Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavel volil s Havlem za zády, zmínil podpásovky, lži i „zmrtvýchvstání“. „Jde o hodně,“ vzkázal

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. ledna 2023
15:09
Autor: vja - 
27. ledna 2023
14:47

Petr Pavel odvolil tradičně ve své domovské obci Černouček na Litoměřicku. Do volební místnosti s Václavem Havlem na obrazu coby prezidentem přišel se svou chotí Evou krátce po třetí hodině odpolední. Na improvizované tiskovce před obecním úřadem následně zmínil, co ho v kampani potěšilo, i co mu naopak vadilo - zmínil v tomto ohledu to, že ho někdo nečekaně pohřbil, ale i podpásovky a lži ze strany Andreje Babiše. Potěšující pro Pavla naopak byla zaplněná náměstí ve finále kampaně. Co dál vzkázal adept na hlavu státu?

„Myslím si, že na základě těch posledních výzev, údajů, ale i ohlasů z veřejnosti účast by mohla být vyšší než v 1. kole. Možná se dočkáme i rekordu, že budeme přes 70 procent,“ uvedl Petr Pavel poté, co odvolil. 

„Jde o hodně. Já si myslím, že asi všichni si všimli za ty minimálně poslední dva týdny, jak propastný rozdíl je mezi dvěma kandidáty, s čím přichází, co reprezentují, co mají za sebou,“ podotkl.

Čekal to ještě horší

Andrej Babiš vícekrát řekl v průběhu kampaně, že on se lidem nemusí moc představovat, že ho znají. Já jsem na to při jedné z debat poznamenal: no právě. Protože všichni víme, jak to probíhalo, co Andrej Babiš reprezentuje. Proto jsem se snažil jasně zdůraznit, že to, co nabízím já, je v kontrastu s tím, co nabízí Andrej Babiš. Mně rozhodně nejde o to jít někomu po krku, někoho zastavovat, ale naopak hledat řešení. Mým mottem je spolupráce, slušnost, normální komunikace. Myslím si, že to nám v posledních letech hodně chybělo,“ míní Pavel.

„Kdybych nevěřil, tak bych do toho nešel,“ řekl Pavel k dotazu na šanci na své vítězství. K ostré kampani poznamenal: „Upřímně řečeno, když jsem věděl, kdo bude mým soupeřem, tak jsem čekal, že bude horší.“

 

Důstojně a bez ostudy

Chtěl by být prezidentem, který bude zastávat svůj úřad důstojně a nedělat Česku ostudu, nechce malovat vzdušné zámky, ale popisovat realitu, jaká je. A orientovat se na řešení.

K rozdělené české společnosti Pavel poznamenal: „To, že se společnost svým způsobem dělí před každými volbami, je naprosto přirozená věc. Podstatné je, jak hluboko se dělí. A pokud politici přispívají k tomu, že vytvářejí příkopy, které jsou po volbách nepřekročitelné, tak je to samozřejmě špatně.

Zmínil zmrtvýchvstání, podpásové útoky i lži

Co z kampaně Pavel vyzdvihl? „Nejhezčí byla asi ta poslední velká setkání na náměstích, protože něco takového jsme opravdu nečekali. A musím říct, že stát před plným náměstím, které vám vyjadřuje podporu, je z něho vyloženě cítit ten pozitivní náboj, který připomíná rok 89, je něco úžasného,“ uvedl Pavel.

„Já jsem to neprožíval nijak osobně, myslím, že ani moje žena ne - my jsme nebyli vystaveni žádným útokům. Tedy když pominu to, že mě nechali pohřbít jeden den a to zas neberu tak úplně dramaticky, zvlášť teda proto, že jsem rychle povstal z mrtvých,“ pokračoval Pavel.

Vadily mu však „podpásové útoky“. „Vadilo mi, že v té kampani ve 2. kole bylo hodně lží, překrucování faktů, to si myslím, že by v takové míře v kampani na prezidentský úřad být nemělo,“ poznamenal Pavel.

Chce zůstat v Černoučku

Pavel reagoval i na dotaz ohledně možného stěhování na Pražský hrad, prezident má s rodinou k dispozici na Hradě Lumbeho vilu. „Někdy asi nebude možné jezdit každý večer domů, ale kdykoliv to bude možné, tak budu samozřejmě tady než někde jinde, protože tady se cítíme doma,“ uvedl Pavel.

Po odvolení a tiskovce vyrazil na sousedské setkání. „Teď půjdeme tady do naší místní osvěžovny a potom ještě večer se zastavím, tentokrát už bez ženy, která toho má za těch pár týdnů opravdu dost, do Vinohradského divadla,“ podotkl k dalšímu plánu. „Já musím říct, že jsem se dostal do správné provozní teploty,“ poznamenal k tomu, jak je na tom on.

Střet dvou světů a podpora poražených kandidátů

Podporu Pavla do druhého kola vyjádřila řada jeho neúspěšných soupeřů. Z nich se za generála nejvýrazněji postavila Danuše Nerudová, Pavel Fischer nebo Marek Hilšer. „Je to důkaz toho, že jsou schopni se přenést přes drobné názorové rozdíly,“ ocenil jejich zapálení pro věc Pavel ve studiu Blesku.

Pavel dlouhodobě opakuje, že letošní volby jsou střetem dvou světů s odlišnými hodnotami. „Jeden, ten, ve kterém chci žít, respektuje hodnoty jako odvaha, čest a důstojnost a říká pravdu i tehdy, když se to nehodí. Ten druhý šíří lži, strach a chaos a profituje z něj jen ten, kdo ho diriguje. Věřím tomu, že naprostá většina z nás chce žít v tom prvním světě, proto přijďte k volbám,“ vyzval ve čtvrtek 19. ledna během debaty v Blesku své voliče.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

maxpax ( 27. ledna 2023 15:56 )

Havel se s komunistama nikdy pak nebavil a do toho, z Pavla nadšeného komunistického Ústí, nikdy nejel. Dlouho mu trvalo, něžli vůbec na návštěvu "Rudého severu" jak to nazýval přijel. Pavlová se v rozhovoru vyjádřila, že jako jedinou první dámu uznává Hanu Bebešovou. Do dotazníků a při politickém škole to pravděpodobně ale asi nikdy neřekl. Až když jí patrně někdo informoval, že HB zemřela po 26letém dohledu Stb a ani její pohřeb nesměl být předem oznámen, přidal ke svým preferencím ještě Olgu Havlovou

e.lesanova ( 27. ledna 2023 15:41 )

Z mého pohledu nebetyčná drzost a arogance PR týmu Pavla, brát si Havla jako svého potencionálního podporovatele ...je zde oprávněný názor, že zrovna V.H. by PR produkt USA, bezcharakterní korouhvičku Pavla, nakopal jak se patří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa