Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Protidrogový koordinátor Vobořil navrhl regulovaný trh s kokainem! „Ani náhodou,“ zuří Jurečka

Autor: ČTK - 
20. září 2023
11:20

Kokain by mohl být po marihuaně další drogou, u které by mohl fungovat regulovaný trh. V rozhovoru pro server iDnes.cz to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. S jeho nápadem ale nesouhlasí někteří členové vlády, ani odborníci na závislosti.

„Myslím, že u kokainu by fungovat mohl (regulovaný trh). Měli bychom regulovat různé látky podle jejich rizik. Budu se dívat úplně jinak na heroin, nebo dokonce fentanyl než na kokain a konopí. Kokain je někde uprostřed, není jedna z těch nejrizikovějších látek,“ řekl v rozhovoru Vobořil. Připustil, že jeho nápad je provokativní a očekává, že se setká s nesouhlasem.

„Prohibiční model je mýtus, nefunguje. Je načase si přiznat, že válku proti drogám jsme prohráli, a je potřeba kapitulovat a udělat nějaké slušné podmínky té kapitulace. Dnes máme v Česku 11 procent vězňů za drogové trestné činy, což jsou malí výrobci, pěstitelé trávy, občas nějaký překupník. Ale nesedí tam žádný narkobaron,“ uvedl pro dnešní Mladou frontu Dnes Vobořil. Doplnil, že nyní nepředkládá žádný legislativní návrh, protože není prodiskutovaný.

Jurečka: Ani náhodou

S nápadem regulovaného zpřístupnění kokainu nesouhlasí vládní politici. „Ani náhodou! Překvapuje mě liberální postoj pana Vobořila, jeho návrh liberalizace konopí má řadu vážných otazníků, mluvit o podobném nápadu u kokainu je nepřijatelné,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jeho stranický kolega a ministr zemědělství Marek Výborný na síti X doplnil: „Za sebe a za KDU-ČSL jsem toho názoru, že je na čase hledat skutečného PROTIdrogového koordinátora!“

Proti je i Rakušan

Návrh odmítá i ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. „Takovou myšlenku rozhodně nepodporuji, stejně tak ani naše příslušná resortní programová rada STAN,“ uvedl pro deník.

Deník připomíná, že podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti kvůli užití kokainu byly v letech 2012 až 2020 hospitalizovány jednotky lidí, zatímco kvůli heroinu skončily v nemocnicích desítky a v případě pervitinu stovky lidí.

V roce 2021 se smrtelně předávkovalo drogami 64 lidí, z toho kokain měl na svědomí dva životy. Za posledních deset let se kokainem smrtelně předávkovalo sedm lidí, zatímco legální alkohol ročně otráví 300 lidí a dalších 7000 úmrtí ročně má na alkohol návaznost.

Restrikce vůči kokainu a jeho uživatelům jsou ale tvrdé, uvádí deník. V roce 2021 bylo v Česku odsouzeno 63 lidí za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s kokainem a dalších 17 lidí za jeho držení pro vlastní potřebu ve větším než malém množství.

Adiktolog kroutí hlavou

Vobořilův nápad odmítá i Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

„Je zde problém spojený s toxicitou, s dlouhodobým užíváním, které s sebou u mnohých stimulačních látek přináší závažné stavy a komplikace v podobě těžkých paranoidních stavů, neklidu, silné podrážděnosti, rostoucí agrese. Neumím si tedy představit, jak by tohle bylo regulovatelné, pokud by dostupnost těchto látek byla tak vysoká, že by umožnila jejich ještě větší rozšíření ve velkém množství,“ cituje deník Miovského.

Zaskočen byl i ředitel Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Jiří Presl. „Kokain se hodně bere, o tom není pochyb. Tolerance vůči němu je obrovská. Je to párty droga dneška, ale že by někdo uvažoval o její legalizaci, to je úplně stejné, jestli si dokážu představit život na Marsu,“ řekl Presl. Připustil, že kokain ve srovnání s heroinem nebo pervitinem nemá takové dopady na život lidí.

Deník také připomíná, že kokain byl legální za první republiky, kdy byl k dostání v lékárnách na předpis. Drogovou politiku v současnosti přehodnocují různé státy světa. Kanaďané v provincii Britská Kolumbie mohou mít legálně u sebe 2,5 gramu kokainu, ve švýcarském Bernu schválili legální prodej kokainu a v Portugalsku platí dekriminalizace drog včetně kokainu už roky.

Video  Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 21. září 2023 08:01 )

Ten Vobořil musí být zhulený jak prak, když z něj vypadlo něco takového......kde žije d*e*b*i*l*? Ještě nepochopil, že takové věci se prostě nedají "regulovat"? Funkci "protidrogový regulátor" vymyslel kdo? Asi taky nějaký zhulenec nebo kdo?

jajas ( 20. září 2023 17:55 )

Koukám, že se vynořuje jeden větší de*bi*l za druhým.....kde se to množí?

jajas ( 20. září 2023 17:54 )

jajas ( 20. září 2023 17:54 )

A ten ksicht má po kokainu.....?

karmazdarma ( 20. září 2023 17:32 )

Vobořil se totálně pomátl, on snad na tom kokainu jede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa