Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čtyři obvody v Plzni se už dohodly na koalicích: O magistrát stále bojuje ANO a ODS

Čtyři plzeňské obvody se na koalicích už dohodly.
Čtyři plzeňské obvody se na koalicích už dohodly.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
15. října 2018
15:08

Všechny čtyři velké plzeňské obvody už mají domluvené koalice pro příští čtyři roky. Jednání se stále vedou o sestavení koalice pro magistrát. K dalšímu kolu jednání se v pondělí setká ANO a ODS, které shodně získaly nejvíc mandátů.

Třetí plzeňský obvod zeštíhlil radu

Na koalici v centrálním třetím obvodě se v neděli pozdě večer dohodly ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Budeme mít 21 z 33 míst v zastupitelstvu,“ řekl lídr ANO a budoucí starosta David Procházka. Strany podepsaly koaliční smlouvu. Podle ní obvod povede starosta a tři místostarostové, z toho jeden neuvolněný, tedy nebude pobírat plat. Prvním místostarostou bude Petr Baloun z ODS, dalšími místostarosty Ondřej Ženíšek (TOP 09) a Stanislav Šec (KDU-ČSL).

Strany se shodly na snížení počtu členů rady z 11 na devět. „Věřím, že spolupráce bude fungovat ještě lépe než v současném volebním období. S koaličními partnery máme mnoho společných programových průsečíků a věřím, že se podaří velkou část volebních slibů přetavit ve skutečnost,“ řekl Procházka, který byl dosud místostarostou. V zastupitelstvu je devět stran. ČSSD, která měla starostu, bude v opozici.

Doubravka: ČSSD jde do opozice

Také ve čtvrtém obvodu Doubravka bude starosta z vítězného hnutí ANO. V koalici bude ještě ODS, která skončila těsně za ANO se stejným ziskem mandátů, součástí nové koalice bude i TOP 09. ČSSD dosavadního starosty bude v opozici. „Koalice bude mít 16 z 25 hlasů v zastupitelstvu. V sedmičlenné radě bude mít ODS čtyři hlasy, ANO dva a TOP 09 jeden,“ řekl budoucí Tomáš starosta Soukup (ANO). Dosavadní místostarosta Zdeněk Mádr z ODS bude nadále uvolněným místostarostou. ODS a ANO budou mít navíc po jednom neuvolněném místostarostovi.

Slovany: 20 let beze změny

Radnici obvodu Slovany povede opět Lumír Aschenbrenner z ODS. Starostou je tam od roku 1998 a i letos s náskokem vyhrál. Na koalici se brzo po volbách dohodly ODS, TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň. Bude mít 17 ze 27 mandátů. Místostarosty by měli být Jan Fluxa (TOP 09) a Roman Andrlík (ČSSD). ODS bude mít ještě jednoho neuvolněného místostarostu, v radě bude mít čtyři hlasy, ostatní strany po jednom.

Lochotín: Křehká koalice bez ANO

V obvodu Lochotín, kde vyhrálo ANO, se dohodli na koalici zástupci ODS, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a PRO Plzeň a vítěze voleb odsunuli do opozice. Koalice bude mít 14 ze 27 hlasů v zastupitelstvu. „Ano, uvědomujeme si riziko takové křehké koalice, ale hodláme ji posilovat dobrou prací, otevřeným jednáním, spoluprací s ostatními a v neposlední řadě vlastní kázní,“ uvedly strany v tiskovém prohlášení.

Starostkou bude Helena Řežábová z ODS. „ODS má starostu, uvolnění místostarostové jsou za ČSSD, TOP 09 a PRO Plzeň. Uvolněný předseda finančního výboru bude za KDU-ČSL,“ řekla Řežábová. Strany už podle ní podepsaly koaliční dohodu. Vítězné ANO, které získalo přes 22 % hlasů a osm mandátů, na radnici neusedne.

 

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa