Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bizarní kampaň vrcholí: Primátor v popelnici, naháči i „voňavá a šťavnatá“ Plzeň

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    1. 10. 2018
    05:30

    Už v pátek od 14:00 vyrazí Češi volit na obecní radnice i do třetiny Senátu. Komunální volby tradičně přinášejí největší množství „úletů“. Čím se politici pochlubili v době, kdy kampaně vrcholí? Není toho málo a nad některými kousky zůstává rozum stát.

  • 1.Kandidát na primátora leze z popelnice

    Jeho jméno není celorepublikově známé. Po letošních volbách se to ale možná změní. Kandidát ČSSD na brněnského primátora se totiž nechal umluvit k tomu, aby v předvolebním spotu vlezl do popelnice. Ano, čtete správně. V klipu, který má přispět k zodpovědnějšímu třídění odpadu, obyvatelce moravské metropole děkuje za třídění a upozorňuje ji, že chce zrušit poplatky za popelnice pro seniory. Jen na Facebooku už spot vidělo skoro čtvrt milionu lidí.

    Měl to být jen vtípek, malé vybočení ze standardní volební kampaně. Kdo mě osobně zná, ví, že si život dělám hezčí právě humorem. Reakce na naše video jsou skutečně různé, video vyvolalo u mnohých kontroverzi. Někteří mě mají za pitomce, šaška, chudáka, který kvůli zvolení klidně vleze do popelnice atp. Přesto cítím, že v jinak celkem rutinní volební kampani jsem mnohé lidi pobavil a žádný skandál to pro ně nebyl,“ okomentoval svůj výkon Pospíšil. 

    Když dotaz na jeho kousek dostal šéf ČSSD Jan Hamáček, ošíval se. „To nechám bez komentáře,“ řekl MF Dnes předseda sociálních demokratů.

  • 2.Voňavá a šťavnatá Plzeň

    Patrioti a Starostové s podporou Svobodných mají na své kandidátce Tomáše Poppa (nestr.). „Tvořte s námi Plzeň voňavou a šťavnatou,“ hlásá jeho slogan. Pro nezasvěcené těžko pochopitelné spojení zřejmě odkazuje k tomu, že Popp v Plzni organizuje farmářské trhy, původním povoláním je navíc kuchař. Obecně ale jeho plakát vyvolal na sociálních sítích spíše všeobecné veselí, než pochopení.

     

    Kandidát do zastupitelstva v Plzni Tomáš Popp (nestr.) pojal kampaň netradičně. Kandidát do zastupitelstva v Plzni Tomáš Popp (nestr.) pojal kampaň netradičně. | Facebook

  • 3.Protimuslimský kandidát Svobodných

    Jako by z kampaně SPD vypadl. Kandidát Svobodných do Senátu na Praze 8 varuje před islamizací Česka. Na stanici metra C Křižíkova Michal Malý přihlíží například tomu, jak pražské metro v roce 2025 odjíždí na stanici Angela Merkel. Evidentní narážka na dříve velmi vstřícnou politiku německé kancléřky. „Je euroskeptik, zásadně odmítá řízenou migraci a islamizaci Evropy, omezování naší státnosti a suverenity, přijetí eura,“ píše o sobě na webu Svobodných.

  • 4.Volební song Okamury: Má na to

    Jindy konzervativní Hayato Okamura (KDU-ČSL) vytáhl zase do boje o senátorský post se songem, který odhalí, kolik má dětí, zda umí vtipkovat nebo jaké je jeho druhé jméno. Složil ho pro něj Quido. „Okamura Hayato, pro EU i pro NATO,“ zní v refrénu.

  • 5.Nazí Zelení: Nemáme se za co stydět

    S humorem se ke kampani postavili také Nezávislí a Zelení v Havířově. „Jde o nadsázku. Nejsme politici profesionálové, vadí nám, kam se naše město dostává, a proto jsme se rozhodli ‚jít s kůží na trh‘,“ napsali k fotografii, kde jsou nazí. 

    Nezávislí a Zelení vzali v Havířově kampaň „do naha“. Prý jdou s kůží na trh. Nezávislí a Zelení vzali v Havířově kampaň „do naha“. Prý jdou s kůží na trh. | Facebook

  • 6.Pražská ODS a její „argumenty“

    Volební klip Kolektivu 115, radikální levicové pražské skupiny, upravila k obrazu svému v hlavním městě ODS s heslem: Chodí „maskovaní hrdinové“ taky k volbám? Podobně se pak trefuje také například do povalečů. Spoty nicméně postrádají argumenty.

    Je to nadsázka. Cílíme na primární zodpovědnost. Není to o očernění nějakých lidí nebo strany, anarchie Prahou vládne už čtyři roky,“ řekl Blesk Zprávám Tomáš Portlík, předseda pražské ODS. Kritici za touto kampaní totiž viděli snahu vymezit se proti Pirátům. Ti byli během sněmovních voleb v Praze velmi silní - získali na druhém místě 17,5 % hlasů a porazili právě ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa