Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Největší pasti Vánoc! Na tohle si dejte pozor, varují experti

/
  • Milion Čechů se kvůli vánočním dárkům zadluží: Podívejte se na nejčastější finty s půjčkami!
    18. listopadu 2019 ● 10:12

    Vánoce by sice měly být svátky klidu a míru, snadno se ale můžou změnit v past na peníze. Stačí touha potěšit své blízké horami dárků, na které nemáme finanční prostředky.

    Nejvíc si Češi půjčují před Vánocemi

    Téměř pětina (17 %) Čechů má v předvánočním období zkušenosti s půjčkou. Zatímco v průběhu celého roku si rizikově půjčuje čtvrtina (27 %) populace, v předvánočním období je to podle průzkumu agentury Kantar pro Poradnu při finanční tísni téměř polovina (47 %).

    Nevěřte kampaním

     

    Nepromyšlenému utrácení nahrává zvýšené množství nabídek nejrůznějších předvánočních půjček. Marketingové kampaně tlačí nakupující ke zbytečnému utrácení a snaží se z jejich kapes vytáhnout i to, co v nich nemají. Jenže půjčka na vánoční dárky je skvělé řešení jen na první pohled. Snadno se totiž změní ve finanční past. Lidé se při předvánočních nákupech chovají impulzivně a kvůli dárku jsou ochotní využít nabízenou půjčku, aniž by se důkladně seznámili s jejími podmínkami.

    Rizikové chování

     

    Podle odborníků přitom půjčka na dárky patří k největším zbytečnostem, kvůli kterým se můžete zadlužit. „Pokud si na něco musíte půjčit, mělo by to sloužit déle, než budete splácet. Rozhodně není rozumné půjčovat si na hračky pro děti či módní elektroniku,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

    Nepromyšlené předvánoční nákupy vás ale můžou připravit nejen o peníze připravené na dárky, ale i o budoucí výdělky. Podívejte se, jaké finanční pasti číhají na vaše peníze.

  • 1.

    Zbrklé zadlužování

    Uvěřit tomu, že pod stromečkem musí být hora dárků, i když na ně nemáte, se nevyplácí. Dluh, který si zbrkle pořídíte, vás může pronásledovat klidně i pár let. „Vždy, a v předvánočním období to platí dvojnásob, velmi obezřetně přistupujte k půjčce. Splátka se totiž musí vejít do rozpočtu, jinak mohou vzniknout zbytečné problémy se splácením,“ radí David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Bezhlavé utrácení

    Rozzářené výlohy a všudypřítomné koledy lákají k bezhlavému utrácení. Reklama do vás buší, že jen bohaté vánoce budou šťastné. Nenechte se ovlivnit a nakupujte jen podle možností své peněženky. Než vyrazíte na nákupy, připravte si domácí rozpočet. Přehledně si sepište všechny měsíční příjmy a nutné výdaje (nájem, inkaso, pojistky atd.) a zjistěte, kolik můžete utratit za vánoční nákupy.

    Autor: iStock

  • 3.

    Nepromyšlený výběr dárků

    Chodíte po obchodech a dárky vybíráte podle toho, co vám padne do oka? Chyba! Nejspíš tak zbytečně utratíte víc, než je nutné. Připravte si seznam, co komu koupit a kolik za to můžete utratit.

    Autor: Tommy Stachi

  • 4.

    Příspěvek na neexistující potřebné

    Především před Vánocemi se vyrojí řada podvodníků, kteří s kasičkou vybírají peníze na potřebné, kteří existují jen v jejich fantazii. Zneužívají tak vaší dobroty i otevřené peněženky. Pokud chcete přispět potřebným, můžete poslat peníze přímo konkrétní organizaci. Řada z nich nabízí i možnost dárcovské DMS a existují prověřené sbírkové akce. Ale třeba psím útulkům můžete dar v podobě krmení dovézt i sami.

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Ukvapená půjčka

    Spěcháte s nákupem dárků a půjčíte si od první společnosti, která se vám naskytne? Pozor! I při sebemenší půjčce je nutné zodpovědně vybrat jejího poskytovatele. „Pokud se někdo z důvodu např. i krátkodobého nedostatku financí rozhodne pro půjčku, měl by jít jednoznačně k zavedené úvěrové či bankovní instituci, která nás detailně seznámí se všemi podmínkami čerpání úvěru,“ říká Šmejkal.

    Autor: Bezvafinance s.r.o.

  • 6.

    Lákavá úroková sazba

    Sáhnete po půjčce, protože úroková sazba je tak nízká, že si to můžete snadno dovolit? Pozor! Rozhodně si pečlivě prostudujte smlouvu a neřiďte se jen úrokovou sazbou. „Úrok nic neříká, protože existují i poplatky. Výhodnost půjčky ukáže Roční Procentní Sazba Nákladů, ve zkratce RPSN. Čím nižší, tím lepší,“ radí David Šmejkal.

    Autor: archiv

  • 7.

    Platba předem

    Při nákupu v neprověřených internetových obchodech může být pastí platba předem. Podle průzkumu České spořitelny se takhle nechalo napálit 42 % Čechů. Nejčastěji zboží dorazilo poškozené, nedopovídalo objednávce nebo nedorazilo vůbec. Když už platíte předem v neznámém e-shopu, plaťte platební kartou (Visa, Mastercard). Pro potvrzování plateb používejte místo SMS zprávy mobilní aplikaci.

     

    „V současnosti naši aplikaci George klíč využívá přes 240 tisíc klientů, tedy přibližně každý třetí klient, který má bankovnictví George v mobilu,“ říká Filip Zeman, ředitel digitálního bankovnictví v České spořitelně. Pokud vám zboží nebylo dodáno, bylo poškozené nebo neodpovídá popisu a fotografii, můžete podat pomocí služby chargeback reklamaci.

    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Peníze na ruku

    Potřebujete půjčit jen pár tisícovek a někdo vám nabídne půjčku »na ruku«? Pozor! Může se stát, že i vracet budete muset peníze v hotovosti. Výběrčí k vám může chodit každý týden a může se stát, že zaplatíte i dvojnásobek půjčených peněz.

     

    „S menšími jednorázovými výdaji pomůže kreditní karta či kontokorent, které umožňují čerpat částku okamžitě a vykrývají potřebu operativně nakládat s menšími finančními částkami,“ říká Filip Belant, který má na starost úvěry v České spořitelně.

    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Předvánoční slevy

    Slevy bývají pastí, která z vás tahá peníze a obchodníkům pomáhá zbavit sklady neprodejného zboží. Na slevu přitom slyší skoro každý. Podle průzkumu České spořitelny se v případě slev nechalo ošidit 9 z 10 Čechů. Nekupujte zboží jen kvůli tomu, že je ve slevě. U dražších věcí raději oběhněte pár obchodů, jestli zboží jinde nekoupíte levněji. Ptejte se, jestli sleva neplatí jen pro členy věrnostního klubu a u kasy si zkontrolujte účtovanou cenu.

    Ve čtvrtek odstartovaly každoroční povánoční výprodeje
    Autor: ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

pastorosasben: Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme ti pomoct!
Jste v současné situaci v nesnázích nebo vám hrozí v nesnázích?
Tímto způsobem vám dáváme možnost podniknout nový vývoj.
Jako bohatý člověk cítím povinnost pomáhat lidem, kteří se snaží dát jim šanci. Každý si zasloužil druhou šanci a protože vláda selhala, bude muset pocházet od ostatních.
Žádná částka není příliš šílená pro nás a splatnost, kterou určíme vzájemnou dohodou.
Žádná překvapení, žádné dodatečné náklady, ale pouze dohodnuté částky a nic jiného.
Nečekejte déle a komentujte tento příspěvek. Určete částku, kterou si chcete půjčit, a my vás budeme kontaktovat se všemi možnostmi. kontaktujte nás ještě dnes na pasto­rosas­ben@ou­tlook­.com

Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme ti pomoct!

(19. 11. 2019 02:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy