Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sociolog pro Blesk o 2. kole: Komu nahraje vyšší volební účast a kdo lépe zvládl finále kampaně?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. ledna 2023
15:37
Autor: Markéta Volfová, pah - 
26. ledna 2023
14:45

Za pár hodin se znovu otevřou volební místnosti a Češi si zvolí, jestli jejich novým prezidentem bude Andrej Babiš, nebo Petr Pavel. Sociolog Daniel Prokop hovořil ve čtvrtečním Epicentru o tom, komu hraje vysoká účast ve volbách do karet, i o tom, kdo zvládl lépe finiš kontaktní kampaně.

S přímou volbou hlavy státu máme zkušenost deset let, během kterých se ukazuje, že jde o volbu, která silně rozděluje naši společnost, a tento rok, zejména u poslední fáze horké kampaně, tomu není jinak.

„Jde o hodně vyhrocenou kampaň. Na druhou stranu doufám, že je hodně vyhrocená z hlediska osobností těch kandidátů, že to je hodně o Andreji Babišovi,“ uvedl sociolog Daniel Prokop.

Podle něj bude pak další vývoj společnosti záležet zejména na tom, jak moc se bude vítěz voleb snažit společnost spojovat svou rétorikou. „Když to třeba vyhraje Petr Pavel, tak aby bylo jasné, že ten slogan o dvojím Česku nebyl mířen na voliče Andreje Babiše, ale na Andreje Babiše jako takového, a když to vyhraje Andrej Babiš, tak aby udělal ústupky z té extrémně agresivní kampaně,“ míní Prokop.

V prvním kole k volbám přišel rekordní počet voličů a účast se vyšplhala až na 68,2 procenta. Ve druhém kole se očekává účast ještě větší, ale i zkušený sociolog Prokop přiznává, že něco takového je podle průzkumů jen těžce odhadnutelné.

„Z těch dat to vypadá, že by mohla být možná trošku vyšší, ale rozhodně ne o moc vyšší, takže tam je nějaký limit, že to nebude 70 %,“ uvedl expert a doplnil, že existuje i možnost, že bude účast i o něco nižší, protože někteří voliči buď budou znechucení agresivitou kampaně, nebo už nevěří svému kandidátovi, že by mohl vyhrát.

„Například kampaň Andreje Babiše nebo hnutí ANO je dobrá v tom, že on dokáže v posledních dvou dnech hodně mobilizovat voliče, takže hnutí ANO díky mobilizaci takových vlažných příznivců pravidelně končí 1–3 procentní body nad očekáváním průzkumů,“ upozorňuje Prokop.

Vzhledem k ekonomické krizi podle sociologa Prokopa ve společnosti narůstá pocit potřeby nějakých pravidel a spravedlnosti, což by mohlo podle jeho slov nahrávat kandidátu Petru Pavlovi, kterého slogan o klidu a řádu právě toto zohledňuje.

Rostoucí nespokojenost Čechů však hraje do karet jeho rivalovi. „Andrej Babiš dostal o hodně hlasů víc, než se čekalo, od voličů SPD a části nevoličů. Pravděpodobně se k němu přiklonila nakonec i část voličů Danuše Nerudové, protože to nebyli čistě voliči vládních stran, tam byl i mix takových podporovatelů Přísahy, levicovějších stran,“ míní odborník.

Daniel Prokop to také doplnil o fakt, že Andrej Babiš v té nejchudší třetině regionu obcí, kde jsou nejvyšší exekuce a nejvyšší nezaměstnanost, dostal už v prvním kole asi 45 % hlasů.

Annika ( 26. ledna 2023 21:56 )

Co znam lidi tak k volbam nejdou,jsou zhnuseny a komouse volit nebudou

Annika ( 26. ledna 2023 21:54 )

Za vysokou ucasti budou falesny volebni listky.Polovina narodu tam nejdou volit kvuli komunistum.

Julie1 ( 26. ledna 2023 20:42 )

Už druhá debata je z 50 % vedena o vojenské tématice ve které je "doma" jeden z kandidátů, o domácích mazlíčcích, štípání dřeva aby se da facto nemohli předvést.

Jaryn19 ( 26. ledna 2023 15:08 )

za vysokou účastí bude strach, to je dnes jasné. Strašení válkou bylo účinné.
Také kampaň MAFRY ve svých časopisech přináší další voliče

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa