Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka v Blesku sliboval: Důchody budou určitě růst! A důchodová reforma se blíží do finále

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. dubna 2023
13:14
Autor: Jakub Kopřiva, pah - 
25. dubna 2023
09:40

Důchodová reforma - dvě slova, na kterých si vylámal zuby nejeden ministr práce a sociálních věcí. Ten současný Marian Jurečka (KDU-ČSL) je ale odhodlaný reformu dotáhnout do konce, a změnit tak na dlouhé roky dopředu chod systému. Vicepremiér v úterním Epicentru slíbil, že důchody v budoucnu porostou, a prozradil i další připravované změny nejen pro české seniory.

„Blížíme se do finále, vedeme jednání se sociálními partnery a opozičními partnery a máme jasno o naprosto drtivé většině opatření, která bychom chtěli realizovat. A u některých z nich ještě ladíme přesný parametr,“ uvedl v Epicentru na Blesk.cz vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr předpokládá, že by konkrétní podobu nové důchodové reformy mohl představit už v první polovině května.

Na co by se Češi měli podle Jurečky připravit? „Na to, že pro dnešní čtyřicátníky, třicátníky, dvacátníky a mladší generace tady bude důchodová reforma, která opravdu zabezpečí to, že důchodový systém pro ně bude nabízet důstojné důchody a zároveň bude udržitelný v rámci státního rozpočtu,“ odpověděl Marian Jurečka.

Pro dnešní seniory, kteří jsou v důchodu, by měl systém podle jeho slov garantovat, že se jich změny nějakým způsobem dramaticky nedotknou. „Důchody těch současných důchodců, ale i těch, kteří budou přicházet v příštích letech do důchodu, budou určitě růst. Snažíme se to dělat poměrně dobře vyváženě, vědomi si toho, že tady nechceme dělat žádné tupé škrty, ale opravdu nastavit to tak, aby za těch 20, 30, 40 let tady v České republice prostě důchodový systém nadále fungoval a nabízel slušné důchodové zabezpečení,“ slíbil ve studiu Blesku.

Změna u odchodu do důchodu

Věk odchodu do důchodu by ve společnosti měl být více navázán na dobu dožití. „Já jasně říkám: žádný věk z hlediska nějaké konkrétní číslovky měnit nebudu, protože chci, abychom se dohodli ne na nějaké hranici, která je pro všechny stejná a zároveň ne vždycky odpovídá realitě těch jednotlivých životních příběhů, tak chci, abychom se dohodli na některých principech,“ poznamenal Jurečka.

Jaké by tyto principy měly být? „Zakotvíme dobu pobírání starobních důchodů, která je dnes 21,5 roku v průměru k době dožití. Pokud se bude doba dožití měnit, tak se případně bude měnit tento parametr, pokud ne, tak bude situace, jaká je dnes,“ uvedl Jurečka.

Nevýhoda pro vysokoškoláky?

K tomu také chce, aby se do výpočtů promítlo, jak dlouho byl člověk na pracovním trhu aktivní, tedy i to, kdy začal pracovat. „Je fakt rozdíl mezi tím, jestli někdo začal pracovat v 17,18, 19 letech a dělal třeba poměrně i fyzicky náročnější povolání nebo někdo, kdo začal pracovat až po ukončení vysoké školy nebo doktorandského studia, a to jsou věci, které se parametricky musí promítnout do toho, kdy ten člověk potom bude odcházet do toho důchodu,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí.

Velmi těžké profese do důchodu o 5 let dřív?

Jurečka řešil ve studiu Blesk us moderátorem Jakubem Kopřivou i problematiku předčasných důchodů. „Já si myslím, že předčasný důchod je opravdu určen pro ty lidi, kteří dělali fyzicky náročné profese a opravdu odcházejí do důchodu např. z důvodu opatřebení fyzického, nebo psychického a je to provázáno s tím, kdy ten člověk začal pracovat,“ poznamenal Jurečka.

U opravdu fyzicky náročných profesí by lidé mohli podle Jurečky odcházet do důchodu, aniž by jim byl důchod krácen, „až o 5 let dříve“. „Je to vlastně princip, který jsme zavedli teď od 1. ledna, který platí pro zdravotnické záchranáře či pro hasiče,“ říká Jurečka.

„Jsou to fyzicky opravdu velmi náročné profese, u kterých to pracoviště, kde ten člověk pracuje, nelze nějakými kompenzačními pomůckami chránit toho člověka proti vlivu okolních podmínek na pracovišti, které se propisují i do jeho zdraví,“ dodal Jurečka s tím, že na přesném výčtu profesí se aktuálně pracuje s ministerstvem zdravotnictví.

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 23:02 )

řikalo se to tak. Je dobře nakrmen.

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 23:01 )

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 20:16 )

KDY MŮŽE PŘIJÍT ÚTOK UKRAJINY? ANALYZUJEME RIZIKA A PŘÍLEŽITOSTI (2023) (youtube)

Uživatel_5614978 ( 25. dubna 2023 19:59 )

Posadit s květinkou do traktoru a poslat tam kam patří - na východ. Nic tito ČLOVÍČKOVÉ TOTIŽ NEUMÍ A NIČEMU NEROZUMÍ. Je mi na zvracení.

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 19:06 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa