Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Statistici zveřejnili seznam kandidátů pro komunální volby. Kdo kandiduje u vás?

Autor: mah, ČTK - 
5. října 2018
06:00

Podívejte se,kdo se 5. a 6. října ucházel o váš hlas. O přízeň voličů se pokusilo celkem 216 472 kandidátů do zastupitelstev obcí a městských částí. I přesto se našlo několik obcí, kde kandidovat nechtěl nikdo, v řadě dalších pak byly volby čistě formální, podána totiž byla pouze jediná kandidátka. Mezi nejstarším a nejmladším kandidátem je úctyhodný rozdíl 76 let.

Do obecních zastupitelstev kandiduje přibližně dvakrát více mužů než žen. Ve velkých městech, kde se volí i zastupitelstva městských částí je poměr vyrovnanější, ani zde ovšem ženy tvoří jen necelých 40 procent kandidátů.

Kandidátní listiny pro komunální volby 2018

Podle údajů na webu Českého statistického úřadu se do voleb napříč Českou republikou přihlásilo na 1500 politických stran, hnutí, sdružení a jejich koalic. Číslo ale není zcela přesné. Pod číslem 90 se totiž skrývá velká část místních sdružení kandidujících v jediné obci.

Array

Mezi subjekty, které na svých stránkách uvádí statistici, se dají najít i zajímavé perly. Z některých se dá připomenout například Kozí alternativa, Desítka pro domácí, nebo hnutí Ostravak. Některé subjekty pak sází na vtipné zkratky, například LEČO neboli Lepší a Čistá Ostrava.

K volbám bylo celkově zaregistrováno 25 307 kandidátních listin. Největší výběr čeká na voliče v Praze a v obci Kateřinice, kde budou lidé volit z 29 kandidátních listin.

Naopak bez možnosti výběru budou lidé v 1612 obcích, kde je registrována pouze jedna kandidátka. V některých obcích se dokonce nebude volit vůbec, jelikož se nepodařilo sestavit ani jednu kandidátku. To je případ i Tatobit na Semilsku v Libereckém kraji, nebo v Němčicích na Strakonicku. „Kandidátní listinu jsme měli, ale nikdo nechtěl být starostou. Proto jsme ji nakonec ani neodevzdali. Připadalo nám to v této situaci zbytečné,“ vysvětlil místostarosta Němčic Lukáš Dlauhoweský.

V obcích, kde se nebudou konat řádné volby, musí ministerstvo vnitra vypsat termín mimořádných voleb do 30 dnů po skončení těch řádných. Mezitím obec povede ministerstvem určený správce.

Počet kandidátů

Z více než 200 tisíc kandidátů jich drtivá většina kandiduje za místní hnutí. V těch do zastupitelstev obcí, městysů a měst kandiduje dohromady 82 458 lidí. Z velkých stran postavili nejvíce kandidátů křesťanští demokraté. Ti mají na 1500 samostatných kandidátních listin, na kterých figuruje 13 311 kandidátů. Jen o málo pak zaostává KSČM, která do voleb vyšle dohromady 13 239 kandidátů.

Pokud se ale podíváme na kandidáty do zastupitelstev městských částí a obvodů ve velkých městech, pro které jsou statistiky vedeny zvlášť, dostávají se do popředí vládní strany. Na zastupitele částí největších českých měst totiž kandiduje 1933 lidí v barvách sociální demokracie, na druhém místě je pak hnutí ANO, jehož barvy bude ve městech hájit 1840 kandidátů.

Věk kandidátů

Mezi nejmladším a nejstarším kandidátem je věkový rozdíl 76 let. Průměrný věk kandidátů do obecních zastupitelstev je pak necelých 47 let a kandidátům do zastupitelstev městských částí je průměrně lehce přes 48.

V obou případech platí, že největší skupinu tvoří kandidáti, kterým je 60 a více let a nejmenší je naopak skupina do 19 let.

Nejstarším kandidátům do obecních zastupitelstev je 94 let. Jsou jimi Zdeněk Bečka, který kandiduje za KSČM v Turnově na 22 místě kandidátky a Vlasta Moravcová, která v Karlových Varech kandiduje za ODS s podporou Soukromníků a Mladých konzervativců.

Osmnáctiletých kandidátů je proti tomu celá řada.

Nejstarším kandidátům do zastupitelstev městských částí je o rok méně než potenciálním obecním zastupitelům. 93 letých na kandidátkách najdeme dokonce 5. Konkrétně Ivana Bareše, který kandiduje na 34. místě kandidátky KSČM na Praze 2, Miloše Bártu, který zaujal 31. místo kandidátky sociální demokracie na Praze 3, dalšího zástupce ČSSD, tentokrát z Prahy 8 – Jaromíra Šídu, a dva zástupce SPD. Hnutí Tomia Okamury v Praze 11 reprezentuje Zdeněk Drabeš a v Brně – Kohoutovicích Jarmila Hájková.

Podrobné kandidátky a výsledky ve vaší obci najdete ZDE

Volí se u vás i senátor? Podívejte se na seznam kandidátů do Senátu ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa