Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Prezidentský duel v Blesku : Pokřtěný Pavel a „čistá Panna“ Babiš. Kdo nosí talismany?

Video se připravuje ...
Autor: vja - 
19. ledna 2023
11:59

Billboard útočící na Slováky, Babišův napjatý rozpočet, podpora neúspěšných kandidátů nebo horoskopy. V debatě finalistů prezidentské volby ve studiu Blesku se toho stihlo probrat skutečně mnoho. Podobu kampaně prý oba kandidáti hodlají držet v podobném formátu jako doposud. Proč s sebou nosí Andrej Babiš dvě Jezulátka a jakého znamení je generál Pavel? 

Protislovenské billboardy? Tohle není můj způsob vyjadřování, míní Pavel

Slovo v diskuzi přišlo i na billboard, který v posledních dnech rozděluje českou společnost. Spolek Dekomunizace.cz na pražském Újezdě vyvěsil rozměrnou plachtu, na níž je Andrej Babiš přirovnáván k normalizačnímu prezidentovi Gustávu Husákovi, a to zejména prostřednictvím slovenské národnosti.

Způsob, jakým zmíněná reklamní plocha útočí na Babiše, Petr Pavel ve studiu Blesku rázně odsoudil. „Rozhodně bych nezakládal hodnocení kohokoliv na jeho národnosti, tohle určitě není můj způsob vyjadřování. Já se vyjadřuji o kvalitách člověka, ne o jeho národnosti,“ nechal se slyšet. Zároveň dodal, že i on má v týmu několik slovenských spolupracovníků.

Expremiéra Babiše prý útoky na něj kvůli národnosti mrzí a setkal se s nimi, nikdy prý však v rámci kampaně. „V minulosti se to stalo. V Česku žiju víc než 30 let, jsem hrdý Čech, mám českou rodinu, českou manželku, jako premiér jsem bojoval za české zájmy. Mne to mrzí, ale bohužel s tím nic nenadělám.“ Připomněl, že všichni starší 30 let se vlastně narodili v Československu, tudíž mu podobné útoky přijdou podivné.

Babiš: Máme málo peněz, kampaň nebude nic extra

Oba kandidáti ve studiu Blesku prozradili i podobu závěru prezidentské kampaně. Babiš si postěžoval zejména na to, jak má napjatý rozpočet. „My máme málo peněz, byl jsem kandidát, který neměl 40 mil., mně odečetli těch 8,5 milionu. Chystáme dnes návštěvu v Benešově, zítra v Liberci a Jablonci, v pondělí v Brně,“ podělil se o plán svých cest předseda hnutí ANO. 

Generála Pavla Babišovo shrnutí konce kampaně vcelku pobavilo. „Musím se usmát nad tím, jak rozpočet Andreje Babiše je úsporný, protože nemá peníze,“ sdělil se smíchem.

Na podobě kampaně prý nehodlá Pavel nic příliš měnit. „Chystáme pokračování kampaně, kterou jsme dělali doposud. Budou v tom výjezdy do regionů, setkávání s občany, a to i v těch místech, kde výrazněji uspěl Andrej Babiš. Nebude se to moc lišit od způsobu kampaně, kterou jsme dělali dosud,“ uvedl.

Pavel k podpoře Nerudové a dalších: Jsou schopni se přenést přes drobné rozdíly

Podpora neúspěšných kandidátů se v minulých volbách ukázala tak trochu jako „polibek smrti“, Petr Pavel se však podle svých slov nějakých jejích negativních vlivů neobává. „Historie se neopakuje nikdy stejně. Neobávám se toho, že by mi mohla podpora Danuše Nerudové, Pavla Fischera, Marka Hilšera uškodit. Je to důkaz toho, že jsou schopni se přenést přes drobné názorové rozdíly,“ ocenil své neúspěšné soupeře. Souboj mezi Pavlem a Babišem prý vidí jako zásadní, jelikož určí směřování hradní politiky na další roky.

V minulosti byl Petr Pavel nařčen z toho, že v kampani staví pouze na odporu k Andreji Babišovi, to však ve studiu Blesku rázně odmítl. „Není to jen o něm. Je to způsob politiky, který praktikuje Viktor Orbán. Já ho vidím jako riziko a podle míry podpory vidím, že tento způsob vládnutí a politiky vidí jako riziko i spousta dalších lidí,“ přirovnal Babiše k maďarskému premiérovi.

Byť SPD po neúspěchu jejího kandidáta Jaroslava Bašty vyzvala, aby její přívrženci nevolili Pavla, ale Babiše otevřeně nepodpořila, ten si myslí, že podporu voličské základny SPD má. „SPD mne podpořila, ale ten výsledek SPD ve sněmovních volbách byl asi 530 000 a pan Bašta dostal asi polovinu. Voliči SPD mne volí, protože vědí, že jsem kandidát proti vládnímu kandidátovi,“ míní kandidát Babiš. Pozici předsedy SPD Okamury prý příliš nerozumí. „Ale chápu, že nás bere, i když jsme opozice za nějaké konkurenční hnutí,“ dodal.

Kostely, Jezulátka a další fetiše

Velkou část veřejnosti Babiš překvapil, když se v úterý vydal do kostela Panny Marie Vítězné, a z kapsy dokonce vytáhl dvě Pražská Jezulátka. Ta si donesl i do studia Blesku. „Jezulátko mám, dvě dokonce. Kdybych se stal prezidentem, tak bych říkal světovým politikům – Pražské Jezulátko, to funguje. Chodím tam delší dobu. Mrzí mne, že jsem to řekl médiím a pak ten kostel zavřeli. Co na to říct?“ reagoval na uzavření kostela jeho správci.

Na rozdíl od Babiše Petr Pavel na nějakou vyšší moc příliš nespoléhá. „Nenosím talismany ani žádné fetiše. Byť respektuji svobodu vyznání, tak ani náhlý příklon k víře z nikoho charakternějšího člověka neudělal. Můžeme to vidět třeba na Jiřím Ovčáčkovi,“ neodpustil si rýpnutí do hradního mluvčího.

Zavření kostelu kvůli Babišově návštěvě prý chápe. „Dočetl jsem se, že důvodem bylo, že nechtěli, aby se kostel stal místem politické kampaně. Takovému zdůvodnění rozumím a je to na nich, já to samozřejmě nijak neovlivňuju,“ hájil kroky správců svatostánku.

Na Pavla vzápětí musel zareagovat expremiér Babiš. Ten vytáhl několik let starou akci, kterou měl prý generál ve stejném kostele pořádat. „Pikantní na tom je to, že ve stejném kostele měl pan Pavel seminář v roce 2019. Propojení těch lidí na TOP 09 je evidentní a mne mrzí, že se to zneužívá. To by se nemělo dít,“ povzdychl si.

Návštěva svatostánku prý podle něj rozhodně nebyla součástí prezidentské kampaně. „Udělal jsem chybu. Byl jsem tam 12. ledna. Nikdy jsem nikomu neřekl, že tam chodím. Novináři nás pronásledují od rána do večera. Nebylo to součástí kampaně, nedovolil bych si to zneužít,“ dušoval se Babiš.

Babišovy horoskopy: Pracovitá Panna, generál jako Štír

Závěrem se předseda hnutí ANO ve studiu Blesku dostal ke vlivu nebeských těles na osud člověka. Jak tyto souvisí se symbolem Jezulátka, však příliš nevysvětlil.

Mne zajímá horoskop, jsem čistá urputná Panna, pracovitá. Pan Pavel je Štír. Mne to zajímá, ale karty ne. Věřím, že Jezulátko funguje, musím něčemu věřit. Zatím pravda nevítězí, ale láska vítězí. Nejsem věřící, že bych chodil stále do kostela. Věřím tomu, že existuje něco, nějaká spravedlnost a s postupem času vyhraje,“ podělil se Babiš s diváky studia Blesku o názor na víru.

Generál Pavel se pak podle svých slov do kostela vyzpovídat či pomodlit nechodí, ve svatostáncích spíše obdivuje stavitelský um a klid. „Jsem pokřtěný, ale celý život nepraktikující. Do kostela chodím spíš jenom jako do místa, kde je klid, a kvůli architektuře, ale ne, abych se pomodlil,“ svěřil se.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa