Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nahý Mohamed v časopise odstartoval peklo s 12 mrtvými: Al-Kajda se mstila v redakci časopisu

Autor: jel - 
7. ledna 2022
16:58

Od jednoho z nejstrašlivějších teroristických útoků ve Francii uplynulo již sedm let. Došlo k němu 7. ledna 2015 v Paříži. Bratři Said Kouachi (†34) a Chérif Kouachi (†32), kteří měli patřit k jemenské pobočce militantní islamistické organizace al-Kajda, zaútočili na redakci pařížského satirického týdeníku Charlie Hebdo. Zabili 12 lidí a 10 zranili. Podařilo se jim utéci, ale o několik dní později je policie obklíčila a zastřelila.

Charlie Hebdo (v překladu Týdeník Karlík - pozn. red.) je francouzský časopis, který vychází s desetiletou přestávkou už od roku 1970. Jedná se o periodikum, v němž se objevují komiksy, karikatury, fejetony a zprávy o politice. Časopis často kritizuje a zesměšňuje krajní pravici a především veškerá náboženství.

Právě to zřejmě vedlo k následnému útoku, jenž se odehrál v roce 2015. Časopis totiž často útočil na proroka Mohameda, zveřejnil dokonce jeho nahé karikatury. Kvůli tomu čelil kritice i vyhrůžkám. Šéfredaktor týdeníku Stéphane Charbonnier měl dokonce vlastního bodyguarda, od roku 2013 byl prý totiž na černé listině al-Kajdy.

Teroristický útok

K hrůze došlo kolem jedenácté hodiny. Bratři přepadli jednu z novinářek, která v Charlie Hebdo pracovala, a donutili ji zadat bezpečnostní kód, čímž se dostali dovnitř budovy. Do redakce si s sebou Kouachiovi přinesli několik druhů střelných zbraní, včetně granátometu či kompaktního samopalu Škorpion vz. 61.

Dvojice během svého řádění zavraždila 12 lidí, včetně šéfredaktora, a dalších 10 zranila. Zemřelo devět novinářů, údržbář, bodyguard a před budovou jeden policista. Během střelby prý bratři vykřikovali, že pomstili Mohameda. Teroristům se následně podařilo ujet v připraveném autě, které řídil jejich komplic.

To bohužel nebylo vše. Než byli útočníci obklíčeni a zastřeleni, došlo ještě k dalším útokům. Ty spáchal Amedy Coulibaly, jenž byl ve spojení s bratry Kouachiovými. Podle policie patřil ke stejné pobočce al-Kajdy. Nejprve zavraždil na předměstí Paříže neozbrojenou policistku a ohrožoval dalšího člověka.

Den po útoku na redakci, 8. ledna 2015, Coulibaly ozbrojený samopaly a pistolemi zaútočil na košer potraviny. Vzal si 19 rukojmí. Svým činem chtěl docílit propuštění bratrů, kteří už v té době byli obklíčeni policisty na předměstí Paříže. Čtyři lidé se pokusili útočníka přemoci, bohužel zemřeli. Zbylých 15 policie osvobodila. Coulibaly byl zastřelen.

Později byli zastřeleni také oba bratři Kouachiovi. Děsivý útok šokoval celý svět a na mnoha místech probíhaly piety za oběti i nejrůznější protesty. Mnoho vysoce postavených státních činitelů z různých zemí teroristický útok odsoudilo, a to včetně Ligy arabských států.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání