Bývalý kulturní dům Eden z roku 1980 je již téměř 20 let nevyužívaný a staticky je ve špatném stavu. Radnice Prahy 10 v zadání architektonické soutěže nespecifikovala, jak s budovou naložit, a návrh nechala zcela na architektech. Podle dřívějších vyjádření zástupců radnice připadá v úvahu i demolice objektu a jeho nahrazení novou stavbou.

Týmy postupující do druhého kola podle místostarosty Prahy 10 Martina Valoviče (ODS) nyní svoje koncepty rozpracují a zodpoví dotazy poroty. Detaily o postupujících návrzích není podle Igora Kovačeviće ze sdružení CCEA MOBA, které soutěž pro radnici ve spolupráci s Českou komorou architektů organizuje, do vyhlášení výsledků v první polovině února možné sdělit.

V zadání soutěže stojí, že cílem „je navrhnout městský dům na parcele patřící kulturnímu domu Eden a představit koncept veřejných prostor celého dotčeného území“. Budova by podle zadání měla sloužit nájemnímu bydlení ve vyšších patrech, v nižších má objekt sloužit kultuře, obchodům a službám. Návrh se má týkat také celého prostranství podél ulice Vršovická od budovy radnice Prahy 10 ke křižovatce s ulicí U Slavie.

V čele poroty soutěže je architektka Martina Buřičová z ateliéru caraa.cz, dále v ní zasedli vídeňský architekt Günter Katherl, architektka Oana Radeş z Nizozemska a profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Ivan Kroupa. Radnici zastupují Valovič, místostarostka Jana Komrsková (Piráti) a předseda výboru pro životní prostředí a infrastrukturu Milan Maršálek (VLASTA).

Vedení Prahy 10 připravuje také rekonstrukci přilehlé budovy radnice, která má podle odhadu vyjít 1,35 miliardy korun. Náklady chce městská část z větší části uhradit z dotace ministerstva životního prostředí a z půlmiliardové bezúročné půjčky od pražského magistrátu. Zatím není jasné, kdy se s pracemi začne, původně je chtělo vedení radnice zahájit letos, ale příprava nabrala zpoždění. Za průtahy kritizují vedení Prahy 10 opoziční TOP 09 a ANO, podle kterých povedou k výraznému prodražení.

Video
Video se připravuje ...

Nádraží Vršovice Eva Fornálová, Blesk

Fotogalerie
4 fotografie