Masový hrob se stovkami kostlivců z dob, kdy Evropu zmítaly „války císařů“, otevřeli archeologové v nejmladší části bývalého vojenského hřbitova v Pernerově ulici. Ohledávají jej kvůli plánované stavbě kancelářské budovy.

„Nejdříve jsme odkryli pozůstatky pohřbené na běžném hřbitově. Leželi tam většinou důstojníci, jejich manželky i děti. Pod ním leží starší masové hroby. Vyhloubeny byly nejspíše v prvních dvou desetiletích 19. století. Zemřelé datujeme do období kolem roku 1813,“ vysvětlil hlavní archeolog Martin Vyšohlíd.

Válka i nemoc

Na co nebožtíci zemřeli, archeologové z koster zjistit nedokážou. „Předpokládáme, že se jedná o hroby raněných z napoleonských válek. Ti se rozváželi po celé monarchii. V Praze jich skončily tisíce a řada zraněním podlehla. Jsou zde i ženy. Mohlo by jít o zemřelé v důsledku nějaké epidemie, například cholery. Tomu odpovídá i prosypání těl vápnem,“ uvedl Martin Vyšohlíd. Archeologové spolu s antropology na místě zůstanou do konce měsíce.

Kopali ve spěchu

Hromadné hroby se podle Vyšohlída kopaly ve spěchu v dobách, kdy v rychlém tempu umíraly velké počty lidí. „Po zemřelých se mnoho nedochovalo. Sem tam najdeme nějaký knoflík či přívěšek. Těla se do hrobů často házela z výšky a bez rakví,“ vysvětlil.

Skončí v muzeu

Ostatky, které výzkumníci objevili v původní poloze, poputují do antropologického depozitáře Národního muzea. Ostatky, se kterými se v průběhu věků hýbalo a které nejsou kompletní, budou řádně pohřbeny na pražském Olšanském hřbitově.

Oběti bitev

Podle Vyšohlída se vojáci pohřbení v masových hrobech s největší pravděpodobností účastnili bitev napoleonských válek u Drážďan (26. a 27. srpna 1813) a u Chlumce (29. a 30. srpna 1813). V nich proti sobě stanula prusko-rakousko-ruská koalice proti vojskům francouzského císaře Napoleona Bonaparteho (1769–1821).

Víte, že…

... z této části hřbitova archeologové vyzvedli již 1200 kosterních pozůstatků, z toho stovky byly v masových hrobech?

Video
Video se připravuje ...

Masové hroby byly objeveny na místě někdejšího vojenského hřbitova v Karlíně v Pernerově ulici. Tonda Tran

Fotogalerie
22 fotografií