Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezidentské K.O. v Blesku: Hádka o euru i drahotě. Agrofert vydělává na jídle miliardy, hřímal Pavel

Autor: vja - 
19. ledna 2023
14:57

Závěrem debaty prezidentských finalistů ve studiu Blesku dostali kandidáti za úkol položit svému protějšku jednu libovolnou otázku. Babiš jako bývalý ministr financí vsadil na téma vstupu do eurozóny, Pavel zase vytáhl neuvěřitelné zisky Agrofertu, což ve studiu rozproudilo živou debatu. O čem diskutovali a co kandidáti vzkázali voličům?

Diskuzi zahájil Andrej Babiš otázkou na vstup do eurozóny, Petr Pavel se totiž v minulosti pozitivně vyjadřoval k přijetí eura v České republice. Podle expremiéra se jedná o krok, který by přinesl především zdražování. Opět si neodpustil připomínku, že generál Pavel je podle něj vládní kandidát.

„Chtěl bych se zeptat pana Pavla, protože je jasné, že je provládní kandidát, proč prosazuje euro, když vidíme, co se stalo v Chorvatsku od 1. ledna? Všechno zdražilo, chodí tam na dovolené milion našich spoluobčanů. Euro je špatně, já jsem proti euru,“ tázal se generála Babiš.

Klasický příklad strašení. Já jsem pro přijetí eura, což neznamená, že jsem pro jeho přijetí teď hned,“ upřesnil Pavel. Chorvatsko podle něj přijalo euro v nejhorší možnou dobu, kdy světem zmítá vysoká míra inflace.

Video  Souboj titánů: Vzájemné otázky „rubrika K. O.“  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Uznal, že v současné době by přijetí eura poškodilo českou ekonomiku. „Na druhou stranu bychom z eura neměli dělat strašáka, měli bychom se k tomu postavit racionálně,“ dodal a zmínil, že je třeba zvážit všechna pro a proti. „Pokud dospějeme k tomu, že těch předností je víc, tak bychom měli říct lidem, že je to v našem zájmu, a v době, kdy to pro nás bude výhodné, tento krok učinit,“ míní generál.

Takovou odpověď si ale expremiér Babiš úplně líbit nenechal a znovu zopakoval, že s přijetím eura bytostně nesouhlasí. „Je to ztráta nezávislosti. Je to špatně,“ vztekal se.

Nejsem loutka Macrona, je to můj přítel a můžeme mít na různé věci různé názory,“ uvedl, když mu bylo Pavlem vytknuto, že se v názoru na euro liší s francouzským prezidentem Macronem. Toho Babiš dlouhodobě označuje jako svého velkého přítele.

Pavel: Pokrytectví! O trpící zemi hlásá ten, co trpí nejméně

Petr Pavel se ve své otázce následně zaměřil na kontrast bohatství Babiše a firem s ním spojených a rétorikou bývalého předsedy vlády. „Vy jste zmínil, že máte lidi na prvním místě. Na jednom plakátu ukazujete jako strýček Sam na lidi a ukazujete, že země trpí. Země opravdu trpí, mnoho lidí se dostává pod hranici chudoby. Podle čísel Agrofert za poslední dva roky zbohatl o 30 mld. korun. Mimo jiné i zvýšenými cenami potravin. Nepřipadá vám pokrytecké, že těžíte z chudoby lidí, kteří se dostávají do problémů?“ tázal se Babiše generál.

O cenách potravin rozhodují řetězce. Je to nesmysl. Jedna z chyb tradičních demokratických stran je, že podcenily zemědělství a dovolily největší koncentraci řetězců. Oni rozhodují o tom, že jsme nesoběstační v potravinách. Není to pravda, je to často opakovaná lež pětikoalice,“ odvětil Babiš, přičemž ještě předtím se smíchem uvedl, že Pavel sice mluví hezky, ale tématu vůbec nerozumí.

Předsedovi hnutí ANO evidentně bylo celkem „proti srsti“, že se diskuze stočila k firmě s kolosálními výdělky, kterou kdysi založil. „Nevím, proč se bavíme o Agrofertu, odešel jsem rok 2014, je to ve fondech, vůbec neznám tahle čísla. Agrofert zaměstnává 40 000 rodin, jenom přímo. Je to pilíř české ekonomiky. Nevidím na tom nic špatného,“ hájil své postoje.

Přijde mi pokrytecké, když někdo upozorňuje na to, jak vláda zavinila chudobu tolika lidí, a ukazuje na to, jak země trpí. A je to právě člověk, který trpí ze všech nejméně,“ pokračoval Pavel ve zdůrazňování kontrastu mezi Babišovým vyjadřováním a jeho životní situací.

Babišovi to nedalo a začal argumentovat svými úspěchy z doby, kdy byl ve vládě. „Tahle vláda zapříčinila největší pokles reálných mezd v Evropě. Snížil jsem zadlužení na 29 %. Když jsme končili, tak zadlužení bylo nižší, než když jsem začínal na ministerstvu financí,“ energicky hovořil a gestikuloval.

Generál Pavel následně oponoval tím, že se dá údajně dohledat, že za Babišovy vlády byl deficit 420 mld., a dokonce jej plánoval na půl bilionu. „My jsme ty peníze dali lidem, proto úspory obyvatelstva stouply o 900 mld. a díky bohu, že je mají, aby mohli platit ty faktury, které vaše vláda, nechce jim pomáhat,“ hájil se expremiér.

Ale to není moje vláda,“ upřesnil generál. „Je to vaše vláda, jste jejich kandidát,“ stál si i v závěru neustále za svým Babiš.

Vzkazy pro voliče: Střet světů i nová totalita

Úplným závěrem dostali kandidáti prostor 30 sekund k oslovení voličů, kterým měli sdělit, proč by právě jim měli odevzdat své hlasy.

  • Andrej Babiš: „Jsem nezávislý kandidát, kandidát, který bude bojovat za Českou republiku, za české občany, který bude usilovat o mír, odmítá válku, bude pomáhat. Jsem kandidát, který na Hradě bude mít lidi na prvním místě. Nedovolte, aby vládní kandidát pan Pavel se stal prezidentem. Je to nová totalita, chtějí omezovat svobodu slova, a to by byla katastrofa.“
  • Petr Pavel: „Tyto volby budou soubojem dvou světů. Jeden, ten ve kterém chci žít, respektuje hodnoty jako odvaha, čest a důstojnost a říká pravdu i tehdy, když se to nehodí. Ten druhý šíří lži, strach a chaos a profituje z něj jen ten, kdo ho diriguje. Věřím tomu, že naprostá většina z nás chce žít v tom prvním světě, proto přijďte k volbám.“

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Tom Zach ( 21. ledna 2023 11:58 )

Vy abyste měla teplo, tak budete poklonkovat okupačnímu státu potažmo Putinovi. No, vaše morální hodnoty jsou na nule. Jste jak naši někteří předci co vítali na Václaváku Hitlera se zdviženou rukou.

Tom Zach ( 21. ledna 2023 11:27 )

Je krásné, že jste se vyznala, že milujete sebe!

Tom Zach ( 21. ledna 2023 10:37 )

Nejde o to jestli rozhoduje? Pak je s vámi debata naprosto zbytečná, neb nechápete jak se schvalují v ČR zákony a určitá rozhodnutí!

JaNat ( 20. ledna 2023 19:51 )

OMG to jsou argumenty.

JaNat ( 20. ledna 2023 19:48 )

Ale o to nejde, jestli rozhoduje nebo ne, Pavel jasně řekl, že zbrojit chce, tak přestan konečně všechno převracet. Stovky milionů si nakradli i ostatní nahoře a krást se bude i nadále, ale předtím zavíráš oči, jen Babiš, to už je psychóza. Kdo podporuje Pavla, kdo mu posílá milióny? Kde je vzali? Nemusíš odpovídat, těch tvých pohádek mám dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa