Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Koalice Spolu vyrazí do eurovoleb společně: Vondra je lídrem, Fiala zmínil nehezké období

Aktualizováno -
27. října 2023
17:36
Autor: ČTK, Mii - 
27. října 2023
16:55

Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou příští rok do Evropského parlamentu kandidovat společně v koalici Spolu, v rámci které usilovaly o hlasy i v posledních sněmovních volbách. Lídři stran to oznámili na dnešní tiskové konferenci v Praze. Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že celá kandidátka se bude teprve skládat, jejím superlídrem ale bude nynější europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Lidovci a TOP 09 spadají v Evropském parlamentu do Evropské lidové strany (EPP), zatímco ODS patří ke straně Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Na některá evropská témata mají navíc strany odlišné názory, ať už se to týká přijetí eura, které nejvíce prosazuje TOP 09, nebo Zelené dohody pro Evropu, ke které má ODS rezervovanější přístup.

Lidovci delší dobu dávali najevo, že o účast ve volbách do Evropského parlamentu pod záštitou Spolu stojí. KDU-ČSL už na jaře oznámila, že její jedničkou ve volbách bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský.

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
Video se připravuje ...

Šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček řekl, že Spolu bude v případě společné kandidatury působit jako Frankenstein. „Trochu konzervativec, trochu liberál, trochu aktivista, trochu progresivista,“ řekl Havlíček novinářům ve Sněmovně. Nedokáže si představit, jak budou Vondra, Niedermayer a Zdechovský stát na jednom pódiu a přesvědčovat lidi o tom, že mají společný program.

Strany Spolu podle Havlíčka rezignují na program. „Jen za účelem politického úspěchu obětují to, co tvrdili mnoho let. Je to švindl,“ konstatoval. Místopředsedkyně Sněmovny a možná jednička kandidátky ANO Klára Dostálová považuje případnou kandidaturu Spolu za podvod na voličích. „Nejde o žádné hodnoty. Vzhledem k názorovému uspořádání jde o pouhopouhý kalkul,“ míní.

Fiala chce společné kandidování zachovat

Premiér a šéf ODS Fiala podle Hospodářských novin prosazuje kandidaturu Spolu i v krajských volbách příští rok a o rok později ve sněmovních. O tom, že by strany šly společně do voleb do Poslanecké sněmovny, hovořili jejich zástupci v minulosti mnohokrát. Projekt se podle nich ukázal jako úspěšný, neboť se mu v předchozích sněmovních volbách v roce 2021 podařilo porazit hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

V krajských volbách už ale nyní lidovci dali v několika regionech přednost jiným uskupením než občanským demokratům a TOP 09, píšou Hospodářské noviny. Jedná se například o Plzeňský kraj. Fiala podle listu doufá, že ustavením společné kandidátky do eurovoleb přiměje lidovecké vedení ke změně postoje svých regionálních buněk.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Rozhodovat budou voliči o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Lídrem kandidátky bude Vondra

Poslední tři roky podle premiéra Petra Fialy (ODS) ukázaly, že pokračování koalice SPOLU má pro české občany hluboký smysl. O další společné kandidatuře prý špičky koaličních stran diskutovaly několik měsíců. „Chceme vám oznámit, že kolice SPOLU pokračuje, že se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohodly na tom, že společně půjdou i do evropských voleb v příštím roce,“ zahájil svůj projev.

Volby do Evropského parlamentu budou letos dle slov Fialy „trošku jiné než ty předcházející“. Varoval zejména před sílícím extremismem. „Populistické a extremistické strany dávají několik týdnů jasně najevo, že chtějí maximálně využít všech svých možností. Po zkušenostech, které s nimi máme, tak je jasné, že nás nečeká úplně hezké období. Bude to pravděpodobně doba plná lží, strašení, nepravd a záměrného rozdělování společnosti. Chceme se tomu postavit rozhodně a razantně,“ prohlásil.

Stranám se podle premiéra a šéfa ODS podařilo i tentokrát překonat názorové rozdíly v jednotlivostech. „Snažíme se sdružit všechny, kterým záleží na demokratických hodnotách, a kterým záleží na myšlence svobodné, prosperující a nezávislé Evropy. Je potřeba za tím cílem jít spolu,“ pronesl rozhodně.

Kandidátka SPOLU přinese českým občanům prý několik nesporných a jedinečných výhod. „Nemáme za sebou sice rozhodování v jednotlivých stranách, kdo nás bude zastupovat. Už teď je zřejmé, že na kandidátce spolu bude řada významných českých osobností. Žádná kandidátka nebude mít takovou personální sílu, jakou má kandidátka SPOLU. Věřím tomu, že naši voliči znovu ocení naši schopnost se domluvit a spolupracovat,“ dodal s tím, že na tomto základě stojí demokratická společnost.

Společná kandidátka SPOLU ještě sice není uzavřena, kdo bude stát v jejím čele již však rozhodnuto bylo. „Jejím superlídrem bude Alexandr Vondra. Člověk, který pro celá desetiletí pracoval ve prospěch naší země. Mám radost, že Saša Vondra tuto výzvu přijal,“ informoval Fiala.

Jirik-ta ( 30. října 2023 02:49 )

Jirik-ta ( 30. října 2023 02:48 )

Jirik-ta ( 30. října 2023 02:48 )

zlatá horečka pokračuje
Polsko sází na jádro. Do výstavby prvních elektráren investuje 895 miliard korun
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/eko­nomi­ka-polsko-sazi-na-jadro-do-vystavby-prvnich-elektraren-investuje-895-miliard-korun-40335687

jajas ( 28. října 2023 19:59 )

Kandidátka Spolu poletí do koše....a budou tam všichni Spolu...

jajas ( 28. října 2023 16:31 )

Když my musíme stále něčím "vyčuhovat". Jinak by si nás nikdo nevšiml.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa