Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Politici zakrývají důležitá čísla na lampách. Katka ví, že tady jde o život

Autor: David Budai, Andrea Ulagová - 
28. září 2018
05:01

Každý sloup veřejného osvětlení v Praze a několika dalších městech má na sobě unikátní číslem kód, který eviduje jeho polohu. Při volání na tísňovou linku ho běžně využívají hasiči nebo záchranáři k rychlému zjištění přesného místa, kde se volající nachází. Před volbami jsou však na sloupech připevněny tisíce reklamních nosičů s politickými hesly, které čísla překrývají. V krizových situacích, kdy se hraje o každou minutu, to může být problém, varují záchranáři.

Kateřina Suchanská (30) už čtyři roky pracuje jako hasičský důstojník operačního střediska. Na pracovišti v Praze přijímá hovory na tísňové lince 112. Když volající neví, kde se zrovna nachází a v dohledu není žádný název ulice, využívá číselné štítky, které jsou umístěné na každém sloupu pouličního osvětlení. Ty jsou totiž v evidenci a lze podle nich zjistit přesnou polohu.

Může jít o nejrychlejší lokalizaci

„Čísla na lampách nám práci hodně ulehčují. Někdy, třeba v parcích, je to jediné, čeho se u volajícího můžeme chytit, zvláště u cizinců. Mnohokrát je číslo lampy nejrychlejší cestou, jak zjistit pozici volajícího,“ řekla pro Blesk Zprávy Suchanská s tím, že tato čísla mohou hrát důležitou roli při záchraně života. Zkracují totiž dobu, kdy může dispečer na místo vyslat pomoc. Platí to pro dopravní nehody, trestné činy i další krizové situace.

Štítky na lampách Štítky na lampách | Ivan D. Hladík

Kateřina zažila případ, kdy se na tísňovou linku dovolala osoba, která chtěla spáchat sebevraždu. „Už si ublížila, měla poraněná zápěstí. Nechala se přesvědčit, že ji pomůžeme pomoct, ale byla v zahrádkářské kolonii, kde nebyly ulice. Osobu jsem navedla, aby došla k nejbližší lampě,“ vzpomíná dispečerka, která s osobou neustále mluvila. Později se podařilo zajistit pomoc, a to i díky městské policii, která měla v oblasti hlídku.

V Praze operátoři tísňové linky tuto lokalizace využívají ve stovkách až tisících případů. Například záchranná služba jen za letošní rok zaznamenala už více než 2000 případů, kdy čísla na lampách pomohla. Stejná čísla se ale nacházejí i v dalších městech, třeba v Liberci, Teplicích, Podbořanech, České Lípě nebo Ústí nad Labem.

Fotky politiků čísla překrývají

Aktuálně probíhající předvolební kampaň situaci záchranářům komplikuje. Na lampách se na každém kroku objevují poutače s fotkami a volebnímu hesly politiků a v mnoha případech jsou upevněny tak, že důležité číslo překrývají. Poutače jsou oboustranné a „sešité“ k sobě, takže není možné je snadno a rychle odstranit. Problematické plakáty má vylepena většina politických stran a hnutí.

„Volební plakáty jsou problém. Ale těžko se proti nim bojuje, jsou vylepovány na každou lampu klidně v cele ulici. A nám se mnohokrát stává, že někdo najde na ulici ležící zraněnou osobu, zvíře nebo olejovou skvrnu a nevidí žádné číslo domu. Zeptáme na číslo lampy a nahlašovatel běží po ulici a shání nezakrytou lampu. Někdy má úspěch a u několikáté lampy v řadě. Mezitím už přitom mohl popisovat zdravotní stav,“ popisuje realitu těchto dnů operátorka Suchánková.

Záchranáři: Přelepování je neštěstí

Kritická je situace hlavně v Praze, kde je reklamních poutačů nejvíce. „Přelepování těchto čísel jakýmikoliv plakáty proto považujeme za nešťastné, a to i když bereme v úvahu možnost, že ten, kdo plakáty vylepuje, vůbec význam čísel nezná,“ říká Jana Poštová z pražské záchranné služby.

V dalších českých městech, kde záchranné složky čísla využívají, jsou předvolební poutače také problémem, i když ne tak výrazným. Vzhledem k tomu, že jde o menší města, nejsou využívány tak často. Podle zjištění Blesk Zpráv navíc agitační činnost politiků není tak intenzivní – poutačů je méně a firmy, které je provozují, se snaží je umísťovat tak, aby nepřekážely. To je případ třeba Ústí nad Labem.

„Ve městě se těchto reklam nachází jen málo a ve většině případů jsou upevněna tak, aby bylo číslo vidět,“ řekl Prokop Voleník, mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje s tím, že životy lidí tím nejsou ohroženy.

Operátoři se orientují i jinak

I když mohou zakrytá čísla znamenat potíže, neznamená to, že by se k potřebným lidem pomoc nedostala. Operátoři na tísňové lince mají i jiná vodítka, jak určit, kde se volající nachází. „Pokud je lokalizace pomocí těchto štítků nemožná, pak mají další možnosti a postupy jak zjistit polohu,“ řekla mluvčí HSZ Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Operátoři mohou širší oblast volajícího zjistit i podle polohy mobilního telefonu a v poslední době může pomoci třeba i mobilní aplikace Záchranka, kterou podporují všechny záchranné služby v Česku. Pomoci někdy mohou i čísla na signalizačních zařízeních železničních přejezdů.

Podívejte se v galerii na „hříšné“ politiky, jejichž podobizny překvají důležitá čísla:

Doporučujeme
Yarda ( 28. září 2018 15:03 )

Půjdu se podívat, jestli ta čísla jsou i v našem městě. BTW: Když ta čísla jsou tak důležitá (svého času jsem volal ty co pomáhají a chrání a nevzpomněl jsem si, jak se teď jmenuje náměstí co se dřív jmenovalo "Obránců míru", nechápu, co může někdo mít proti obráncům míru) nestálo by za úvahu k těm číslům přidat nějaký znak, varování nebo třeba drobně čísla tísňových linek?

quonex ( 28. září 2018 08:37 )

Blbost až to bučí. Teoreticky bych o problematice uvedené v článku mohl něco vědět, jelikož se zabývám tzv. Pasportizací veřejného osvětlení, kde sloupů VO (veřejného osvětlení) jsem v různých městech a obcích z blízka viděl nejméně desetitisíce. Ano, na sloupech VO číslování často je (a často taky není). Dokonce mnohdy je na sloupu VO čísel většinou hned několik (které je pak platné?). Několikanásobné číslování vzniklo v průběhu let m.j. kvůli neuvěřitelnému nepořádku v evidenci VO a každý si sloupy v průběhu let čísloval jak ho napadlo. Je třeba VO vidět tak, že pro obce je VO pouze břemeno, které vyžaduje drahý servis a nepřináší příjmy a tak nějaké značení, podle kterého se nepotřebuje orientovat dokonce ani servis VO je opravdu nespolehlivé. Teoreticky největší pořádek v číslování stožárů VO je v krajských městech jako je Praha, Brno + větší okresní města a pod. I přes to se ale nedomnívám (osobně jsem na takový případ zatím nenarazil a rád se poučím, pokud se pletu), že !!a nyní to nejdůležitější!! že by záchranné složky měly přístup ke SPOLEHLIVÉMU a někým GARANTOVANÉMU číslování sloupů VO ze kterého záchranáři rozpoznají kam mají dojet. Nakonec Novináři mohou vyzkoušet zavolat na záchranku a oznámit, že třeba v Praze leží u sloupu VO číslo 12345678 člověk bez známek života.. Už vidím, jak tam paní Suchanská (existuje vůbec?), bez dalšího dotazování nejlépe do týdne přijede. Už smysluplnější mě připadá to, aby v situaci, kdy někdo volá záchranné složky došlo k automatickému předání polohy mobilního telefonu volajícího volané záchranné složce (bude-li z GPS (ne vypočítaná z BTS), pak je poloha volajícího ve volném prostoru přesnost cca 5m a toto už záchranným složkám, vč. paní Suchanské k dojezdu určitě stačí). Článek je asi třeba vnímat spíše tak, že politici lepí svoji propagaci kam je to možné, včetně veřejného osvětlení a po volbách z těchto míst vybledlé cáry letáků nikdo neodstraní. K výlepům jakékoli propagace na tato místa existuje již nyní dost vyhláš

majojo ( 28. září 2018 05:58 )

K dokonalosti chybí snad jen to, aby si politici odhlasovali, že před volbami se to smí. A když někdo ten jejich škleb odstraní, dostane pokutu, protože co je lidský život proti znovuzvolení?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa