Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf prezidentské ochranky pro Blesk: O „prsatém“ útoku na Zemana i ochraně pro Pavla či Babiše

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. ledna 2023
05:00

Od útoku polonahé aktivistky, která Miloši Zemanovi do očí křičela slova o „Putinově děvce“ uběhlo pět let. Podle ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta České Republiky, generála Martina Baláže se nejednalo o žádné selhání ochránců prezidenta. Hovořil o tom ve středečním Epicentru. Popsal také, s jakým problémem se ochranka hlavy státu potýká i proč do ní nehledají žádné „Jamese Bondy“.

Martin Baláž v době útoku aktivistky Femen ještě v ochrance prezidenta nepůsobil, ale s tímto incidentem je podle svých slov dobře seznámen. „Pro mě ten zákrok, který tam proběhl, byl v pořádku. Neurčujeme, kteří lidé se dostanou do volební místnosti. Myslím si, že pan prezident v tomto případě ohrožený nebyl, žádná zbraň nebyla použita,“ hodnotil zásah přítomných ochránců. Ti podle něj udělali svoji práci bez pochybení a jak prezidenta, tak i první dámu odvedli do bezpečí. Za důležité považuje, že se nikomu nic nestalo.

„Víte, kdyby prezidenti chodili jenom do tak zabezpečených místností a objektů a další, tak by to bylo asi výborné, ale samozřejmě, chtějí být v kontaktu s lidmi a zkrátka jsou věci,  do kterých až tak nemáme co mluvit a musíme tu bezpečnost zajistit i na různých mítincích, kdekoliv prezident vystupuje,“ vysvětlil šéf prezidentské ochranky s tím, že se snaží riziko minimalizovat, ale vyloučit ho nelze.

Muži pod vedení generála Petra Baláže mají na starosti nejen současného prezidenta, ale také jeho první dámu a bývalou hlavu státu. Celkově se však potýkají stejně jako policie ČR s nedostatkem lidí. „Samozřejmě je to teď společenský problém. Společně s ochrannou službou, které velí pan gen. Komorous, si navzájem vypomáháme, takže v tomto tím, že policie pružná je a dovede to aktivně řešit,“ popsal Baláž, jehož útvar zaměstnává cirka 300 lidí.

James Bond a nejtěžší období

Jak se stát bodyguardem prezidenta? „Tak v první řadě to musí být policista, nemůže to být žádný občanský zaměstnanec, jak si spousta lidí myslí.  Je nutné psychologické vyšetření, které je dosti náročné, pak jsou tam samozřejmě fyzické testy,“ prozradil ředitel útvaru. Podle jeho slov se snaží vybrat tak, aby to byl opravdu policista, který to má trošku srovnané v hlavě: Nehledáme žádné Jamese Bondy. Je to práce, která je v kolektivu, hledáme člověka, který je schopen pracovat v týmu a doplňovat se s těma dalšími kolegy, kteří jsou v blízkosti.“

Přiznal také, co bylo kritickým obdobím v jeho službě prezidentu Miloši Zemanovi: „My jsme prožívali asi takové to nejtěžší období, kdy zdravotní stav pana prezidenta nebyl dobrý. Museli jsme se přizpůsobit některým věcem, například invalidnímu vozíčku, který má pan prezident k dispozici, takže prakticky neustále vás něco překvapí.“

Video  CELÝ ZÁZNAM: Prezident Zeman exkluzivně pro Blesk o volbách a duelu Pavel vs Babiš  - Mall TV, Blesk TV
Video se připravuje ...

jdi-se-bodnout ( 27. ledna 2023 09:20 )

A skončil z toho na vozejku.

nespokojeny ( 26. ledna 2023 20:39 )

To je ta velká smůla. Fiala mohl být bezproblémový, jistě zvolený prezident.
Zde není možnost toho tolik pokazit.
Vládu po velké rekonstrukci by vedl hejtman Kuba. V ČR by bylo o hodně lépe.
V ODS by vládl klid.

Kartel Zeman-Babisch ( 26. ledna 2023 18:48 )

Musím tě opravit, současný premiér se nejmenuje Babiš, ale jmenuje Fiala a na prezidenta nekandiduje.

verka1 ( 26. ledna 2023 18:11 )

Viděl mladé tělo 😁

jdi-se-bodnout ( 26. ledna 2023 13:37 )

Lžeš jako pravej komouš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa