Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš vytasil na Pavla srovnání s Putinem: Snůška nesmyslů, kontruje Dienstbier

Autor: simao, ČTK - 
15. ledna 2023
18:20

Máloco vyvolalo tak silnou vlnu reakcí během nabitého volebního víkendu, jako byla tiskovka Andreje Babiše po 1. kole prezidentské volby. Babiš před voliče předstoupil již v momentu, kdy propadl na druhé místo za Petra Pavla. A toho nešetřil. Dokonce došlo i na srovnání s Vladimirem Putinem. Bývalí prezidentští kandidáti Jiří Dienstbier a Michal Horáček v tu chvíli jen kroutili hlavami. Dienstbier označil Babišovu tiskovku za snůšku nesmyslů, Horáček mluvil o dadaismu.

„Když jsem slyšel pana Babiše, tak jsem se už předem styděl při představě, že někdo takový, kdo je schopný poskládat během jednoho vystoupení takovou snůšku nesmyslů dohromady, že by měl být českým prezidentem,“ uvedl ve studiu Blesku rázně exministr a někdejší prezidentský kandidát Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Chápu, že některé ty výhrady mohou být do jisté míry oprávněné, ale to, jakým způsobem to vlastně bylo poskládáno dohromady, mně přišlo, že jestliže Andrej Babiš říkal, že nelže a že nevede negativní kampaň, tak se hned na místě usvědčil ze lži,“ podotkl Dienstbier. 

Babiš v sobotu před novináři tvrdě zaútočil na Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem“, je ruský prezident Vladimir Putin.

Pavel studoval v 80. letech československou vojenskou školu, stejně jako Babiš byl členem komunistické strany. Za svou minulost se Pavel mnohokrát omluvil.

„Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci,“ řekl Babiš. Uvedl také, že člověk, který vítal invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Pavlovi bylo v době sovětské invaze sedm let.

Dienstbier míní, že kartu „rozvědčíka“ či „provládního kandidáta“ Pavla bude Babiš před 2. kolem vytahovat častěji.

„Kdyby to hrálo tak zásadní roli, tak by se to pravděpodobně projevilo už v 1. kole, takže si nejsem jistý, jestli to může ještě nějakou zásadní roli sehrát,“ míní Dienstbier, který si není jistý, zda může být Babiš s takovou strategií úspěšný.

„Andrej Babiš se to pokouší posouvat ještě do další mnohem závažnější roviny, do té rozvědčické, včetně toho srovnání s Putinem,“ upozornil exministr.

Video  Michal Horáček a Jiří Dienstbier ve volebním studiu Blesku 
Video se připravuje ...

Dienstbier: Má to dvě stránky

„Samozřejmě na této části minulosti Petra Pavla není nic obdivuhodného. Není to něco, co by bylo hodno obdivu a na druhou stranu, kdyby to bylo tak vážné, jak se snažil teď Andrej Babiš naznačovat, tak si neumím vůbec představit, že by se Petr Pavel mohl dostat do té vysoké pozice v NATO, že by třeba zpravodajské služby, ať už třeba Spojených států nebo Velké Británie a dalších zejména západoevropských zemí, si něco takového neprověřily a že by připustily, kdyby tam pochybnost v tomto směru byla, aby se někdo takový mohl do té nejvyšší vojenské pozice v NATO dostat,“ uvedl Dienstbier.

Samotný Babiš se podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“.

Babiš se proti evidenci bránil u slovenských soudů, které mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu zamítly. Soudní proces stále není uzavřen. Babiš spolupráci popírá.

Kompro na Babiše? Horáček zmínil „dada“

Babiš na tiskovce mluvil o tom, že se na něj chystají kompromitující informace ohledně milenky či údajné spolupráce s KGB v minulosti.

Michal Horáček to označil za „dada“, poezii nesmyslu. U Babiše mu přijde, že dochází k podvědomému, rozumem nekontrolovanému proudu řeči.

„Když začínáte svou řeč tím, že se údajně něco chystá, a teď jedete do toho údajnýho, a kritizujete to, tak to není řečnická strategie, kterou bychom snad mohli v kultivovaném prostředí schvalovat. Ale na druhé straně přece jenom je tedy hodně lidí, kteří dali panu Babišovi svůj hlas,“ podotkl Michal Horáček. „Máme demokratický systém, ty volby nepochybně byly legální, naprosto legitimní a lidi měli právo se vyjádřit,“ doplnil.

„Ano, my si tady můžeme vyprávět, že to bylo poněkud na vodě, ta tisková konference - zejména proto, že opravdu začala v této vteřině horká, tvrdá, dramatická fáze kampaně, ale to si myslíme my, někdo to třeba shledává přínosným a zajímavým,“ podotkl.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

amba ( 12. února 2023 11:11 )

Putin je borec.... uvidíme jestli to tu projde

Lomikel ( 15. ledna 2023 20:54 )

komedie a dívadlo...
Před volbama si hrají na dva nesmiřitelné nepřátele, kteří kdyby mohli tak se navzájem vyvraždí i s celýma rodinama...
A po volbách to budou nejlepší kámoši. Až do příštích voleb.
Za vším jsou jen prachy - ostatní je divadýlko pro naivní hlupáčky..

nespokojeny ( 15. ledna 2023 20:05 )

Horáček je vynikající textatař, neúspěšný kandidát na prezidenta.
Dienstbier je konfliktní spolustraník a zkrachovalá existence ČSSD, která už moc lidí nezajímá.

e.lesanova ( 15. ledna 2023 19:31 )

Mindráky neúspěšných Vylézají z děr jako potkani

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa