Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lidovci řeší vize: Jurečka zmínil klimatickou změnu i nižší daně pro rodiny s dětmi

Aktualizováno -
21. října 2023
15:22
Autor: ČTK - 
21. října 2023
12:19

Lidovci chtějí rozvíjet daňovou podporu rodin se třemi a více dětmi. Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka mluvil na dnešní programové konferenci v Praze o daňových prázdninách. Řečníci se zaměřili také třeba na dostupnost bydlení, slaďování pracovního a rodinného života, řešení migrace a bezpečnost. Lidovecká strana chce také nově klást důraz také na životní prostředí, problém klimatické změny či na obranu a bezpečnost. 

Jurečka zdůvodnil zaměření rozvoje daňové podpory na rodiny se třemi a více dětmi tím, že takových rodin je sice jen deset procent, ale vychovávají 30 procent dětí. „Chceme, aby opravdu tady byly daňové prázdniny pro tyto rodiny, protože mít tři a více dětí je už opravdu finančně velmi náročné,“ zdůraznil. Výchova dítěte stojí podle něho až čtyři miliony korun.

Poslankyně Marie Jílková ve vystoupení o slaďování rodinného a pracovního života zdůraznila například zajištění 70.000 míst v zařízeních pro děti předškolního věku v roce 2030. Tato zařízení musí být podle ní finančně i místně dostupné. „Je tady velká poptávka a malá nabídka,“ uvedla poslankyně a poukazovala na nízký podíl využívání částečných úvazků v Česku. Na státu je podle ní vytvoření podmínek a mantinelů.

Odpolední vystoupení se budou podle Jurečky týkat i oblastí, na které bude klást KDU-ČSL důraz nově. „Nebudeme prezentovat jen nové kroky k rodinné a sociální politice a problematice zemědělství a venkova, ale také k problematice klimatické změny, k životnímu prostředí, k obraně a bezpečnosti,“ uvedl.

Na konferenci v konferenčním centru na Pankráci jsou různé stánky s informacemi například o ochraně vody, o větrné a sluneční energii, o čisté mobilitě a o recyklaci plastových lahví či pneumatik. Účastníci si mohou prohlédnout simulátor větrné elektrárny nebo se seznámit se včelařením, pro jejich ratolesti je k dispozici dětský koutek.

Na bydlení se v příspěvku zaměřili lidovci Adéla a Adam Šilarovi, podle nichž není dostupné a přitom jde o politické téma číslo jedna pro mladé lidi. Lidovci například chtějí, aby řádní nájemníci měli zajištěn nájem trvalý. „Kdo platí, mají smlouvu, musí mít jistotu, že si jistotu bydlení udrží,“ zdůraznil Šilar. Oba straníci mluvili také třeba o zvýhodněných hypotékách a bonusech za děti, opravách starých domů i o podpoře dřevostaveb.

„Nechceme nechat téma pro různé populisty a extremisty,“ řekl k řešení migrace do Evropy europoslanec Tomáš Zdechovský. Migrační politika musí být podle něho tvrdá, ale také lidská a spravedlivá. „Nesmíme pomáhat pašerákům zlepšit jejich byznys,“ zdůraznil europoslanec. O tom, kdo přijde do Evropy, podle něho nesmí rozhodovat pašeráci ani aktivisté. „Chceme tvrdý přístup k pašerákům a transparentní a flexibilní pravidla pro legální migraci,“ uvedl k lidoveckým představám.

Bezpečnost označil za základní kámen každé společnosti místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek. “Bezpečí si ani nevysedíme, ani nekoupíme, ani nám nenaprší z nebe,„ řekl. Bartošek varoval před působením dezinformací nebo rozdělováním společnosti na sociálních sítích. Naopak vyzdvihl členství v Severoatlantické alianci.

Dnešní konference má podle lidovců prezentovat spíš dlouhodobé záměry. “Co budeme prezentovat, není jen pro příští rok nebo dva. To jsou záměry, které budeme chtít realizovat s výhledem za rok 2030,„ řekl novinářům Jurečka v dopolední neformální části akce.

Jirik-ta ( 23. října 2023 09:24 )

Ne že nerostou…klesají! Vláda s důchody porušila smlouvu a média jí to pomohla schovat
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/Ne-ze-nerostou-Klesaji-Vlada-s-duchody-porusila-smlouvu-a-media-ji-to-pomohla-schovat-744758

Jirik-ta ( 23. října 2023 05:11 )

fy jalový sešup do temného středověku, k těžkému nevolnictví, a k nějakému novému jhu od nějakých nových rádoby habsburků lůzrů pracující inteligence spíše demnce
MAP 1813

Jirik-ta ( 23. října 2023 04:43 )

Ľudské ZLO nevyrieši ľudská spravodlivosť 💖
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=pKSF­loBKwr­M&t=79­8s

Jirik-ta ( 23. října 2023 03:08 )

Ladislav Vostárek a Mýdlo: Dieta

Jirik-ta ( 23. října 2023 03:07 )

Nemám odvahu vlést si na váhu Ladislav Vostárek, Mýdlo na čt
http­s://ww­w.ces­kate­levi­ze.cz­/pora­dy/118­6000608-televizni-pisnicky-a-songy/­205542­153560­001/cas­t/5211­63/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa