Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průšvih extremistů: Nikolu (25) i s babičkou napsali vandasovci mezi své. Bez jejich vědomí

Autor: trm - 
29. září 2018
07:01

Předseda DSSS Tomáš Vandas a hnutí Čisté Ústí mají problém. Na kandidátkách pro komunální volby mají lidi, kteří o tom, že by se měli ucházet o křesla v obecních zastupitelstvech vůbec netušili, až do doby, než jim kandidátky přišly do schránek nebo jim o tom řekli známí. Blesk Zprávy vědí minimálně o třech lidech, jeden z nich už proto z voleb odstoupil. Další z nich, Nikola Kdolská, která žije už rok v zahraničí a její jméno se na kandidátkách také objevilo, označila jednání hnutí za podvod a chce zjistit, kdo zneužil její údaje.

Pětadvacetiletá Nikola se našla na šestém místě kandidátky pro ústecký obvod Neštěmice, o pozici níž, na sedmém místě, je pak její babička. Ani jedna z žen se přitom o kandidaturu za Vandase a uskupení nezajímala a že na kandidátce jsou, zjistily až ve chvíli, kdy jim přišly do schránek volební lístky. „Někdo zneužil moje osobní údaje. Považuji to za podvod a budu to řešit,“ řekla Blesk Zprávám mladá žena.

Na kandidátce má navíc uvedeno, že je vysokoškolská studentka. „Nejsem ani studentka, ani vysokoškolačka,“ doplnila.

Vandas tvrdí: Podepsala

Zákon o volbách přitom mluví jasně: K tomu, aby se člověk mohl ucházet o hlasy v komunálních volbách, je potřeba odevzdat vlastnoručně podepsané prohlášení kandidátka, že se svou kandidaturou souhlasí. Jsou na něm navíc osobní údaje – datum narození a trvalé bydliště. A to se podle Kdolské v tomto případě nestalo. Ani ona, ani její babička žádný takový dokument nepodepsaly.

Vandas, který je ústeckou jedničkou hnutí, trvá na tom, že mladá žena kandidaturu podepsala. „Já jsem u toho nebyl, protože sestavování kandidátek nemám na starosti, ale předpokládám, že nějakou cestou, nevím jakou, určitě to prohlášení podepsat musela. Nikdo z nás určitě nemá zájem něco falšovat nebo něco podobného,“ řekl Vandas.

Nic jsme nepodepsali, říkají kandidáti

Nikola teď hledá cestu, jak z kandidátky odstoupit. Její situace je o to složitější, že už rok nežije v České republice a všechno tak bude řešit rodina, která má její plnou moc. Podle zákona může kandidát odstoupit z kandidátky do 48 hodin před začátkem voleb. Musí o udělat písemně na takzvaném registračním úřadě, což je v tomto případě magistrát města, resp. úřad městského obvodu.

Obě ženy totiž nefigurují jen na kandidátce do zastupitelstva městského obvodu, ale i zastupitelstva města. A nejsou jediné. Jak zjistily Blesk Zprávy, další údajný kandidát Čistého Ústí, už z podobných důvodů z obvodní kandidátky odstoupil a totéž udělá i z té magistrátní.

„Po jednom fotbale, kdy jsem seděl s jedním známým a jedním dalším člověkem, něco kolem toho padlo, ale nic jsem nepodepisoval, nedal jsem žádné údaje. A najednou mi lidé z okolí začali říkat, že jsem na kandidátce,“ popsal Michal Kolankiewicz.

Na stejné kandidátce se objevili i otec a strýc Hany Kostílkové. Ani oni prý souhlas s kandidaturou nepodepsali. „Taťka to zjistil ráno a byl úplně na nervy, co to znamená, nic nepodepsal. A teď jsme objevili, že je tam strýc, který je po těžké mrtvici. Bydlí u babičky a skoro o sobě neví,“ řekla Blesk Zprávám. Všichni z kandidátek odstoupí.

Nepochybili jsme, brání se Vandas

Uskupení i přesto jakékoli pochybení odmítá. „Určitě nemáme zapotřebí dát na kandidátku člověka, který s tím nesouhlasí a neví o tom. Já si myslím, že v tomto směru to probíhalo standardně jako to probíhá vždycky,“ dodal Vandas s tím, že jde o cílenou kampaň.

Čisté Ústí vzniklo před čtyřmi roky na půdorysu NS-LEV někdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Do té před lety přešla část ČSSD blízká Paroubkovu příteli Petru Bendovi. V roce 2016 se pro krajské volby NS-LEV spojili s Vandasovou DSSS. Ani Čisté Ústí v roce 2014 v komunálních volbách v Ústí, ani NS-LEV s DSSS v krajských volbách o dva roky později neuspěly a do zastupitelstev se jeho kandidáti nedostali. Vandas se před dvěma roky ucházel na Ústecku i o post senátora. V prvním kole skončil šestý s necelými sedmi procenty hlasů. Uskupení si zakládá na ostré předvolební rétorice proti nepřizpůsobivým. Billboardy, kde se objevuje například označení „paraziti“ se podle Deníku zabývá policie.

Video  Vandas o hajlování na mítinku jeho strany: Ty lidi neznám!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
ivoadler ( 29. září 2018 11:19 )

Nestěžujte si, jednou máme demokracii a k demokracii takové drobné přešlapy patří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa