Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidentská „doplňovačka“ v duelu Blesku: Za koho bude líp a kdo bude lepší první dáma?

Autor: ula, Vera Renovica - 
19. ledna 2023
11:30

Během duelu vítězů prvního kola prezidentské volby dostali kandidáti možnost se pár minut pochválit. V časovém limitu 45 vteřin odpovědět na to, proč jsou lepší než jejich protivník. Zároveň měli doplnit, proč přivedou na Hrad lepší první dámu. Andrej Babiš hovořil zejména o tom, že jeho žena Monika je mezi prezidenty oblíbená a umí dobře anglicky. Petr Pavel řekl, že jeho žena se nemusí stylizovat do žádné role. Palčivá byla také doplňovačka o komunistické minulosti obou kandidátů.

 „Za mě bude lépe než za Pavla, protože nejsem kandidát vlády, protože jsem nezávislý, protože moje heslo je pomáhat lidem, protože pomáhám lidem, pomáhám jim celý život, budu bojovat za české občany, který zastaví vládu v jejich asociální politice,“ odpověděl Andrej Babiš na první otázku.

„Za mě bude lépe než za Babiše, protože stavím na hodnotách, jako je čest, důstojnost, říkání pravdy i tam, kde se to nehodí, a na hledání řešení, ne jen na velkých slovech,“ uvedl Petr Pavel.

Kdo je lepší člověk?

Naopak Petr Pavel odmítl doplnit větu „Jsem lepší člověk než Babiš, protože...“

„Takhle bych tu otázku nikdy nepoložil a nebudu na ni odpovídat,“ vysvětlil Petr Pavel. Ani Andrej Babiš nechtěl hodnotit svého protikandidáta, přesto se rozpovídal více. „Mám svoje hodnoty a pro mě, i když nebudu v politice – a dělal jsem to i před politikou, pro mě jsou na prvním místě lidi. Mám nadaci, která dává obrovské prostředky lidem, znám jejich těžký život a budu to dělat, i když neuspěju a nebudu v politice,“ slíbil Andrej Babiš.

Kdo bude lepší první dáma?

Další doplňovačka se týkala prvních dam. „Moje žena bude lepší první dáma než paní Pavlová, protože Monika byla se mnou na misích, byli jsme v Bílém domě, je velice společenská, prezidenti ji mají rádi, ona zná manželky prezidentů, mluví dobře anglicky, je velice kontaktní, my jsme prezentovali velice důstojně a nikdo se za nás nestyděl,“ vychválil svoji drahou polovičku Andrej Babiš.

„Moje žena je svoje, je empatická, přirozená, nemusí se stylizovat do žádné role. To, co se očekává od role první dámy, je pro ni něco, co nebude muset dělat z jakéhokoliv donucení, je to člověk, který působí na lidi příjemně,“ řekl o své manželce Evě Petr Pavel.

A co komunistická minulost?

Závěrečná doplňovačka se týkala propojení s komunistickým režimem. Kandidáti měli říci, proč je jejich komunistická minulost méně závažná než jeho oponenta.

První odpovídal Petr Pavel: „Nebudu hodnotit závažnosti, ale hlavní rozdíl vidím v tom, že za svoji komunistickou minulost jsem se omluvil, vnímám ji jako chybu, nikdy jsem ji neskrýval, přiznal jsem se k ní, a pokud jde o zpravodajský kurz, tak jsem ho zahájil rok před listopadem 89, zpravodajskou práci jsem za komunismu nikdy nevykonával, ani jsem nikdy nespolupracoval s StB a nepracoval proti vlastním lidem,“ řekl ve studiu Blesku.

„Byl jsem řadový člen, nebyl jsem cvičen na rozvědčíka, vyjádřil jsem k tomu veřejně v listopadu roku 2019, politoval jsem, že jsem nebyl takový hrdina, že jsem nebojoval proti režimu, a ohledně StB jsem opakovaně řekl, že jsem nikdy nespolupracoval, nikdy jsem nic nepodepsal, je tam jedna evidenční karta, kterou podepsal nějaký estébák, aby vykazoval nějakou statistku...,“ hájil se Andrej Babiš, než vypršel časový limit.

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

broukpytlik ( 19. ledna 2023 17:31 )

nechci lampasáka - prezidenta a lampasačku jako první dámu to se mi snad zdá

turista.z. ( 19. ledna 2023 15:54 )

cid2000 ( 19. ledna 2023 13:04 )

Oba agenti jsou komunistické zlo ! Není žádný hodný napravený agent nebo zlý jak nám nalhávají médeia a ODSS s SSTOP09 !!! Z fialového totalitního režimu a banderovců jde strach !!! SS fialovci mají štěstí, že ovládají plošně Tv zprávy, tištěná média a rádia ! Všimněte si, že nikdo z moderátorů nepípne oficiálně ani slovo ve zprávách proti vládě strachy o svůj flek!! Občas dají univerzální informace, které nikoho neosočí,zahrajou to do autu.Jinak každý, kdo má do pr.d.e.l.e. díru si dovolí žvanit hrdině na povolený cíl Babiše a ANO!! Z fialového režimu a banderovců jde do budoucna strach !!

JaNat ( 19. ledna 2023 12:21 )

Petře nelži, ceny potraviny nikde neklesají, naopak, všude jdou nahoru. Co se týká obchodů Babiše, je to normální business. Tak obchoduj taky, jak jsem již psala konkuruj mu, postav se mu cenami čelem. Jinak je to jen čirá závist, nic víc.

bursik ( 19. ledna 2023 12:16 )

No největší výkon podala Ivana Zemanová když se zračila přečíst papír co jí někdo napsal.Kazdopadne od r.48 máme výběr jak prezidentů tak jejich zen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa