Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vysílali jsme: Babiš a další političtí lídři pod palbou otázek před volbami.

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
3. října 2018
19:45

Češi budou už tento pátek a sobotu rozhodovat o novém složení radnic a třetiny Senátu. Kdo s kým půjde v obcích do koalice, koho vyšachují a mezi kterými subjekty se vykopou válečné sekery? Mínění veřejnosti se snažili ještě na poslední chvíli ovlivnit zástupci osmi sněmovních stran a hnutí, kteří ve velké debatě na Blesk.cz čelili ožehavým otázkám. Lídři včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) si mohli ve středu pokládat dotazy také sobě navzájem. 

Diskutovat přišli šéf hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala, první muž Pirátů Ivan Bartoš, šéf komunistů Vojtěch Filip, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, vůdčí osobnost TOP 09 Jiří Pospíšil a 1. místopředseda STAN Vít Rakušan. Zástupce SPD Blesk.cz nepozval, protože nemůže ručit za případné xenofobní výpady zástupců tohoto hnutí v živém vysílání.

Andrej Babiš (64, ANO)

Poslanec a podnikatel slovenského původu Andrej Babiš je od loňského prosince předseda vlády České republiky, podruhé byl jmenovaný letos v červnu. Mezi roky 2014 a 2017 působil jako první místopředseda vlády a ministr financí v kabinetu Bohuslava Sobotky. Je zakladatelem velkého koncernu Agrofert. V průběhu let soustředil ve svých rukou značnou ekonomickou, politickou a mediální moc, bývá proto někdy označován za oligarchu. Vědomou spolupráci s StB odmítá, soud o neprávněné evidenci ve svazcích ale prohrál.

Andrej Babiš (ANO) Andrej Babiš (ANO) | Foto Blesk - Martin Přibyl

Petr Fiala (54, ODS)

Petr Fiala je politolog, univerzitní profesor a poslanec parlamentu. Členem ODS je od roku 2013 a následujícího roku byl zvolen čtvrtým předsedou strany. Od loňska je místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR. Působil jako ministr školství, mládeže a tělovýchovy Nečasova kabinetu. V akademickém prostředí byl rektorem a prorektorem Masarykovy univerzity v Brně.

Petr Fiala (ODS) Petr Fiala (ODS) | ČTK

Ivan Bartoš (38, Piráti)

Poslanec a předseda České pirátské strany, za kterou se také uchází o post pražského primátora, to je Ivan Bartoš. Pochází z Jablonce nad Nisou, ale žije v Praze. Před čtyřmi lety neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. Jeho oborem jsou informační technologie. Profesně působil v několika českých i nadnárodních společnostech. Prosazuje moderní technologie, které se podle něj ale nesmí stát nástrojem digitální totality.

Foto: 

Vojtěch Filip (63, KSČM)

Třiašedesátiletý Vojtěch Filip je současný vůdce Komunistické strany Čech a Moravy a místopředseda Poslanecké sněmovny, jejímž členem je od roku 1996. Svými názory se řadí k ortodoxním komunistům a v 80. letech aktivně spolupracoval s StB, podle něj to byla služba státu. Odmítá neostalinismus, ale na sjezdu strany v roce 2007 vyzval k návratu k marxismu a leninismu a chválil reálný socialismus. Nedávno také hájil Rusy za invazi do Československa v srpnu 1968, podle něj to nebyla jejich vina.

Vojtěch Filip (KSČM) Vojtěch Filip (KSČM) | ČTK

Jana Maláčová (37, ČSSD)

Jana Maláčová je od července ministryně práce a sociálních věcí ČR ve druhé Babišově vládě. Pracovala na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR jako analytička fondů EU, byla zástupkyní Kanceláře Senátu parlamentu při Evropském parlamentu. Necelý rok pak vedla oddělení institucionální komunikace EU Sekce pro záležitosti EU na Úřadu vlády. Působila jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Jan Maláčová (ČSSD) Jan Maláčová (ČSSD) | Blesk

Pavel Bělobrádek (41, KDU- ČSL)

Vystudovaný veterinární lékař Pavel Bělobrádek je předsedou KDU-ČSL a poslancem českého parlamentu. V minulosti byl místopředsedou Sobotkovy vlády, místopředsedou Sněmovny a také předsedou lidoveckého poslaneckého klubu. Sice na Náchodsku kandiduje do Senátu, ale současně i zvažuje, že už nebude obhajovat post předsedy strany a stáhne se z vysoké politiky, protože prý svůj historický úkol už splnil. Kritizuje Andreje Babiše, stejně jako podporu jeho vlády komunistickou stranou.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) | ČTK

Jiří Pospíšil (42, TOP 09)

Dvaačtyřicetiletý bývalý místopředseda ODS a bývalý poslanec parlamentu Jiří Pospíšil je v současné době poslancem Evropského parlamentu za TOP 09, od roku 2017 členem této strany a také jejím předsedou. Původně byl však členem ODA. V minulosti byl dvakrát ministrem spravedlnosti, nejdříve v Topolánkově a pak i v Nečasově vládě. Je doktorem práv, byl také krátce děkanem právnické fakulty plzeňské univerzity.

Jiří Pospíšil (TOP 09) Jiří Pospíšil (TOP 09) | Jiří Koťátko

Vít Rakušan (40, STAN)

Vít Rakušan je středoškolský učitel němčiny a první místopředseda hnutí STAN. Od loňska je poslancem parlamentu, několik let zastupitelem Středočeského kraje (v letech 2016 až 2017 působil jako 1. náměstek hejtmanky). Je podle svých slov zastáncem bezpečného a svobodného státu bez centralistického autoritářství. S ohledem na své profesní zaměření by se chtěl zasadit o zvýšení úrovně vzdělání a kvalitní školy s dobře placenými učiteli.

Vít Rakušan (Starostové a nezávislí) Vít Rakušan (Starostové a nezávislí) | Petr Topič, Mafra, profimedia.cz

Podívejte se na předchozí velkou debatu kandidátů na pražského primátora:

Video  Celý záznam debaty: 10 kandidátů na primátora Prahy. Hlučná hádka o MHD zdarma  - Jan Jedlička, David Vaníček, Klára Brunclíková, Lukáš Červený, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Doporučujeme
renataren ( 3. října 2018 20:50 )

Já toho Babiše už nemůžu poslouchat! Chudáčci důchodci... Teď dostanou přidáno litr, jezděj skoro zadarmo a pořád plááááčooouu... A co mladí pracující, kteří mají výplatu stejnou jako ti chudáci důchodci??? Hmmm ?? Těm nikdo nepomůže! Akorát jim zpřísníte hypotéky, že můžou jít spát pod most, protože na to ihned zareagují pronajímnatel é velkým zvýšením nájmů!!!! Idiote jeden!!!!

sores ( 3. října 2018 17:27 )

Jestliže byl p.Babiš zvolený lidmi, tak je vidět že je nejlepší. On jediný z politiků chce aby už konečně bylo lépe a ne jako v Rumunsku,Bulharsku,Ukrajině . Proč se nemůže mít jako naši blízké sousedi v Německu????? Protože je Česko celé už rozkraden a kým asi tak? Kdo k tomu měl nejblíže? také se za Babišovo vlády zvyšují konečně platy i důchody!!!!!!!!!!!!!!!!!Za Nečase byla valorizace 40,-Kč ať shnije v pekle i s tou jeho včetně Sobotky!

Morrijan ( 3. října 2018 14:24 )

xodesa: Kdyby byla blbost na prodej,tak budeš bohatší než Babiš. Podkarpadský žid Babiš a bolševik Zeman ti nevadí? Zidobolševismus na pochodu.To raději pár ubohých migrantů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa