Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Ostravě vítězné ANO ladí čtyřkoalici: Navíc chce mít „pod palcem“ investice

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) chce podepsat dohodu s koaličními partnery do konce týdne.
Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) chce podepsat dohodu s koaličními partnery do konce týdne.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
10. října 2018
11:11

Na spolupráci s ODS a lidovci je vítězné hnutí ANO v Ostravě už prakticky dohodnuto, ladí se ještě detaily s hnutím Ostravak. Koaliční dohoda by mohla být podepsána do konce tohoto týdne.

„Směřujeme stále blíže k modelu stávající čtyřkoalice (ANO, Ostravak, ODS a lidovci). Večer budeme mít klub, který bude nominovat i konkrétní jména. S ODS a KDU-ČSL máme již prakticky dohodnuto, s Ostravakem chci věci dotáhnout ve středu odpoledne,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Primátor doplnil, že v tuto chvíli může potvrdit, že ODS by měla dva členy rady. „Získala by navíc jeden ekonomický resort, ale přišla by o školství a sport, lidovci jednoho člověka a zůstala by jim nejspíš kultura,“ podotkl Macura. ANO si podle něj nárokuje navíc resort investic. „Chceme se dohodnout tak, ať můžeme do konce týdne podepsat,“ uvedl primátor.

Problémy se už neopakují

Před čtyřmi lety se koalice v Ostravě rodila poměrně složitě. Na spolupráci se nakonec dohodlo vítězné hnutí ANO s ČSSD a lidovci. Jenže koalice se zhruba po ročním fungování rozpadla, ČSSD nahradil Ostravak a lidovci. Primátorem zůstal Macura, který už před letošními volbami opakovaně hovořil o tom, že by preferoval pokračování současné koalice.

Kdo vyhrál?

Komunální volby v Ostravě vyhrálo ANO, získalo 32,72 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Na druhém místě skončilo hnutí Ostravak, které volilo 11,49 procenta lidí, má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem 9,73 procenta hlasů a šesti mandátů, čtvrtá KSČM dostala 8,96 procenta hlasů, což znamená také šest mandátů.

Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se rovněž dostali Piráti se ziskem 8,95 procenta hlasů a pěti zastupitelů. SPD, kterou volilo 6,77 procenta voličů, bude mít čtyři mandáty. Lidovci mají 5,83 procenta a tři zastupitele. ČSSD, která si výrazně pohoršila, má 5,53 procenta hlasů a rovněž tři mandáty.

VIDEO: Babiš pro Blesk Zprávy: Rodinu vzal na luxusní oběd, ve štábu řešil i proč je Hamáček lepší než Sobotka.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa