Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousek chce do Bruselu! „Čert ví, jak to dopadne,“ hlásí po nominacích z TOP 09

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
20:02

Bývalý předseda a spoluzakladatel vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek chce kandidovat za stranu ve volbách do Evropského parlamentu. Uvedl to dnes na sociální síti X. Napsal, že získal mnoho nominací z regionálních organizací TOP 09. Kalousek v roce 2021 složil po více než dvou desítkách let ve Sněmovně mandát poslance a stáhl se z aktivní politiky. V poslední době často kritizoval vládu, jako bývalý ministr financí hlavně ekonomické kroky kabinetu.

Miroslava Kalouska podle jeho slov překvapilo velké množství návrhů z regionů, aby za TOP 09 kandidoval v evropských volbách. „Je to masivní projev důvěry, který nelze odmítnout. Přijímám proto tyto nominace a jsem připraven kandidovat,“ sdělil. „Respektuji, že o tom však musí rozhodnout výkonný výbor mé strany,“ doplnil.

Vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na konci října oznámily, že budou stejně jako v posledních sněmovních volbách kandidovat společně v koalici SPOLU také příští rok do Evropského parlamentu.

Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy novinářům řekl, že celá kandidátka se bude teprve skládat. Strany již ale určily hlavního lídra, jímž bude nynější europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Kalousek byl původně poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl spolu s Karlem Schwarzenbergem jedním z iniciátorů vzniku nové strany, TOP 09, v níž byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 předsedou.

Dvakrát byl také ministrem financí, a to ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Nyní dvaašedesátiletý Kalousek se v lednu 2021 rozhodl složit poslanecký mandát a odejít z aktivní politiky.

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb.  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 25. listopadu 2023 21:26 )

Kalousek?Proč ne,stejně máme málo inteligentních lidí.Třeba už si uvědomil,že už za nedlouho půjde do kytek a začne pracovat pro celek.On je velmi spořivý,ale od kud přichází výdělek,o tom moc neví.To ví Babiš,ale ten se nehodí do Bruselu,protože on je samostatná jednotka a poslouchat někoho jenom za peníze,které si vydělá sám,to by nefungovalo.V Bruselu jsou všichni zaplacení tak,aby si rozmysleli,jestli nebudou souhlasit s návrhem. 😁

Romanoo ( 24. listopadu 2023 14:18 )

Tenhle zloděj má pořád málo , zachtělo se mu ještě o pár milionů obrat Evropský parlament .

RASPUTIN ( 24. listopadu 2023 06:31 )

No ona uvažovala o kandidatuře "do Bruselu" také Pekarová. V tomto úhlu pohledu je kandidaturu Kalouska velkým krokem vpřed. 🙂

halíř 777 ( 24. listopadu 2023 03:06 )

Proč Brusel a né Ukrajina?Tam se chlastá i krade dvakrát víc.

Qakina Qakina ( 24. listopadu 2023 01:46 )

Pokud by "vykroužkoval" rudo-zeleného Niedermayera, tak je to vynikající zpráva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa