Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fiala, Pekarová i Vytrčil dali hlas Pavlovi. Klaus mlží a vítěze vyzval k respektu a pokoře

  • Autor: jn,ČTK - 
    Aktualizováno -
    27. 1. 2023
    18:20
    27. 1. 2023
    15:40

    V Masarykově základní škole v brněnských Černých polích, jen pár kroků od svého domu, odvolil hodinu po pátečním otevření volebních místností premiér Petr Fiala (ODS), nový prezident by podle něj měl zklidnit situaci ve společnosti. Ve druhém kole prezidentské volby očekává předseda vlády vysokou volební účast. Věří, že voliče neodradila tvrdá, místy podle něj „skutečně odporná“ kampaň. Pavlovi hodili hlas i předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Bývalý prezident Václav Klaus novinářům odmítl prozradit, ke kterému kandidátovi se nakonec přiklonil.

  • 1.Petr Fiala

    I když je volební akt tajný, premiér uvedl, že do urny vhodil lístek se jménem Petra Pavla. Někdejší voják byl totiž jedním z trojice kandidátů, které vládnoucí koalice veřejně doporučovala voličům. „Věřím, že účast bude vysoká a že voliče neodradila tvrdá kampaň. S vítězem se chci brzy sejít,“ řekl premiér. Potvrdil, že dal hlas Pavlovi.

    „Viděli jsme velmi nepříjemnou volební kampaň, možná nejhorší v novodobé historii ČR,“ řekl novinářům Fiala. Objevovaly se podle něj útoky na lidské vášně, vyvolávání strachu, zpochybňování mezinárodních závazků Česka. Podle Fialy to mělo za cíl odradit voliče, sám však věří, že se to nepovedlo - a znovu veřejnost vyzval, aby v maximální míře využila volebního práva.

    „Vybíráme člověka, který nás bude reprezentovat v zahraničí, který má důležitou funkci, aby spojoval společnost, aby respektoval ústavu, aby dokázal moderovat konflikty,“ řekl premiér. Společnost je podle něj rozdělená, k čemuž přispělo používání nečestných metod v kampani.

    „Kdybychom se omezovali na slušnou politiku, respekt k politickým soupeřům, výměnu argumentů, jak se o to mnozí z nás snaží, tak by společnost takto rozdělená nebyla,“ míní. Od nového prezidenta očekává, že se pokusí společnost znovu spojit, že bude komunikovat s různými částmi politického spektra, s Parlamentem i vládou. Nebýt zkušenosti z posledních let, byla by to vlastně samozřejmost, podotkl Fiala.

  • 2.Markéta Pekarová Adamová

    Pekarová Adamová míní, že budoucí prezident by měl svůj neformální vliv využívat k uklidňování společnosti. Měl by společnost motivovat a v pozitivním slova smyslu jí dodávat odvahu a všechno, co potřebuje. Myslí si, že to ze dvou kandidátů splňuje jenom jeden. ČTK to řekla poté, co dnes odevzdala svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Uvedla, že doufá v uklidnění situace po volbách.

    „Poslední dny ta atmosféra byla už příliš bojovná. I když nám přímá volba všem umožňuje se na ní podílet, a je to určitě dobře, že tuto možnost máme, tak zároveň musíme umět mít respekt a toleranci vůči druhým názorům. A to je někdy pro některé trochu obtížnější, než by mělo,“ řekla Pekarová Adamová.

    Předsedkyně dolní komory Parlamentu, která dlouhodobě kritizuje kandidáta za hnutí ANO Andreje Babiše, uvedla, že výběr pro ni „vůbec nebyl náročný“. V bývalém vysoce postaveném vojákovi Petru Pavlovi podle svého dřívějšího vyjádření vidí naději, že zvítězí nepopulistický, slušný a důstojný kandidát.

  • 3.Miloš Vystrčil

    „Na uklidnění společnosti rozjitřené kampaní před prezidentskými volbami bude mít vliv nejen to, kdo volby vyhraje, ale také s jak rozhodným náskokem,“ řekl dnes ČTK předseda Senátu Miloš Vystrčil při hlasování v Telči na Jihlavsku. Počítá s vysokou volební účastí. Volební místnosti se otevřely dnes ve 14:00, lidé vybírají mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO)

    „Pokud by vítězství bylo hodně těsné, atmosféra bude určitě vyhrocenější, než kdyby výhra jednoho z kandidátů byla poměrně jasná. Potom to bude záležet na chování jak toho, kdo vyhrál, tak toho, kdo prohrál. Pokud by se oba drželi toho, co slibovali a k čemu vyzývali voliče v poslední debatě, kterou měli, tak potom si myslím, že je naděje, že by se situace zase mohla zklidnit, že by mohla nastoupit do normálního života,“ řekl Vystrčil.

    Volby hlavy státu jsou podle něho sice důležitou věcí ve společnosti, lidé by ale neměli její vážnosti příliš propadat. Připomněl, že je dnes Mezinárodní den obětí holokaustu. „To, že my máme nějaké problémy s tím, jestli bude v demokratické a svobodné zemi ten či onen prezident, tak v porovnání s lidskými životy a vyhlazením nějaké rasy, to je velmi dobrá situace. Možná, kdybychom si toto více uvědomili, nebyla by ta kampaň tak vyhrocená,“ řekl Vystrčil. V prvním kole prezidentských voleb v kandidatuře podporoval senátora Pavla Fischera.

    „Petr Pavel byl moje druhá volba. To znamená, že jsem dopředu věděl, že pokud Pavel Fischer do druhého kola nepostoupí, že budu podporovat Petra Pavla, neměl jsem ale naplánováno, jak silně,“ řekl Vystrčil.

  • 4.Václav Klaus

    Bývalý prezident Václav Klaus požádal vítěze voleb, aby k prezidentování přistupoval s plným respektem, a příznivce poraženého, aby nerozpoutali občanskou válku. Řekl to dnes novinářům poté, co v pražských Kobylisích odevzdal svůj hlas.

    „Splnil jsem svou občanskou povinnost a přišel jsem k volbám se všemi rozpaky, které při těchto volbách cítím,“ řekl Klaus. Koho volil, nechtěl komentovat. „Určitě vám nebudu říkat, kterého kandidáta jsem volil, ale volil jsem v každém případě kandidáta, o kterém jsem přesvědčen, že jeho volba, jeho vítězství by bylo větším přínosem pro Českou republiku a byl bych si o něm jist, že by byl lepším výsledkem voleb,“ uvedl.

    Dodal, že při svém uvažování nemohl nepřihlédnout k „té velmi jednostranné mediální kampani“, která podle něj prezidentskou volbu provázela. Vyslovil také vzkaz novému prezidentu a příznivcům jeho soupeře. „Jeho bych chtěl poprosit, aby k svému prezidentování přistupoval s plným respektem a s plnou pokorou, protože to je naprosto nezbytné,“ řekl. Podporovatele požádal, aby, když vyhraje kandidát, kterého nevolili, v Česku nerozpoutali občanskou válku.

    Klaus v prvním kole volit nebyl. Nyní jeho rozhodnutí posílil „jednostranný charakter tlaku médií“, který se projevoval například formou prezidentských debat. Podobou kampaně udiven a překvapen nebyl, byla podle něj logickým výsledkem nastolených vyhrocených témat.

    Předpokládá, že volební účast bude stejně vysoká jako v úvodním kole, kdy dosáhla 68,24 procenta, tedy 5,6 milionu voličů, což bylo zhruba o 447 000 lidí více než v úvodním kole v roce 2018. „Lidé vnímají volbu jako důležitou. Myslím, že tím těch čtrnáct dní opravdu žili,“ podotkla.

    Voliči, kteří po vyhlášení výsledků budou mít pocit, že prohráli, to podle Pekarové nemají brát jako nějaké fatální zklamání. „Je to běžná věc, že rozhoduje většina, a všichni musíme respektovat výsledek voleb. Žijeme tady společně a mělo by nám jít všem o to, abychom spolu žili dobře,“ konstatovala.

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Kompletní online

    Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 27. ledna 2023 17:12 )

Pane premiére, slyšel jsem, že jste odporný Vy s celou současnou vládou.

karmazdarma ( 27. ledna 2023 16:51 )

Já zase musím označit vládu pětislepencové -pětidemolice , za ještě odpornější.

e.lesanova ( 27. ledna 2023 15:58 )

A ptali se vůbec korouhvičky Pavla, že pokud hraje volby na Antibabiše, že bude jejich kývací panák??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa