Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Michálek láteří po „výprasku“ od Hilšera: Voličky se rozhodují podle vizáže

Autor: všm - 
14. října 2018
12:45

Libor Michálek (za Piráty) končí jako senátor a těžce to nese. Ve volbách v Praze 2 prohrál s Markem Hilšerem, který získal 79,75 procenta hlasů. Podle Michálka tomu napomohl i fakt, že se „některé ženy, voličky, rozhodují pouze podle vizáže“, jak uvedl pro iRozhlas.cz. Už v týdnu svého rivala vyzval, aby odstoupil z volby. Michálek chtěl totiž dostat vratku za lednovou podporu Hilšera v prezidentské volbě, kde mu pomáhal se sběrem podpisů senátorů. V boji o Hrad lékař neuspěl, Michálka ale rozdrtil.

„Je možné, že pro část občanů není až tak rozhodující, kdo co udělal a prosadil, někomu stačí jen image. Z kontaktní kampaně vyplynulo, že některé ženy, voličky, se opravdu rozhodují třeba pouze podle vizáže, takže proti tomu by se dalo asi těžko něco dělat,“ okomentoval Michálek pro iRozhlas.cz fakt, že končí v horní komoře parlamentu a jeho místo zaujme bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer.

Hilšer získal na Praze 2 v druhém kole senátních voleb 79,75 procenta, což byl nejsilnější výsledek ze všech kandidátů druhého kola. Michálek tak skončil s 20,25 procenty hlasu. Kromě dobrého vzhledu za to prý může i velký prostor v médiích pro bývalé prezidentské kandidáty.

Je to neúspěch. Ještě se budeme se štábem pokoušet analyzovat, kde se stala chyba. Vnímám to nicméně tak, že neúspěšní prezidentští kandidáti měli daleko větší mediální prostor. Už vlastně výsledek prvního kola, kdy byl počet hlasů v porovnání s panem Hilšerem jedna ku třem, předznamenával, jak zřejmě dopadne druhé kolo,“ popsal politik. 

Michálek: Měl si vybrat jiného senátora k nahrazení

Právě po zveřejnění výsledků z prvního kolo vyzval Michálek svého rivala, aby z voleb odstoupil vzhledem k tomu, že ho podpořil v prezidentské volbě. Přemlouval totiž své spolupracovníky ze Senátu, aby dali lékaři Hilšerovi hlas, když nestíhal dát dohromady potřebných 50 tisíc občanských podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu. 

„Pokud by se mně dostalo takové pomoci, respektive podpory, bylo by v rozporu s mým svědomím kandidovat proti osobě, která mě podporovala,“ uvedl v týdnu Michálek ve svém otevřeném dopise. Hilšer ale něco takového odmítl a kandidát za Piráty schytal za nápad na sociálních sítích smršť posměšků.

„Každopádně to byla chyba. Měl jsem tu formulaci zvolit, že pokud bych byl na jeho místě, tak bych s úplně čistým svědomím nešel proti osobě, která v tom sehrála aktivní roli. Také mě mrzelo, že trochu snižoval míru mé aktivity, proběhly tam i některé nepravdivé informace, to bylo rozhodně nešťastné,“ uvedl k tomu v neděli Michálek pro iRozhlas.cz s tím, že ho mrzí, že nemůže společně s Hilšerem v horní komoře bojovat proti korupci. Lékař si měl prý pro kandidaturu vybrat jiný obvod, kde „by senátor potřeboval více vyměnit“.

Michálek dodal, že při zpětném pohledu měl možná své síly napnout na práci v Senátu. A ne na komunikaci s občany v daném obvodu. Chybou podle něj mohla být i nedostatečná prezentace výsledků jeho práce. 

Návrat do finančnictví?

Co bude neúspěšný kandidát dál dělat, prý zatím neví. „Nejsem v tuto chvíli rozhodnut. Rozhodně budu teď pár dní relaxovat. Před vstupem do Senátu jsem působil na finančním trhu, tak by mohla být jedna z možností. Také mě podporovalo konzervativněji orientované hnutí Vize pro Česko, kde by bylo možné se případně také angažovat,“ uzavřel. 

O senátorské křeslo se v obvodu Praha 2 letos ucházelo celkem devět kandidátů. V prvním kole získal Hilšer 44,45 procenta hlasů. Michálkovi dalo hlas 15,57 procenta voličů. Účast činila před týdnem 43,47 procenta, při druhém kole jen 18,70 procenta.

V horní komoře by se chtěl Hilšer jakožto lékař zaměřit na zdravotnictví, kde vnímá problém nedostatku personálu. Dalšími oblastmi, na které se chce soustředit, je modernizace českého školství a problematika Evropské unie.

Video  Hayato Okamura: Můj bratr ve službách Kremlu tlačí na Czexit. Vláčí lidi blátem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
graIik ( 14. října 2018 15:35 )

Michalku vypadas s frnakem jak ten hehe Nastenku chci za zenu

graIik ( 14. října 2018 15:31 )

PIRATE PROTO VOLICKY VOLILI KRASAVCE MILOSE EMANA

mrdkazkrtka ( 14. října 2018 14:36 )

Nevadí vám, že mluvíte o Jakubu Michálkovi a článek je o Liboru Michálkovi? Jinak Váš názor na senát je správný, ale nenechávejte se unášet emocema a zjišťujte fakta

illyria ( 14. října 2018 14:12 )

No, Michálek má pravdu. Mám kolegyni, která za prezidenta v prvním kole volila Topolánka, protože je to fešák...

salto ( 14. října 2018 14:06 )

Michálek měl pravdu, když řekl, že už Masaryk jasně řekl, že né všechno co je psáno na internetu je pravda. Inu typický Pirát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa