Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete si půjčit peníze? Není to zbytečné? 3 fakta, která musíte znát, než podepíšete smlouvu

/
  • Chcete si půjčit peníze? Není to zbytečné? 3 fakta, která musíte znát, než podepíšete smlouvu
    4. února 2019 ● 17:00

    Uvažujete, že si půjčíte peníze? Nebo dokonce jste jednu splátku sotva splatili a už se hrnete do další? Je to opravdu nutné? Máme pro vás tři důvody, nad kterými se nejdříve zamyslete, než smlouvu podepíšete.

  • 1.

    Nepůjčujete si zbytečně?

    „Hlavní pravidlo zodpovědné půjčky zní: nesplácej věc déle, než ji užíváš. Samozřejmostí by mělo být pečlivé zvážení, jestli danou věc opravdu nezbytně potřebujete a zda doba splácení není delší než životnost pořizované věci,“ doporučuje finanční odborník Martin Steiner.

     

    Špatným příkladem je proto půjčka na aktuální spotřebu, která neznamená žádnou smysluplnou investici. Do té patří i půjčka třeba na dovolenou. Naopak příkladem rozumného zadlužení může být hypotéční úvěr nebo úvěr na rekonstrukci bytu.

    Chcete si půjčit peníze? Není to zbytečné? 3 fakta, která musíte znát, než podepíšete smlouvu
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Nevytloukáte klín klínem?

    Další klasickou chybou je řetězení půjček. To je typický příklad nezvládnutého zadlužování. Lidé mají často tendenci snažit se naplánovat měsíční splátky do poslední koruny rozpočtu bez jakékoli finanční rezervy a neberou ohled na nečekané události. Každý měsíc pak žijí na hraně bankrotu.

     

    Při plánování výše měsíčních splátek je proto z dobrých důvodů nutné si nechat dostatečnou rychle přístupnou rezervu. Když už se do problémů se splácením člověk dostane, nejlepší je řešit vše otevřeně a co nejdříve přímo s bankou.

    Než si půjčíte, porovnejte nabídky.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Nezapomněli jste na pojištění?

    Pokud si sjednáváte vyšší úvěr, rozhodně se nezapomeňte pojistit. „Lidé by si při sjednání půjčky měli dobře promyslet, zejména jak budou řešit situaci, když v rodině vypadne ať už krátkodobě či dlouhodobě některý z klíčových příjmů. Pak je pojištění schopnosti splácet půjčku, které pomáhá v situacích, jako je invalidita, dlouhodobá pracovní neschopnost nebo ztráta zaměstnání, zcela nenahraditelné,“ zdůrazňuje Steiner.

    Chcete si půjčit peníze? Není to zbytečné? 3 fakta, která musíte znát, než podepíšete smlouvu
    Autor: archiv Blesku

Dnešní horoskopy