Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemanovi soupeři řešili Macronovou i Alžbětu II. „Velebnosti,“ perlil Hilšer

  • Video se připravuje ...
    Autor: vr,simao - 
    3. 1. 2018
    12:40

    Prezident je na každém svém kroku pod drobnohledem. Lidé si všímají, jak chodí, komu podává ruku, jak se u toho tváří. A to, co se mu nepovede, se spolehlivě rychle rozšíří na internetu. Vědí kandidáti, kteří se vydali do boje v historicky druhé přímé volbě hlavy státu, jak se coby prezident vůbec chovat? Součástí Superdebaty ve studiu Blesku byl i test z etikety.

  • 1.Jak dopadli kandidáti na testu z etikety?

    Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (40) Blesku pomohl s přípravou otázek z prezidentského života, které moderátoři prezidentským kandidátům položili. Jedna jediná odpověď od každého stačila a hned bylo zřejmé, kdo z nich etiketu ovládá a kdo v této oblasti přinejmenším „tápe“. Zatímco pět z osmi kandidátů v testu obstálo, další tři – Jiří Hynek (57), Petr Hannig (71) a Marek Hilšer (41) neoslnili.

    Superdebaty Blesku se kromě nich zúčastnili Mirek Topolánek (61), Michal Horáček (65), Vratislav Kulhánek (74), Pavel Fischer (52) a Jiří Drahoš (68).

    Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Prezident Miloš Zeman (73) prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka účast odmítl, již v březnu 2017 vyhlásil, že se nebude účastnit žádných debat se svými protikandidáty. Už ve čtvrtek 4. ledna se přitom od 20:00 v živém vysílání na Blesk.cz utkají v duelu textař Michal Horáček a někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    Video  Duel Fischera a Horáčka v Blesku: Položte jim otázku i vy!  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Horáček a stoupání do schodů

    Prezident s první dámou přicházejí do Rudolfina na koncert a mají stoupat sami dva bez dalšího doprovodu do schodů. V jakém půjdete pořadí?

    Horáček: „Do schodů myslím, že první musí vždycky jít dáma, protože kdyby padala, tak ji ten pán musí zachytit, muž by ji měl zachytit. A neplatí to jen pro prezidenta. To platí pro muže a ženu v naší kultuře.“ I jako prezident by šel v tomto pořadí.

    Výsledek: Správně

    Miloš Zeman při příchodu do Obecního domu během zahájení Pražského jara Miloš Zeman při příchodu do Obecního domu během zahájení Pražského jara | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 3.Fischer s manželkou a Livií Klausovou

    Kdybyste šel po ulici s manželkou a dámou, která požívá tzv. společenské přednosti, kupříkladu s bývalou první dámou Livií Klausovou. Šel byste uprostřed, či na kraji, případně na jakém?

    Fischer: „Měl bych dvě dámy okolo sebe - svoji paní a nějakou jinou, významnou. A jdeme po chodníku, kde je dost místa? Já bych pozval Livii Klausovou doprostřed, moji ženu po pravici a já bych byl po levici.“

    Výsledek: Správně

    Livia a Václav Klausovi ve Vladislavském sále na Pražském hradě Livia a Václav Klausovi ve Vladislavském sále na Pražském hradě | ČTK

  • 4.Hannig a omluvenka z akce

    Z francouzštiny zůstalo v jazyce etikety a protokolu několik zkratek, které se užívají dodnes např. v korespondenci. Co značí ta nejznámější, RSVP?

    Hannig: „RS...? Je ne sais pas. Nevím.“

    Výsledek: Špatně

    Správná odpověď: RSVP anebo (Répondez s'il vous plaît, tedy prosím, odpovězte) znamená v korespondenci žádost o odpověď, ať už potvrzení účasti na akci, či omluvu.

    Video  8 kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli testem Ústavy ČR?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Topolánek a hradní recepce

    Kdybyste jako prezident pořádal na Hradě večerní koncert k významnému jubileu, slavnostní večer, recepci či ceremoniál, jaký druh oděvu by museli obléct pánové?

    Topolánek: „Pánové by měli tzv. black tie, to znamená, že by měli mít smoking.“

    Výsledek: Správně

    Video  Superdebata Blesku: Prezidentští kandidáti zpívají českou hymnu  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 6.Kulhánek a sklenička s Macronovou

    Představme si, že možný prezident Vratislav Kulhánek se na recepci baví kromě své ženy také s francouzskou první dámou Brigitte Macronovou. A tato milovnice vína i vaše žena požádají o sklenku. Které z nich dáte skleničku jako první?

    Kulhánek: „Obsloužil bych je samozřejmě v pořadí – první Brigitte Macronovou a potom moji partnerku. Obě jsou dámy a jedna je host.“

    Výsledek: Správně

    Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
    Video se připravuje ...

  • 7.Hynek a pozdrav na Hradě

    Pokud byste vy jako prezident a vaše první dáma vítali na nádvoří Pražského hradu jiný prezidentský pár, kdo koho by v téhle sestavě pozdravil jako první?

    Hynek: „První bych se zdravil já nejdřív s manželkou protějšího páru, pak bych představil svoji manželku, ta by se představila dámě, potom pánovi a pak bych se pozdravil já s pánem.“

    Výsledek: Špatně

    Správná odpověď: Vždy prezident prezidenta. Prezident totiž vystupuje jako hlava státu a v této oficiální pozici – jako první z občanů své země – vítá jako první přijíždějícího hosta; manželky prezidentů v této chvíli nemají společenskou přednost. „Přeslechl jsem, že to je na nádvoří Pražského hradu,“ hájil se Hynek.

  • 8.Drahoš u papeže

    Pokud se jako prezident potkáte s papežem Františkem, jak jej budete správně oslovovat?

    Drahoš: „Budu ho oslovovat Your Holiness. Vaše svatosti. Ale česky bych ho neoslovoval, asi by mi nerozuměl.“

    Výsledek: Správně

    Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. | ČTK/AP

  • 9.Hilšer s britskou královnou

    Jak byste oslovil při osobním setkání britskou královnu?

    Hilšer: „Her Majesty. Vaše jasnosti, nebo Vaše velebnosti, Vaše výsosti?“

    Výsledek: Špatně.

    Správná odpověď: Správná odpověď je „Vaše veličenstvo“. Oslovení „výsosti“, které je často zaměňované, náleží členovi královské rodiny, nikoliv však přímo panovnici.

    Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
    Video se připravuje ...

    Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Průzkumy volebních preferencí najdete zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
sores ( 3. ledna 2018 17:18 )

Makaronová by si měla vyměnit paruku za něco přirozenějšího, je děsně nápadná že to nejsou její vlasy v jejím věku!

ivoadler ( 3. ledna 2018 12:56 )

Zeman je první lidem zvolený prezident. Žádný vzor pro to není. Zeman všem (i sobě) nastavil laťku. Nějaké žvásty tohle by měl, tohle neměl, jsou k ničemu. Platí jen to, co naši prezidenti budou dělat. Žádný prezidentský manuál není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa