,“ dodala Procházková.

Otázky od diváků v přímém přenosu

Drahoš tak v duelech uvolnil místo Pavlu Fischerovi. V duelech se budou vzájemně grilovat nejen kandidáti, ale přidají se i hosté ve studiu, pozvání dostali čeští poslanci ze všech stran. Ptát se můžete i vy. Duely se budou vysílat i na Facebooku Blesku, kam můžete kandidátům do komentářů posílat otázky. Moderátorka Markéta Volfová pak bude ty nejlepší pokládat kandidátům.

Program živých přenosů před volbami:

  • úterý 2. ledna (14:00): Boj o Hrad: Superdebata osmi kandidátů (Moderují: David Vaníček a Klára Brunclíková)
  • čtvrtek 4. ledna (20:00): Duel Michal Horáček vs. Pavel Fischer (Moderují: Zuzana Štíchová, Markéta Volfová)
  • úterý 9. ledna (20:00): Duel Mirek Topolánek vs. Michal Horáček (Moderují: Klára Brunclíková, Markéta Volfová)
  • středa 10. ledna (20:00): Duel: Pavel Fischer vs. Mirek Topolánek (Moderují: Vera Renovica, Markéta Volfová)
  • pátek 12. ledna (12:00): Debata zástupců parlamentních stran: Co čekáme od hlavy státu? (Moderují: Klára Brunclíková a David Vaníček)

Kde můžete přenosy sledovat:

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
asijo ( 2. ledna 2018 12:49 )

To není Maďar,ale Topolánek.

asijo ( 2. ledna 2018 12:17 )

Nebudu tě napodobovat,takže máš smůlu.

asijo ( 2. ledna 2018 12:07 )

To už Klaus vyčistil po alkoholikovi Veškrnovi.

xiioma ( 2. ledna 2018 11:32 )

anka. je to chudák, zaslouží politování.

dobry-clovek ( 2. ledna 2018 10:55 )

Postižené HOVADO tatazdenek, rego, zdenekk atd. atd. Přeji ti a to nejen já potrate z mu-tanta do roku 2018 jen a jen ZKLAMÁNÍ, ZÁVIST, BEZMOC, DEPRESE, BÍDU, NEMOCE, VYCHCÍPANÍ FAMILIE, RAKOVINU A DLOOOOUHÉ BOLESTIVÉ CHCÍPÁNÍ Vlastně půlku už máš A toto stejné preji kretenum z TOP09, ODS, ČSSD všem co tento stát rozkradli a rozkrádájí dál! WOO -DOO je velmistr..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa