Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chytrá Horákyně, lidé z temné minulosti Prahy, návrat starých pořádku. Co si o pražské koalici SPOLU myslí ostatní?

Autor: jza - 
27. ledna 2022
05:50

V Praze už se pomalu ale jistě rozjíždí předvolební boj o křeslo primátora. TOP 09 v úterý definitivně stvrdila své spojenectví s ODS a KDU-ČSL. Skončila tím tak koalice s hnutím STAN. Ačkoliv si nová koalice klade smělé cíle, kterým nahrává výsledek voleb do poslanecké sněmovny, ne každý je ze spojení těchto tří stran nadšený. Předseda pražské organizace STAN nazval šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila „chytrou horákyní“. Podle Jana Čižinského se s ODS možná chystá návrat „temné politiky“ minulosti. Podle Pirátů je to zase strategie, pomocí které se občanští demokraté chtějí znovu vrátit k moci v hlavním městě. Oba subjekty přitom s TOP 09 poslední čtyři roky v Praze vládnou.

Vedení pražských ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v úterý potvrdily své spojenectví do voleb podpisem memoranda, kterým vznikla pražská varianta koalice SPOLU, ve které šly strany společně do podzimních parlamentních voleb.

TOP 09 a lidovci tak v podstatě vyměnili hnutí STAN, se kterým kandidovali naposledy společně jako Spojené síly pro Prahu, za ODS. Nová koalice se netají tím, že má ambici ve volbách zvítězit a obsadit křeslo primátora. Otázkou ale může být, s kým by mohla vytvořit společnou koalici.

Zatím to vypadá, že minimálně strany současné magistrátní koalice se do takového spojenectví příliš nehrnou. Jiří Pospíšil při podpisu memoranda přitom zdůraznil, že by se nebránil tomu, aby na magistrátu vznikla stejná „pětikoalice“, která tvoří současnou vládu.

Snaha o návrat k moci

Podle Pirátů je za novým spojenectvím hlavně snaha ODS vrátit se k moci. „Osobně si myslím, že jim to fungovat nebude. Nevím, s kým chtějí jít do koalice, protože jejich jediný potenciální partner je ANO. Ze současné koalice s ODS nikdo jít nechce,“ řekl pro TN.cz předseda pirátských zastupitelů na magistrátu Viktor Mahrik. O eventuální spolupráci vlastní strany s ANO přitom už dříve promluvil místopředseda STAN Stanislav Polčák.

Lídr Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský doufá, že po volbách vznikne koalice lidí, kteří hledají konkrétní řešení namísto neustálého ideologického dohadování a pletichaření. „Pokud se týká koalice SPOLU, třeba se současnými zastupitely z TOP 09 se nám spolupracuje dobře. Jen pan Pospíšil byl hned od roku 2018 spíš členem opozice,“ poznamenal na adresu šéfa pražské TOP 09, který o spojenectví s ODS usiloval.

„Chytrá horákyně“

Podle Čižinského bude každopádně záležet na tom, kdo se objeví na kandidátce hlavně za ODS. „Naše svědomí ani naši voliči by nám neodpustili spolupráci s lidmi, kteří jsou spojeni s temnou politikou z minulosti, která Prahu vzdálila od moderních evropských metropolí. V tuto chvíli to bohužel vypadá, že právě tito lidé pražskou ODS nejen stále ovládají, ale dokonce v ní svůj vliv posilují,“ dodal.

K počínání Jiřího Pospíšila měl připomínku i náměstek primátora a předseda pražského STANu Petr Hlubuček, který s TOP 09 vyjednával v minulých týdnech o možné společné koalici. Podle něj se rozhodl obětovat 4 roky dosavadní koaliční spolupráce a snahu o změnu ve vedení Prahy. „Předseda pražské TOP09 se bohužel do činnosti magistrátu nikdy příliš nezapojil, a to ani v rámci klubu Spojených sil, čímž postupně ztratil důvěru členů klubu své vlastní strany,“ naráží na to, že Pospíšila loni v čele zastupitelského klubu vystřídal Pavel Richter (TOP 09).

Nyní se Pospíšil rozhodl zřejmě hrát roli chytré horákyně, kdy po 4 letech účasti TOP09 na vládě v hlavním městě upřednostnil spojení s opoziční ODS,“ dodal. Starostové jsou podle něj ale připravení jít do voleb samostatně se zapojením nezávislých osobností na kandidátce.

Chceme zopakovat volební úspěch

Podle Jiřího Pospíšila byl hlavním impulsem pro vznik koalice SPOLU v Praze velký úspěch, který  tato formace měla v parlamentních volbách a „byl by hřích na tento úspěch nenavázat,” nechal se slyšet. Ve spolupráci se STANem chce ovšem po volbách pokračovat. „Programový překryv TOP 09 a ODS je větší než TOP 09 a STAN,“ uvedl k důvodům, které nakonec podle něj převážily a zvolili koalici s ODS a lidovci.

Nic konkrétního

Přitom se v posledních týdnech hovořilo o možném pokračování projektu Spojených sil pro Prahu. Jednání proběhla. Na čem zkrachovala, Pospíšil pouze naznačil, že STAN TOPce nic konkrétního nenabídl.

STAN nedal nabídku na stůl odhlasovanou krajským výborem, ale byl to takový příslib,“ zmínil. Až teprve přes média se prý dozvěděl, že by jim STAN nabídl pozici lídra kandidátky - ovšem bez možnosti vlastního výběru. Souhlasit by musely obě strany. To pro Blesk.cz dříve uvedl Stanislav Polčák, který je stejně jako Pospíšil europoslancem.

Jiří Pospíšil také podotkl, že podle něj velká část členů STANu, kterou reprezentuje například místostarosta Prahy 6 a poslanec Jan Lacina, chtěla, aby STAN šel do voleb samostatně. Zdůraznil ale, že se rozhodně jednalo o rozchod ve zlém. „Naše spolupráce se STAN byla v řadě věcí pozitivní. Lidsky to fungovalo,” vyjádřil se Pospíšil dříve pro Blesk.

Video  Memorandum SPOLU  - Facebook ODS
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa