Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš v Blesku sliboval summit i kontakty se státníky. „Chaotický mikromanažer,“ schytal to od Pavla

Autor: Vera Renovica, for - 
19. ledna 2023
11:50

V debatě Blesku se střetli dva kandidáti na prezidenta. Expremiér Andrej Babiš (ANO) a vítěz prvního kola, generál Petr Pavel. Mluvili o zahraniční politice a také o tom, jak by zvládli komunikaci s vládou, která v podstatě určuje po dohodě s dalšími aktéry směr. Podle Pavla se jedná o věci kompromisu, jednání a koordinaci. Babiš pak zopakoval, že má vizi o uspořádání mírového summitu, což Pavel okomentoval jako spíše nerealistickou vizi. Došlo i na drobnou hádku kolem Armády ČR, kdy Babiš vytáhl covid i tornádo. 

Prezidentští kandidáti se dostali i k tomu, jak by se postavili k zahraniční politice. Mimo jiné odpovídali i na to, koho by si na Hrad přivedli jako šéfa zahraničního odboru. „Nechám si někoho doporučit,“ odpověděl Pavel

Babiš také nechtěl speciálně někoho prozradit. Podotkl ale, že by třeba rád měl speciálního člověka na EU. Moderátorka Blesku se následně doptala, jak by kandidáti v podstatě dokázali spolykat své ego, jelikož zahraniční politika je sice věcí, na které se prezident významně podílí, ale stále po větší dohodě s aktuální vládou. 

„Proč druhé housle? Já jsem byl premiér a dělal jsem ekonomickou diplomacii mimo Evropu a v tom chci pokračovat a samozřejmě prezident by se měl doplňovat s vládou v zahraniční politice. Moje profese je obchodník a mě třeba mrzí, že jsem se nedostal do Vietnamu,“ uvedl Babiš na dotaz, zdali je připraven se řídit i tím, co bude dělat vláda. A co mu třeba nastaví za směr stávající ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

„Pana Lipavského nechci komentovat, já jsem tam byl dlouho a potkal jsem hodně prezidentů a mám na ně kontakty, nedávno jsem byl u Macrona a znám Erdogana. Budu pomáhat a doporučovat vládě. Že mají řešit nelegální migraci,“ pokračoval v krasojízdě.  Podle Babiše nelze ani nastavit jiný směr, protože nyní jsme jasně orientování na EU a NATO.

Pavel: „Zahraniční politika je věcí jednání a koordinace“ 

Generál Petr Pavel odpovídal následně na dotaz, jak by se třeba postavil k tomu, kdyby se k moci dostala strana, která by například požadovala přátelské vztahy s Ruskem – respektive, jak by to ustál.  „Pro mě je politika, a nejenom ta bezpečnostní, které jsem se věnoval v posledních letech, věcí kompromisu, koordinace a jednání. Nejde to jinak, pokud je někdo nezodpovědný a samostatný střelec – a pan Babiš mnohokrát ukázal, že je chaotický mikromanažer – tak to vede k negativním výsledkům než k úspěchům,“ uvedl.

Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, (19.01.2023). Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, (19.01.2023). | Blesk/Tonda Tran

„I kdyby byla u moci vláda, která má jiný názor než prezident, tak musí dojít ke kompromisům,“ odpověděl generál následně na položený dotaz. Tento kompromis by se měl podle generála uzavřít mezi všemi aktéry politické scény – tedy i s parlamenty. 

Babiš: Pomluva, covid, Afghánistán, tornádo

Než se dostal Babiš k odpovědi na detaily k tomu, jak by vypadal jím slibovaný mírový summit, rýpl si do Pavla, že nyní pomlouvá Armádu ČR. „Pan Pavel odešel z naší armády v roce 2015 a právě ji pomluvil, protože naše armáda realizovala boj s covidem, Afghánistán, tornádo. Mluvíte o ní jako o chaosu,“ opřel se Babiš do Pavla. Ten se brání tím, že chaos zmiňoval v souvislosti s Babišem. 

„Kdybych se stal prezidentem, tak nejdříve oslovím prezidenta Volodomyra Zelenského (Ukrajina). Potom oslovím V4, potom Emmanuela Macrona (Francie), který mluví s Joem Bidenem (USA), a následně Erdogana (Turecko) a zjistím, jaká je situace ohledně možností ukončit válku. A potom je to na nich. Ten summit, který tu byl, Obama a Medvěděv, oni se potkali 14x, než se dohodli. Mám konkrétní představu, jak bych to jako organizátor udělal,“ přiblížil. 

„Nejsme malý národ,“ opřel se Babiš do Pavla. „Zase lžete,“ bránil se

Podle Pavla je to ale nekoordinované jednání. „Je hezké si dávat ambiciózní cíle, ale musí být zrealizovatelné,“ komentoval Pavel tuto ideu. Podle něj hlavně musíme myslet na to, že jsme pořád součástí větších celků, EU a dalších různých spolků, se kterými také musíme jednat a kteří mají také své nápady a možnosti. „My jsme členy NATO, tři měsíce po inauguraci bude summit a ten se chystá už teď. Už teď mohou prezentovat naše návrhy na řešení,“ dodal. 

Babiš se do Pavla opřel, že zase mluví o Česku jako o „malém národu“.

„Zase lžete, to jsem neřekl,“ bránil se okamžitě Pavel.

„Řekl jste to!“ 

Moderátorka raději debatu ukončila a pokročila k další části pořadu. 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Kartel Zeman-Babisch ( 19. ledna 2023 19:47 )

Soudruh Zeman říkal, že polovina Čechů jsou dementi a druhá polovina alkoholici.

UFO1 ( 19. ledna 2023 17:06 )

UFO1 ( 19. ledna 2023 17:05 )

Prezident ČR by měl být zdravotně v pořádku a mít vyšší IQ, chaos z covidu netřeba opakovat

cervena_sedma ( 19. ledna 2023 15:40 )

Babiš může oslovit jen mentální mimoběžníky

cid2000 ( 19. ledna 2023 13:02 )

Oba agenti jsou komunistické zlo ! Není žádný hodný napravený agent nebo zlý jak nám nalhávají médeia a ODSS s SSTOP09 !!! Z fialového totalitního režimu a banderovců jde strach !!! SS fialovci mají štěstí, že ovládají plošně Tv zprávy, tištěná média a rádia ! Všimněte si, že nikdo z moderátorů nepípne oficiálně ani slovo ve zprávách proti vládě strachy o svůj flek!! Občas dají univerzální informace, které nikoho neosočí,zahrajou to do autu.Jinak každý, kdo má do pr.d.e.l.e. díru si dovolí žvanit hrdině na povolený cíl Babiše a ANO!! Z fialového režimu a banderovců jde do budoucna strach !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa