Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Půjde SPOLU do eurovoleb spolu? Rozseknout složitou situaci chtějí Fiala a spol. do konce října

Autor: simao, ČTK - 
20. října 2023
15:00

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se sice společně radovali z úspěchu ve sněmovních volbách, ale zda v rámci tohoto projektu půjdou spolu i ve volbách do Evropského parlamentu 2024, která proběhnou v červnu příštího roku, není jisté. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Brně uvedl, že jasno má být do konce října. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve studiu Blesku v pondělí mluvila o tom, že SPOLU je úspěšný projekt, který nekončí, ale pokračuje dál.

ODS, lidovci a TOP 09 by mohli do konce října rozhodnout, zda spolu půjdou do eurovoleb. Premiér a předseda ODS Petr Fiala to dnes uvedl v Brně na dotaz novinářů. Řekl, že původní termín ke konci září byl jeho odhadem a přáním, strany ale nejsou pod časovým tlakem a jednání jsou složitější kvůli tomu, že v Evropském parlamentu patří do dvou různých frakcí.

Koalice Spolu podle něj bude určitě pokračovat v dalších typech voleb. Pro přípravu na evropské volby je ale složitější hledat programovou shodu tak, aby byla koalice pro voliče důvěryhodná, případě rozhodnout, že bude čitelnější, když jednotlivé strany půjdou do hlasování samostatně.

Fiala absolvoval v posledních týdnech několik jednání se současnými europoslanci a vedením koaličních stran a podle zákulisních informací byl termín konečného rozhodnutí opakovaně posouván. Posledním neoficiálně probíraným byl 27. říjen.

„Až budeme mít úplně jasno, sdělíme to veřejnosti. Potvrzuji, že během nejbližších dnů, týdnů,“ uvedl dnes Fiala. Doufá, že to bude „ještě v průběhu října“.

Pekarová: Jiné názory na euro

To, že jednání ohledně voleb do europarlamentu se blíží k závěru, avizovala již v pondělí v Epicentru na Blesk.cz Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). .

„Ještě určitě nechci předjímat výsledek, ale co se týče sněmovních voleb, naše koalice vznikla jako projekt dlouhodobý. My jsme spolu kandidovali nikoliv jenom ve sněmovních volbách, ale i v mnoha městech v rámci komunálních volbách, třeba v Praze a také v senátních volbách, kde jsme díky tomu významně uspěli,“ řekla ve studiu Blesku Pekarová.

„Je to jednoznačně úspěšný projekt, který chceme opakovat i v dalších volbách. Já předpokládám, že všechny strany tu spolupráci budou i nadále udržovat. je opravdu na dobré úrovni, velmi harmonická, i když třeba na některé věci, jako je euro, máme trochu jiné názory. Je ale důležité to, co nás spojuje. A na tom stavíme,“ dodala Pekarová.

Jiné frakce v europarlamentu

Lidovci a TOP 09 spadají v Evropském parlamentu do Evropské lidové strany (EPP), zatímco ODS patří ke straně Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

KDU-ČSL už na jaře oznámila, že její jedničkou ve volbách do Evropského parlamentu bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský. Občanští demokraté v létě na billboardech představili své europoslance Alexandra Vondru a Veroniku Vrecionovou s heslem Pro Evropu bez nesmyslů. Rozproudili tak debatu o zájmu občanských demokratů na společné cestě k volbám s lidovci a kandidáty TOP 09.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v června příštího roku. Rozhodovat budou voliči o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

nadčasový MP ( 22. října 2023 14:44 )

Kohokoliv? Už jedině ŠD je přípustná! Osvobodit se, osamostatnit a zbavit totalitní ústavy. svycarska-demokracie.cz

stoura ( 21. října 2023 05:47 )

Přesně tak , celá ta fialová banda ať táhne konečně do pr...e!!!

pravlast ( 20. října 2023 22:08 )

Spolu s někým zkušeným bych klidně a rád rozseknul nejen SPOLU,ale klidně by přitom mohli ležet ve STANu a zároveň bych i vypráskal Piráty,včetně ODSu­nutel­né,OD­Stupi­telné a ODSouzeníhodné Občanské Dezo­látní(­Demo­liční) Strany - té jedině správně názorové .

Jirik-ta ( 20. října 2023 17:17 )

vostuda

Jirik-ta ( 20. října 2023 17:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa