Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš radil lídrovi ANO: „Rozdávejte koblihy.“ Hájili Krnáčovou a slíbili nové metro

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. září 2018
15:25

Jděte do metra a zkuste si rozdávat koblihy jako já. S touhle radou přišel Andrej Babiš za svým novým lídrem pro Prahu Petrem Stuchlíkem. Na startu kampaně dnes ANO představilo své záměry nejen pro Prahu, ale i další velká města - Brno a Ostravu.  Favorit voleb, jak ukazují i dosavadní předvolební průzkumy Phoenix Research pro Blesk Zprávy, neopomněl předvolební sliby, podle kterých se již v roce 2025 mohou Pražané těšit na pět nových stanic metra. Vítězství v Praze je klíčové, připustil Babiš.

Andrej Babiš (ANO) na startu oficiální kampaně ko komunálním volbám sliboval miliardové investice do všeho možného - především pak do dopravní infrastruktury či bydlení. Po jeho boku stanuli při zahájení kampaně lídři z Prahy, Brna a Ostravy - podnikatel Petr Stuchlík a primátoři Petr Vokřál a Tomáš Macura. „Máme co obhajovat, takže uvidíme, jak naši primátoři a starostové pracovali,“ uvedl Babiš.

Po oficiální tiskovce pak před novináře předstoupil nejprve sám premiér, poté si přivolal právě pražského lídra Stuchlíka. Babiš vzpomněl i to, jak ho 28. října vypískali během pietní akce před budovou Českého rozhlasu. „Když na mě řvou před Rozhlasem, tak já jsem teď byl v Karviné a tam jsem se byl dobít. Tam mě mají lidi rádi, tam se dobiju. Musíme chodit mezi lidi,“ apeloval na své lídry a vyzdvihl přínosy kontaktní kampaně, kterou se ANO chystá rozjet.

Stuchlíkovi pak Babiš výslovně radil: „Já jsem vám doporučil, abyste si zkusil rozdávat koblihy v metru, jak já jsem začínal v roce 2013. Abyste si zkusil, jaká bude ta reakce. To je nejlepší marketing, jít mezi lidi, i když v Praze je to teď možná trochu rizikové, že je tam za Babiše.“ 

Babiš připomněl vládní výjezdy

Jinak ale Andrej Babiš během tiskovky vyzdvihoval především nutnost velkých investic. Doprava a bydlení jsou přitom hlavní problémy, které šéf ANO v komunálu vidí. „Vnímáme hlavně problémy v dopravní infrastruktuře, problémy, že není kde parkovat (...) Vnímáme, že není bydlení,“ podotkl premiér „v čase, kdy skutečně ty nájmy jsou strašně vysoké“. Zmínil problém dostupnosti mateřských škol, základek či sportovišť.

Babiš připomněl, že předchozí menšinová vláda za 205 dní realizovala řadu výjezdů do krajů. Prý aby „poprvé v historii zmapovali potenciál investic naší země“, byť kritici už tehdy upozorňovali, že premiér s ministry v prvé řadě zahájili kampaň pro ANO již tehdy. To Babiš vytrvale odmítal.

Miliardové sliby

Některé ze zamýšlených investic v jednotlivých městech jeho hnutí vypsalo na při startu kampaně na připravenou reklamní stěnu. „Tady můžete vidět některé z investic, které bychom chtěli realizovat,“ upozornil Babiš. „Uděláme Česko bohatší,“ slibuje tak jeho hnutí a plánuje vydat 40 miliard v Praze na městský okruh a 30 miliard na rychlodráhu na letiště, 15 miliard na dostavbu brněnského městského okruhu, 800 milionů na multifunkční halu v Olomouci či 300 milionů na rekonstrukci karlovarského Thermalu.

„My jsme tady moc neinvestovali do sportovišť, naše děti potřebují sportovat a potřebují mít sportovní zázemí,“ zmínil Babiš další ze svých témat. Konkrétní plánované projekty představovali právě Stuchlík, Vokřál a Macura. „Pořádně to ukažte,“ vyzýval Babiš Vokřála, když ukazoval návrh nové haly pro hokejovou Kometu Brno.

Obavy z vyšachování

Hnutí ANO je dle dosavadních dvou exkluzivních průzkumů Phoenix Research favoritem ve volbách ve všech největších městech - od Prahy přes Plzeň, Brno po Ostravu. Obavy však může mít z případu známého z krajských voleb, který Andrej Babiš opakovaně zmiňuje. Jde o vyšachování vítězného ANO v Královéhradeckém kraji širokou, šestičlennou koalicí v čele s ČSSD.

Podle Babiše je největší chybou po revoluci to, že Česko nemá většinový systém, aby vyhrál jeden vítěz a za čtyři roky ukázal, co umí. „Samozřejmě po komunálních volbách, pokud někde vyhrajeme, to riziko, že se složí koalice alá Hradec Králové, že jsou dopředu někde domluveni, se vyloučit nedá,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv, zda se obává vyšachování z čela radnic po volbách.

V Praze musíme vyhrát, Praha je samozřejmě klíčová. Pro mě komunální volby budou skutečný průzkum stavu preferencí, i když na druhé straně lidé vnímají ty jednotlivé primátory. Ale Praha je specifická. Já jsem nebyl spokojen s výsledkem našeho hnutí v Praze ve sněmovních volbách, i když jsme vyhráli, ale ten výsledek nebyl dobrý. Nicméně tak, jak se vyvinula politická situace, kde pokračují vlastně všichni proti hnutí, tak určitě to vítězství pro nás je důležité,“ připustil Babiš před novináři po tiskovce.

Krnáčovou Babiš a Stuchlík hájili

I pražský lídr Stuchlík chce v duchu předvolebního hesla ANO udělat Prahu bohatší. „Chci udělat Prahu bohatší kulturně, kvalitou života a samozřejmě i finančně. Praha je bohaté město, ale, co si budeme povídat, ne každý Pražan to cítí a to je špatně. Musíme Praze vrátit hrdost a bohatství, které v ní je,“ apeloval.

Končící primátorky Krnáčové se Stuchlík otevřeně zastal. „Praha je takový trochu otloukánek, byť nespravedlivě. Protože paní primátorka Adriana Krnáčová nastoupila v situaci, kdy to rozhodně neměla jednoduché, byla spíše krizovou manažerkou. Povedlo se jí více projektů, než se obecně soudí. Co si budeme povídat, trochu si uškodila nepříliš šťastnou komunikací,“ připustil Stuchlík. „Musíme si vzpomenou, za jakých podmínek paní primátorka nastupovala, co všechno jsme zdědili,“ hájil Krnáčovou i Babiš. „Koalice na začátku se nepovedla, Zelení dělali všechno pro to, aby se v Praze nestavělo,“ dodal premiér.

Slíbili Praze nové metro

Stuchlík vyzdvihl mj. to, že se dle něj podařilo za vlády Krnáčové např. zavedení Lítačky místo Opencard či nastartovat další projekty. A přidal i vlastní sliby. Za hlavní problém pro Prahu označil dopravu a zmínil v té souvislosti rovněž výstavbu metra D. 

„Bohužel, zatím se ještě ani nekoplo, ale to se může velmi rychle změnit. V roce 2025 - a jsme na to připraveni - budou Pražané jezdit minimálně v úseku Pankrác - Nové Dvory, což je pět stanic, které odlehčí zejména východní a jihovýchodní části metropole. A v roce 2027 bude kompletně hotová celá trasa D od Náměstí Míru až po stanici Depo Písnice, což je 10 stanic,“ slíbil Pražanům Babišův nový lídr, který odsunul z čela kandidátky poslance Patrika Nachera.

Sám Babiš však při svém projevu připomněl také to, že nejen do Prahy, ale do Česka jako takového přichází miliony turistů a je třeba jim ukázat i další části země. „Nejenom Karlův most, Český Krumlov, Telč nebo Karlštejn,“ dodal premiér.

Doporučujeme
marmat ( 4. září 2018 00:31 )

Trolli se drolí !!! Dnes padla "VEŠ" a včera "agentbures"....začíná fungovat admin: agentbures68: Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse... (02. 09. 2018 22:59) reagovat

marmat ( 3. září 2018 21:32 )

Trollí smečko níže...placeni jste KÝM ???-za naprosto ubohou ne/diskuzi a nadávky (s podivuhodnou tolerancí redakce)???

marmat ( 3. září 2018 21:29 )

Babiš Kalouska totálně válcuje...máte sorry jako ULTRApřeklep!!!

ivoadller ( 3. září 2018 20:51 )

On je tady celý den, to je psycho.

marmat ( 3. září 2018 19:11 )

Snad nám ho jednou redakce představí,jako nejvýznamnějšího "dopisovatele". Mám zato, že ale není zdravotně OK a tak to nemůžeme požadovat........ Je chráněný podle současných pravidel o ochraně osobnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa