Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předvolební boj o Pražský okruh: Podle Hřiba ho sabotuje ODS! Ta ho zase viní z nečinnosti

Autor: jza - 
2. února 2022
05:15

Jen chvíli poté, co skončila přestřelka mezi ODS a Prahou Sobě kvůli opravě Barrandovského mostu, přichází nejspíše další kolo v předvolebním boji. Tématem je opět doprava, a to přímo jeden z nejpalčivějších problému Prahy, kterým je nedostavěný vnější Městský okruh. Strhla se bitka o to, kdo za to vlastně může, ve které se občanští demokraté a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navzájem obviňují za to, že stavba okruhu se nikam neposunula.

Komunální volby jsou sice až za zhruba 8 měsíců, minimálně ODS už však začala s kampaní, ve které rozhodně nešetří kritikou na adresu současného vedení města. S kampaní začali občanští demokraté ještě před tím, než spojili své síly v nové pražské koalici SPOLU s TOP 09 a KDU-ČSL, které jsou součástí vládnoucí magistrátní koalice jako část Spojených sil pro Prahu.

Například v metru mohou Pražané už od ledna vídat plakáty, které kritizují, že Pražané musí stát kvůli rozkopaným ulicím v zácpách, nebo to, že se nikam nepohnula dostavba Pražského okruhu. Poutače už se staly i terčem vtipů od některých politických konkurentů.

My okruh nestavíme

Tento týden se ODS rozhodla vypálit další salvu v předvolebním boji hlavně směrem k primátorovi poté, co okomentoval právě jejich plakát týkající se okruhu. „Leží vám v hlavě, proč se stále nezačalo se stavbou Pražského okruhu?“ ptá se cestujících. Hřib reagoval slovy, že okruh staví stát a Praha vykupuje zelené pásy v jeho okolí. „Dostavbu okruhu sabotuje i ODS. Starosta za ODS z Prahy 20 nám poslal odvolání proti okruhu. Aneb jak začít antikampaň za pomoci manipulací,“ napsal na Twitteru.

Myslí tím odvolání kvůli tzv. systémové podjatosti ke stavbě úseku okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Ta v podstatě říká, že magistrát nemůže o okruhu rozhodovat, protože ho chce postavit a Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o tom, že řízení se přesune na úřad v jižních Čechách. Odvolání dorazilo od městské části Praha 20, v jejímž čele stojí starosta za ODS Petr Měšťan. Právě proto viní Hřib ze sabotování stavby občanské demokraty.

My jsme pro to nehlasovali

Ti se ale brání tím, že starosta pro odvolaní vůbec nehlasoval, ale pro bylo naopak Hnutí občanů Počernic, které kandidovalo i s podporou Pirátů, a starosta neměl šanci rozhodnutí rady vetovat. „Pražská ODS rozhodně nic neblokuje, nikdo z ODS proti okruhu nehlasoval, a to včetně zmíněného starosty Měšťana,“ vzkázal mu starosta Prahy 9 a pražský zastupitel za ODS Tomáš Portlík.

Vedení magistrátu s Hřibem v čele vyčítá i další věc. „Pan primátor jen maskuje realitu. Jak ve stejném příspěvku na sociálních sítích sám přiznává, město se poslední 4 roky soustředilo pouze na výkup zelených pásů. Jenže stejně, jako zdaleka nesplnil slib v případě výsadby jednoho milionu stromů, tak i výkup pozemků není vůbec hotový, zatím je vyřešený u pouhých deseti procent,“ uvedl. Nabízí také, že zprostředkuje jednání mezi magistrátem a Prahou 20 a bude vystupovat jako mediátor.

Jestli se dostavba okruhu v nejbližší době někam posune, je spíše ve hvězdách. Nedávno vzniklá vláda Petra Fialy (ODS) to má nicméně jako jeden z bodů ve svém programovém prohlášení. Mezi občanské demokraty také patří ministr dopravy Martin Kupka.

Video  Z kamionu na Pražském okruhu vyskočili čtyři lidé. (16. prosince 2021)  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa