Před slovenskou ambasádou se ve středu v podvečer konala další pietní akce, která připomněla následky teroristického útoku, který se přesně před čtyřmi týdny odehrál před bratislavským barem Tepláreň. Na dva mladíky, kteří v důsledku otřesného útoku zahynuli, dnes zavzpomínali rodiče, jejichž děti jsou členy LGBT+ komunity. Pořadatelem akce je organizace Sbarovouven.cz , jejíž patronkou je moderátorka Ester Janečková, která kvůli nenávisti vůči homosexuálům přišla o synovce.

Požadavky politikům - hlavně nelhat

Akci přišla podpořit zhruba stovka lidí, od rodičů s dětmi, přes členy LGBT komunity až po jedince, kteří přišli dát najevo svůj souhlas s požadavky, které zde řečníci směrem k politikům vznesli. Konkrétní požadavky zde přednesla Adéla Horáková z organizace Jsme fér, která se jako právnička věnuje problémům LGBT komunity dlouhodobě.

V její řeči artikulovala čtyři konkrétní požadavky, které jsou součástí otevřené výzvy politikům, ke které se svým podpisem přidalo už přes 20 000 lidí. „Zákony jsou důležité, na zákonech záleží, zákony inspirují lidi a vysílají do společnosti signál, jak se mají stavět k nám, k LGBT lidem. Proto jsme sepsali výzvu pro české politiky, aby místo slov na sociálních sítích, ve kterých odsuzují násilí, také udělali nějaké konkrétní kroky k tomu, aby k násilí na LGBT lidech u nás nedocházelo,“ řekla na setkání právnička Adéla Horáková.

První bod této výzvy je velmi základní a jednoduchý, apeluje na politiky, aby o LGBT komunitě nelhali a nešířili o ní dezinformace. Druhý bod se už týče konkrétní úpravy legislativy, ten požaduje uzákonění manželství pro všechny. Třetím požadavkem je odstranění legislativy, která po transgender osobách vyžaduje sterilizaci. Posledním bodem této výzvy, je narovnání práv obětí trestných činů, ten požaduje, aby útoky motivované nenávistí vůči sexuálním menšinám byly postihovány stejně přísně, jako útoky motivované rasovou, nebo ideologickou nenávistí.

Proslov v slzách

O své zkušenosti s výchovou queer dětí, se kromě několika dalších rodičů podělila také sestra Ester Janečkové, která před několika lety přišla o syna, jenž si kvůli obavám z budoucnosti plné nenávisti vzal vlastní život.

„Jsem maminka osmi dětí a před osmi lety se můj nejmladší syn oběsil. V dopise na rozloučenou nám vysvětlil, že to udělal proto, že je gay a že nechce a nemůže v této společnosti, která nedává lidem stejná práva žít. Chtěl, aby jeho smrt přispěla k větší rovnoprávnosti,“ řekla sestra Ester Janečkové, která v slzách jen těžko hledala slova.

Dále vysvětlila, proč se o svém příběhu rozhodla mluvit na veřejnosti: „Až po jeho smrti jsme si začali uvědomovat, jak těžké pro něj bylo žít v této společnosti. Často slýcháme, že se těmto lidem nic neděje, že mají registrované partnerství, nikdo je nezavírá a co by ještě chtěli. Díky Ester se o jeho smrti hodně psalo a některé reakce pod články byly naprosto příšerné, psali že je dobře, že se další labilní gay zabil a že by to měli udělat všichni. Pro nás to bylo a je velmi těžké. Tragédie co se stala v Bratislavě, nás velmi zasáhla a já vím, že maminky těch chlapců budou zažívat podobnou bolest, jakou zažívám já. Ráda bych proto přispěla k tomu, aby se podobné věci nestávaly, aby se změnily zákony a aby se všichni lidé jako byl náš Filip, cítili v naší společnosti dobře.“ Jejím slovům následoval ohromný potlesk.

Své rodinné příběhy s dětmi, které patří do LGBT komunity, přednesli také další řečníci, kteří svými zkušenostmi chtěli upozornit hlavně na to, jak strach z nenávisti ovlivňuje děti během jejich dospívání. Řečníci svými také příběhy chtěli dát ostatním rodičům najevo, že v podobných situacích nejsou sami a že v organizacích jako je Sbarvouven.cz nebo Jsme fér vždy najdou podporu.

Video
Video se připravuje ...

Střelbu u podniku Tepláreň v Bratislavě zachytily kamery. JOJ

Fotogalerie
9 fotografií